Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Σοβαρές απώλειες για τον Πούτιν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σοβαρές απώλειες για τον Πούτιν

Σοβαρό πλήγμα για την παντοδυναμία του Βλαντίμιρ Πούτιν αποτελεί το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στη Μόσχα, που οδηγεί στην απώλεια του ενός τρίτου των εδρών για το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία το οποίο παρ’ όλα αυτά διατηρεί την πλειοψηφία του.

Οι εκλογές της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα μετά τον αποκλεισμό πολλών υποψηφίων της αντιπολίτευσης από την εκλογική επιτροπή, γεγονός που πυροδότησε έντονες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις στη ρωσική πρωτεύουσα τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το κόμμα του Πούτιν εισέπραξε τελικά τη δυσαρέσκεια χάνοντας τη μέχρι τώρα συντριπτική πλειοψηφία του με αποτέλεσμα να περιοριστεί σε μόλις 26 έδρες στο 45μελές τοπικό κοινοβούλιο. Μεγάλος ευνοημένος αποδείχτηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα, που αύξησε τις έδρες του από 5 σε 13. Στους νικητές περιλαμβάνονται επίσης το φιλελεύθερο Γιάμπλοκο και το κεντροαριστερό κόμμα Δίκαιη Ρωσία, που κατέλαβαν το καθένα από τρεις έδρες.

Για “φανταστικό” αποτέλεσμα έκανε λόγο και ο δημοφιλής μπλόγκερ της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που είδε τους περισσότερους υποψηφίους του να αποκλείονται από την Εκλογική Επιτροπή. Προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αρνήθηκε στα μέσα Ιουλίου να δεχθεί τις υποψηφιότητες μεγάλου αριθμού υποψηφίων της αντιπολίτευσης με το επιχείρημα ότι δεν είχαν συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές υποστήριξης.

Για την αντιπολίτευση ήταν ένα τέχνασμα του Κρεμλίνου με στόχο να εμποδίσει μια οδυνηρή εκλογική ήττα στη Μόσχα. Ο Ναβάλνι συμβούλευσε τους υποστηρικτές του σε όλη τη Ρωσία να “ψηφίσουν έξυπνα”, κάτι που στην πράξη σήμαινε τη στήριξη των υποψηφίων που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσουν επί των εκλεκτών του Πούτιν.

Η σχετική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε τόση επιτυχία ώστε πολλοί υποψήφιοι της Ενωμένης Ρωσίας να προσπαθήσουν να αποστασιοποιηθούν από το κόμμα τους και να εμφανιστούν ως ανεξάρτητοι προκειμένου να διατηρήσουν τις έδρες τους στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Τοπικές ή περιφερειακές εκλογές διεξήχθησαν χθες και στις 11 ζώνες ώρας της Ρωσίας, οι πολίτες της οποίας καλούνταν να εκλέξουν κυρίως 16 περιφερειακούς κυβερνήτες και τα μέλη των τοπικών Κοινοβουλίων 13 περιφερειών. Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, οι υποψήφιοι της Ενωμένης Ρωσίας προηγούνταν και στις 16 περιφέρειες.

Η αναμενόμενη αυτή επιτυχία επέτρεψε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ να παρουσιάσει το αποτέλεσμα στη Μόσχα ως μεμονωμένη περίπτωση. “Συνολικά η προεκλογική εκστρατεία της Ενωμένης Ρωσίας σε όλη τη χώρα ήταν πολύ, πολύ επιτυχής” σημείωσε.

Παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητα του Πούτιν παραμένει, με βάση τις δημοσκοπήσεις, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, το κόμμα του εμφανίζει έντονα πτωτική τάση έπειτα από μια σειρά μέτρα που προξένησαν έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια με προεξέχουσα την απόφαση για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL