Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Διαπραγματεύσεις σε... καμένη γη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαπραγματεύσεις σε... καμένη γη

Οι αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών των Σοσιαλιστών και του Unidas Podemos θα συναντηθούν αργά σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, με τους Σοσιαλιστές να απαιτούν τη στήριξη της Αριστεράς προσφέροντας τις προεδρίες κάποιων αρχών και οργανισμών, που θα βρίσκονται όμως κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο των Σοσιαλιστών, ενώ το Unidas Podemos θα ζητήσει ξανά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού απορρίπτοντας τη “συγκυβέρνηση” σε μια... μονοκομματική κυβέρνηση του Σάντσεθ.

“Οι υποσχέσεις στην προεκλογική εκστρατεία και οι προγραμματικές συμφωνίες μπορεί να είναι πολύ καλές. Μετά όμως έρχεται το 'δεν υπάρχουν χρήματα' και το 'δεν γίνεται'. Στην πολιτική δεν πρέπει να ζητάς δηλώσεις πίστης, αλλά εγγυήσεις. Για τον λόγο αυτό χρησιμεύουν οι κυβερνήσεις συνασπισμού”, τόνισε από τα κοινωνικά δίκτυα ο Πάμπλο Ετσενίκε, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών του Unidas Podemos, δίνοντας μια ιδέα για το πλαίσιο που θα κινηθεί σήμερα η Αριστερά. Για τη δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, είναι σαφές ότι ο Σάντσεθ δεν θέλει μια συμφωνία με το Unidas Podemos και είναι “ανήκουστο” να μην υπάρχουν διαπραγματεύσεις εδώ και ένα μήνα.

Ο σοσιαλιστής εντολοδόχος πρωθυπουργός θα πρέπει να διασφαλίσει τη στήριξη του Unidas Podemos, των εθνικιστών της Χώρας των Βάσκων και της Καντάβριας, του PNV και του PRC, και του αριστερού Compromis της Βαλένθια ή την αποχή του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών έως τις 16 Σεπτεμβρίου, για να προλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Διαφορετικά, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για τις 10 Νοεμβρίου.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο ισχυρίζεται ότι υπάρχουν θέσεις και αξιώματα “που επηρεάζουν, χωρίς να είναι στην πρώτη γραμμή”, και ότι η προσφορά της προεδρίας της Αρχής Κεφαλαιαγοράς (CNMV), του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) ή του Συμβουλίου Πυρηνικής Ασφάλειας αποτελεί μια εξαιρετικά καλή “χειρονομία”, γιατί το Unidas Podemos κανονικά... δεν θα έπρεπε να είχε παρουσία σε αυτούς τους οργανισμούς. Η Κάλβο τόνισε έμμεσα ότι στους οργανισμούς αυτούς οι Σοσιαλιστές θα έχουν την πλειοψηφία και το Unidas Podemos τις θέσεις των επικεφαλής. Για την Κάλβο, αυτό σημαίνει ότι το Unidas Podemos θα είναι συνυπεύθυνο για την κυβερνητική πολιτική, αλλά χωρίς να συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Άνθρακες οι προτάσεις Σάντσεθ

Για το Unidas Podemos, το πολυδιαφημιζόμενο από την "El Pais" ντοκουμέντο με τις 370 προτάσεις – μέτρα του Σάντσεθ προς την Αριστερά συμπεριλαμβάνει ελάχιστες από τις σημαντικές διεκδικήσεις του Unidas Podemos, ενώ πολλά από τα μέτρα που είχαν συμφωνήσει με την κυβέρνηση Σάντσεθ για τον νέο προϋπολογισμό απλώς... δεν υπάρχουν πια. Στην πρόταση των 370 κυβερνητικών μέτρων ο Σάντσεθ συμπεριέλαβε για πρώτη φορά την άρνηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Καταλωνία, παρ' όλο που το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε αποφύγει μια τόσο ξεκάθαρη τοποθέτηση στο πρόγραμμά του για τις εκλογές του Απριλίου. Στις προτάσεις του Σάντσεθ δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές για την προστασία των νοικοκυριών από την υπερβολική αύξηση των ενοικίων. Απουσιάζει επίσης η απαγόρευση των εξώσεων εφόσον δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τη διαμονή των ατόμων που πλήττονται από έξωση.

Σημείο τριβής αποτελεί και η πρόταση του Σάντσεθ για ένα νέο Καταστατικό των Εργαζομένων, χωρίς καμία απολύτως αναφορά στην ανάγκη κατάργησης των πιο αντεργατικών διατάξεων του Ραχόι, που οι Σοσιαλιστές υπόσχονται... “να μελετήσουν”. Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία αναφορά για την φορολόγηση των εταιρειών ακινήτων που κερδοσκοπούν στην αγορά ενοικίων (SOCIMI) ή την αύξηση της φορολογικής πίεσης σε φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα που ξεπερνούν τα 130.000 ευρώ ετησίως ή, ακόμη χειρότερα, την αύξηση της φορολογίας στις μεγάλες ιδιοκτησίες και περιουσίες. Στα μέτρα που προτείνουν οι Σοσιαλιστές δεν υπάρχει η πρόταση για μείωση των ωραρίων εργασίας στις 34 ώρες την εβδομάδα, η καταπολέμηση των πλαστών συμβάσεων εργασίας περιορισμένου χρόνου και η αύξηση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL