Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Σαουδική Αραβία / Σαουδική Αραβία: Ιδού τα πειστήρια του εγκλήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαουδική Αραβία / Σαουδική Αραβία: Ιδού τα πειστήρια του εγκλήματος

Ένα 24ωρο μετά τις δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε προχθές η Ουάσιγκτον ως στοιχείο που κατά τους ισχυρισμούς της τεκμηρίωνε την άμεση εμπλοκή του Ιράν στους βομβαρδισμούς των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας το περασμένο Σάββατο, η κυβέρνηση του Ριάντ παρουσίασε με τη σειρά της τα «αποδεικτικά στοιχεία» των αμερικανικών ισχυρισμών: συντρίμμια από μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη και πυραύλους τύπου Κρουζ που φέρεται να περισυλλέχθηκαν από τις τοποθεσίες των επιθέσεων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Αμπκάικ και του Χουραΐς.

Ο εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Άμυνας συνταγματάρχης Τούρκι Αλ Μαλίκι, που έκανε την παρουσίαση ενώπιον πλήθους ξένων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων που τη μετέδιδαν απευθείας, χαρακτήρισε τα συντρίμμια ως «αδιαμφισβήτητη απόδειξη» της ιρανικής επιθετικότητας. Κατά τον Αλ Μαλίκι, συνολικά είκοσι πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι τύπου Κρουζ εκτοξεύτηκαν εναντίον των δύο πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του σαουδαραβικού βασιλείου το περασμένο Σάββατο. Μεταξύ αυτών ήταν μη επανδρωμένα δελταπτέρυγα ιρανικά αεροσκάφη και πύραυλοι Ya Ali. Οι πύραυλοι αυτοί, σύμφωνα με τον Σαουδάραβα εκπρόσωπο, χρησιμοποιούνται από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης.

«Η επίθεση προήλθε από τον Βορρά και αδιαμφισβήτητα ανάδοχός της ήταν το Ιράν" ισχυρίστηκε ο Αλ Μαλίκι, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι σαουδαραβικές δυνάμεις προσπαθούν ακόμα να εντοπίσουν το ακριβές σημείο από το οποίο εξαπολύθηκαν οι επιθέσεις. Κατά τον ίδιο, δεδομένα που ανακτήθηκαν από τα κομπιούτερ ελέγχου πτήσης των drones «έδειξαν ότι είναι ιρανικά». Δεν παρουσίασε ωστόσο συγκεκριμένα στοιχεία γι' αυτό.

Σύμφωνα με τη σαουδαραβική εκδοχή των γεγονότων, δεκαοκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αμπκάικ, του μεγαλύτερου διυλιστηρίου στον κόσμο, ενώ συνολικά επτά πύραυλοι έβαλαν στο στόχαστρο τους και τις δύο τοποθεσίες. Ωστόσο, μόνο τέσσερις κατόρθωσαν να πλήξουν τις εγκαταστάσεις άντλησης στο κοίτασμα του Χουραΐς.

Ως γνωστόν, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις, ενώ η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμειξή της. Ο Μαλίκι, που είναι ταυτόχρονα και εκπρόσωπος του υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμού που μάχεται εναντίον των Χούτι, επανέλαβε ότι οι επιθέσεις δεν μπορεί να προήλθαν από την Υεμένη και πως οι αντάρτες απλά προσφέρουν κάλυψη στο Ιράν.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 24 ωρών το Παρίσι αμφισβήτησε εκ νέου τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον και του Ριάντ. «Η Γαλλία δεν θα βιαστεί να κάνει κάποιο σχόλιο για το ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας» επανέλαβε χθες η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Σε ερώτηση αν το Παρίσι θεωρεί αξιόπιστους τους ισχυρισμούς της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ περί ευθείας ιρανικής εμπλοκής στις επιθέσεις, η εκπρόσωπος απάντησε: «Επιθυμούμε να εξακριβωθούν με προσοχή τα γεγονότα πριν υπάρξει κάποια αντίδραση». Από το γραφείο του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώθηκε ότι το Παρίσι θα στείλει εμπειρογνώμονές του στη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχουν στις έρευνες για την επίθεση.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ, βέβαια, δεν τίθεται θέμα ανεξάρτητης επαλήθευσης των όσων ισχυρίζεται η κυβέρνησή του. Άλλωστε, οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί. Ο ίδιος ανακοίνωσε χθες μέσω Twitter τη «σημαντική» αύξηση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν ως συνέπεια των επιθέσεων του Σαββάτου κατά των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. «Μόλις έδωσα οδηγίες στον υπουργό Οικονομικών να αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν» έγραψε ο Πρόεδρος σε πρωινό tweet του, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL