Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Καταιγίδες, κυκλώνες έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό σκηνικό στις Μπαχάμες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταιγίδες, κυκλώνες έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό σκηνικό στις Μπαχάμες

Η τροπική καταιγίδα Ουμπέρτο, η οποία ενδέχεται να ενισχυθεί σε κυκλώνα, έφερε χθες Σάββατο νέες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους στις Μπαχάμες, χώρα που ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από το χτύπημα του κυκλώνα Ντόριαν στις αρχές του μήνα. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στη Νασάου την Παρασκευή, σε ένδειξη αλληλεγγύης, ενώ μετά την περιήγησή του με ελικόπτερο πάνω από το νησί Άβακο, που υπέστη το χειρότερο πλήγμα, δήλωσε. «Μου προκάλεσε φρίκη. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ καταστροφή τέτοιας κλίμακας». «Ο κυκλώνας Ντόριαν κατατασσόταν στην Κατηγορία 5, εγώ νομίζω ότι ήταν της Κατηγορίας Κόλαση, μόνο που δεν τον προκάλεσε ο διάβολος», πρόσθεσε, απευθύνοντας νέα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για να αντιμετωπιστεί ο υπαίτιος, που δεν είναι άλλος από την κλιματική αλλαγή, όπως τόνισε.

Η καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας Ντόριαν, επέμεινε ο Γκουτέρες, πρέπει να χρησιμεύσει για να αφυπνιστεί ο κόσμος και η διεθνής κοινότητα οφείλει να βοηθήσει χώρες όπως οι Μπαχάμες, που δεν ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή αλλά «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των καταστροφικών συνεπειών της».

Η τροπική καταιγίδα Ουμπέρτο κινδυνεύει να περιπλέξει τις επιχειρήσεις έρευνας και αρωγής στις περιοχές όπου χιλιάδες κτίρια ισοπεδώθηκαν, περίπου 70.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη, τροφή και νερό, και πολλοί από αυτούς χρειάζονται ιατρικές φροντίδες.

Ο κυκλώνας Ντόριαν χτύπησε τις Μπαχάμες την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ κατατασσόταν στην Κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον. Επρόκειτο για έναν από τους σφοδρότερους κυκλώνες στον Ατλαντικό που χτύπησαν ποτέ κατοικημένες περιοχές, με καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, άνοδο του επιπέδου των υδάτων και ανέμους ταχύτητας ως και 298 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Ο πρωθυπουργός Χιούμπερτ Μίνις προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως παρότι επισήμως ο απολογισμός των θυμάτων του Ντόριαν ανέρχεται ως τώρα σε 52 νεκρούς, αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς αγνοείται ακόμα η τύχη 1.300 ανθρώπων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL