Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Προσπάθειες νέου γύρου διαλόγου... κωφών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσπάθειες νέου γύρου διαλόγου... κωφών

“Εάν ο Σάντσεθ επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις στο σημείο που σταματήσαμε τον Ιούλιο, η συμφωνία θα είναι θέμα ωρών... για μια κυβέρνηση συνασπισμού” τόνισε η εκπρόσωπος του Unidas Podemos Νοέλια Βέρα, ενώ ο υπουργός Οικονομίας και οργανωτικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χοσέ Λουίς Άβαλος τόνισε ότι μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ το κόμμα του θα ζητήσει νέα συνάντηση με την Αριστερά, καθιστώντας σαφές όμως ότι οι Σοσιαλιστές επιμένουν σε μια μονοκομματική κυβέρνηση.

“Εμείς δείχνουμε την πλήρη διάθεσή μας για μια συμφωνία και εάν μας καλέσουν στο τηλέφωνο σε πέντε με δέκα λεπτά, θα είμαστε στη Βουλή με έτοιμη τη δουλειά και διατεθειμένοι να καταλήξουμε σε συμφωνία” υπογράμμισε η Βέρα, συμπληρώνοντας ότι το Unidas Podemos “δεν πρόκειται να σηκωθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, αλλά και ότι επιμένει σε “μια κυβέρνηση συνασπισμού”.

Μπροστά στον επιχειρηματικό κόσμο της Βαλένθια, ο Άβαλος, που είναι ο τρίτος στην ιεραρχία του PSOE, απάντησε στη Βέρα και στο Unidas Podemos ότι η Αριστερά δεν μπορεί να ζητά τώρα αυτό που είχε θεωρήσει “ταπεινωτικό” τον Ιούλιο.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κάρμεν Κάλβο τόνισε ότι “ο χρόνος για μια κυβέρνηση συνασπισμού πέρασε” και ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων “το Unidas Podemos μίλησε για την κατάσταση στην Καταλωνία με έναν απαράδεκτο τρόπο για τους Σοσιαλιστές”, ενώ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Αριστεράς στην κυβέρνηση ήταν κατηγορηματική: “Δεν πρόκειται να μπουν στην κυβέρνηση και το ξέρουν”. Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις διευκρίνισε ότι όλες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από επαφή της με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών του Unidas Podemos Πάμπλο Ετσενίκε. “Εγώ τους καλώ πάντα και δεν έχω πρόβλημα να το ξανακάνω” συμπλήρωσε η Κάλβο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos θα έπαιρναν 27 βουλευτές περισσότερους από τα τρία κόμματα της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς σε περίπτωση πρόωρων εκλογών στις 10 Νοεμβρίου σύμφωνα την εταιρεία δημοσκοπήσεων Key Data, με τα δύο κόμματα να εκλέγουν 171 βουλευτές, πλησιάζοντας τους 176 της απόλυτης πλειοψηφίας, και τα δεξιά κόμματα 144.000. Οι Σοσιαλιστές και το Unidas Podemos θα έπαιρναν 900.000 ψήφους παραπάνω από τα τρία δεξιά κόμματα, οι Πολίτες θα έχαναν 12 βουλευτές και 700.000 ψήφους, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες δεν θα επέστρεφαν στις κάλπες εκτινάσσοντας την αποχή σε νέα ύψη.

Δημοσκόπηση για το κανάλι LaSexta έδειξε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα κέρδιζε περίπου 6%, για να φθάσει στο 34,4%, το Unidas Podemos θα υποχωρούσε στο 12,2% από το 14,3%, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα θα έχανε επιπλέον 3%, για να υποχωρήσει στο 20%, οι Πολίτες θα υποχωρούσαν στο 11,5% και το φασιστικό Vox θα ανέβαινε στο 6,7% από το 3,6%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Unidas Podemos θα μετατραπεί στο τρίτο μεγαλύτερο κόμμα και οι Πολίτες θα διολισθούσαν στην τέταρτη θέση.

Κοινός παρονομαστής και των δύο δημοσκοπήσεων είναι η ανάγκη συνεργασίας των Σοσιαλιστών με το Unidas Podemos, με το βασικό σκηνικό να παραμένει σταθερό και με εναλλακτική λύση την αποχή των Πολιτών ή του Λαϊκού Κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL