Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γαλλία: Αγώνας κατά των γυναικοκτονιών με όρους επικοινωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία: Αγώνας κατά των γυναικοκτονιών με όρους επικοινωνίας

Σε μια συμβολική και άκρως επικοινωνιακή κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση Μακρόν απέναντι στη ραγδαία αύξηση των γυναικοκτονιών - τις 100 έφτασε ο αριθμός τους, λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης διαβούλευσης, την Τρίτη, με τη συμμετοχή των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Υγείας, Παιδείας, γυναικείων οργανώσεων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Ο Μακρόν είχε θέσει το θέμα της βίας που υφίστανται όλο και περισσότερες γυναίκες από τους συντρόφους ή τους συζύγους τους, ως μια από τις μεγάλες προτεραιότητες της θητείας του. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει κάτι το ιδιαίτερο, ενώ ο αριθμός των γυναικών-θυμάτων ολοένα και αυξάνεται.

Οι οργανώσεις γυναικών όπως οι “Όλες Εμείς» (#NousToutes) διαδήλωσαν την περασμένη Κυριακή στο κέντρο του Παρισιού, ζητώντας περισσότερα χρήματα για τις δράσεις κατά των γυναικοκτονιών: «θέλουμε ένα δισ., όχι ένα εκατομμύριο», ήταν ένα από τα συνθήματά τους. Ένα αίτημα που συνδέεται με τα άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα που ζητούν οι οργανώσεις από τις αρχές. Στις 6 Ιουλίου φέτος πολλές χιλιάδες γυναίκες είχαν διαδηλώσει για το ίδιο θέμα στην πρωτεύουσα. Αντιδρώντας στις πιέσεις αυτές, η υφυπουργός Ισότητας μεταξύ Γυναικών και Ανδρών Μαρλέν Σιαπά ανακοίνωσε για τις αρχές Σεπτεμβρίου την έναρξη ευρείας διαβούλευσης για τo θέμα της βίας που υφίστανται οι γυναίκες από τους συντρόφους τους. Στην ουσία, πρόκειται για μόλις τη δεύτερη πρωτοβουλία, μετά από τον τετραψήφιο αριθμό στον οποίο μπορούν να απευθύνονται οι γυναίκες - θύματα βίας. Παράλληλα, προετοιμάζονται 91 συναντήσεις σε όλη τη χώρα, υπό την αιγίδα των περιφερειαρχών, για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που πλήττει κάθε χρόνο 220.000 γυναίκες, και οδηγεί στον θάνατο πάνω από 100 - μόνο πέρσι 121...

Η μεγάλη διαβούλευση, που ξεκίνησε την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να διαρκέσει ώς τις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών. Μια πρωτοβουλία λοιπόν που προσέχει πάρα πολύ τους συμβολισμούς, ενώ έρχεται σε εύθετο χρόνο, λίγο πριν το ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας - το γυναικείο κοινό αποτελεί μια σοβαρή δεξαμενή ψήφων. Ωστόσο είναι σαφές ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να λυθούν με μια «ευρεία διαβούλευση». «Μια μεγάλη διαβούλευση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην γίνει τίποτε», δήλωσε χαρακτηριστικά η ηθοποιός Εύα Νταρλάν, που στις 28 Αυγούστου διοργάνωσε διαδήλωση έξω από το Δημαρχείο του Παρισιού, ζητώντας άμεσες δράσεις και πόρους, γιατί, όπως είπε η ίδια, «βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Πράγματι, το θέμα της χρηματοδότησης των ενεργειών αναδεικνύεται σε μείζον. Δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, από το Ανώτατο Συμβούλιο Ισότητας, με τίτλο «Πού βρίσκονται τα χρήματα κατά της βίας κατά των γυναικών;», στηλίτευε τον «περιορισμένο και ανεπαρκή προϋπολογισμό σε σχέση με τις υπαρκτές ανάγκες». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτής της ανεξάρτητης αρχής, το κράτος αφιερώνει μόλις 79 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας εκ μέρος των συζύγων και των συντρόφων τους, ενώ για μια «ποιοτική» αντιμετώπιση θα απαιτούνταν «τουλάχιστον 506 εκατομμύρια, με ανώτερο επίπεδο το 1,1 δισ.». «Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πραγματική πρόοδο χωρίς να αυξηθούν τα χρήματα», προειδοποίησε η πρόεδρος του Ιδρύματος Γυναικών Αν Σεσίλ Μαλφέρ, που «αναμένει μια πραγματική αλλαγή παραδείγματος». Κάτι που όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Πολλές οργανώσεις καταγγέλλουν μια καθαρά επικοινωνιακή επιχείρηση, χωρίς ουσία.

Η βουλευτής της “Ανυπότακτης Γαλλίας” Κλεμαντίν Οτάν έκανε έτσι χαρακτηριστικά λόγο για «επικοινωνιακό πληθωρισμό με στόχο τη συγκάλυψη της πραγματικότητας που συνίσταται στην απόλυτη έλλειψη πόρων». Με άλλα λόγια, η πομπώδης εξαγγελία της «ευρείας διαβούλευσης» μάλλον κινδυνεύει να παραμείνει σε επίπεδο εξαγγελιών και καλών προθέσεων, ενόψει μάλιστα προεκλογικής περιόδου. Το τερπνόν μετά του πολιτικά ωφελίμου, με τις γυναίκες-θύματα όμως να βρίσκονται εκτός της εξίσωσης αυτής...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL