Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Την κοιλάδα του Ιορδάνη "υπόσχεται" ο Νετανιάχου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την κοιλάδα του Ιορδάνη "υπόσχεται" ο Νετανιάχου

Την πρόθεσή του να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης, αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Τρίτης ανακοίνωσε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ανακοινώνω σήμερα την πρόθεσή μου μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης να εφαρμόσω την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και στη βόρεια Νεκρή Θάλασσα» ανέφερε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ. Η Κοιλάδα του Ιορδάνη αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, των παλαιστινιακών εδαφών που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που μάχεται για την πολιτική επιβίωσή του στις αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας και προσπαθεί να συσπειρώσει το δεξιό ακροατήριό του, επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή του να προσαρτήσει όλους τους εβραϊκούς οικισμούς σε όλη τη Δυτική Όχθη. Αυτή η κίνηση, διευκρίνισε, δεν θα γίνει πριν από τη δημοσιοποίηση του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ και πριν από διαβουλεύσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Θα είναι «μια ιστορική και μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσουμε την κυριαρχία μας στους οικισμούς μας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και σε άλλες τοποθεσίες κρίσιμες για την ασφάλειά μας, την κληρονομιά μας και το μέλλον μας» δήλωσε ο Νετανιάχου έχοντας ως φόντο μια σειρά ισραηλινές σημαίες. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Απριλίου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε και πάλι υποσχεθεί να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς στην «Ιουδαία και τη Σαμάρεια», το βιβλικό όνομα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

“Καταστροφέας της ειρήνης”

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχαμάντ Σταγιέχ δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Ισραηλινός ηγέτης είναι ο «πρωταρχικός καταστροφέας της ειρηνευτικής διαδικασίας». Η εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Χανάν Ασράουι δήλωσε επίσης ότι μια τέτοια κίνηση «θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία ειρήνης».

Ενώ ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ συνεχίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις του Ισραήλ από το 1967 κι έπειτα, επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του Νετανιάχου και του Τραμπ. Περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί ζουν σήμερα μεταξύ τριών εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL