Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Πολιτικό μάρκετινγκ Σοσιαλιστών σε βάρος της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτικό μάρκετινγκ Σοσιαλιστών σε βάρος της Αριστεράς

Ο Πέδρο Σάντσεθ παρουσίασε χθες, στην πράξη, μάλλον ένα προεκλογικό πρόγραμμα 370 σημείων από τις σελίδες της "El Pais" παρά μια πρόταση συνεργασίας με το Unidas Podemos, το οποίο, από την πλευρά του, φαίνεται συμπαγές στην απόρριψη κάθε πρότασης που δεν συμπεριλαμβάνει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με υπουργούς της Αριστεράς για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 1939, ήταν ο Φράνκο κατέλαβε τη Μαδρίτη. Ηγετικά στελέχη των Σοσιαλιστών δίνουν τώρα 70% πιθανότητες να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές στις 23 Σεπτεμβρίου και είναι εμφανής η προσπάθειά τους να ρίξουν την ευθύνη στον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών απέρριψε κάθε υπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το Unidas Podemos, προσφέροντας μια "τριπλή εγγύηση" στους "συνεργάτες της κυβέρνησης", όπως αποκάλεσε την Αριστερά, για την εφαρμογή μιας προγραμματικής συμφωνίας 370 μέτρων, που απορρίφθηκε "προς στιγμήν" από τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, αλλά που δύσκολα θα γίνει αποδεκτή τόσο από το Podemos και την Ενωμένη Αριστερά όσο και από τις άλλες συνιστώσες του ενωτικού ψηφοδελτίου της ισπανικής Αριστεράς.

Ιγκλέσιας: Εγγύηση για την εφαρμογή μέτρων η κυβέρνηση συνασπισμού

Το "ντοκουμέντο" του Σοσιαλιστικού Κόμματος "ακούγεται καλά", αλλά "η κυβέρνηση συνασπισμού αποτελεί την μόνη εγγύηση", απάντησε ο Ιγκλέσιας, γιατί η Αριστερά "έχει ήδη την εμπειρία της υπογραφής χαρτιών με τους Σοσιαλιστές, που δεν εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση".

"Στα ντοκουμέντα χωράνε όλες οι υποσχέσεις, αλλά μετά δεν εφαρμόζονται", συνέχισε ο Ιγκλέσιας αφήνοντας ανοικτή την πόρτα των διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση συνασπισμού. Για τον Ιγκλέσιας, το γεγονός ότι ο Σάντσεθ παρουσίασε την πρόταση προγραμματικής συμφωνίας με την Αριστερά πρώτα στο όμιλο των ΜΜΕ Prisa, που ελέγχει την "El Pais", αντί στο Unidas Podemos, μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι αποτελεί ένα "ντοκουμέντο μάρκετινγκ". Το Unidas Podemos ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει επισήμως τις προτάσεις του Σάντσεθ και ότι γνωρίζει γι' αυτές μόνο από τη δημοσίευση ορισμένων προτάσεων από την "El Pais".

"Όποιος θέλει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, δεν την στέλνει πρώτα στα μέσα επικοινωνίας, αλλά σε εμάς", συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας, καθιστώντας σαφές ότι το Unidas Podemos θα διαπραγματευτεί μια "συνολική συμφωνία, για το πρόγραμμα, την κυβέρνηση και τις αρμοδιότητες". Ο Ιγκλέσιας υπενθύμισε μάλιστα ότι, τον Αύγουστο, το Unidas Podemos έστειλε τις τέσσερις προτάσεις του πρώτα στον Σάντσεθ και μετά στα μέλη της ομάδας διαπραγμάτευσης των Σοσιαλιστών και όχι στα μέσα ενημέρωσης. "Είμαι διατεθειμένος να δεχθώ μια προσωπική ταπείνωση, αλλά το να ταπεινώσουν τα 3,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους του Unidas Podemos όχι", κατέληξε ο Ιγκλέσιας.

Οι "αριστερές" προτάσεις των Σοσιαλιστών

Στα μέτρα που προτείνει ο Σάντσεθ συμπεριλαμβάνονται πολλές προτάσεις του Unidas Podemos, όπως η καταπολέμηση των αυθαίρετων αυξήσεων στα ενοίκια, η καθολική δωρεάν εγγραφή στα δημόσια νηπιαγωγεία, η καθιέρωση πράσινων ζωνών στα κέντρα των πόλεων άνω των 50 χιλιάδων κατοίκων, στα πρότυπα της "Καθαρής Μαδρίτης", η ελάχιστη φορολόγηση των επιχειρήσεων με 15%, η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων με αιχμή τις κλαδικές συμβάσεις και η αύξηση των συντάξεων, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας με την απαγόρευση διακοπής της ηλεκτροδότησης και του τηλεφώνου στα ευάλωτα νοικοκυριά. Σε ό,τι αφορά το καταλανικό, οι Σοσιαλιστές παραμένουν εναντίον της ιδέας διεξαγωγής δημοψηφίσματος και μιας δημοκρατικής συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Σάντσεθ: "Αδύνατη" η συγκυβέρνηση με την Αριστερά

Ο Σάντσεθ, που έδωσε σκληρή μάχη για να κερδίσει το κόμμα του, φαίνεται ότι ως πρωθυπουργός υπέκυψε στους βαρόνους, το κατεστημένο και διεφθαρμένο τμήμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τα μεγάλα τραπεζικά, επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά συμφέροντα και έκλεισε χθες, στην πράξη, κάθε παράθυρο για μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση με τη στήριξη του Unidas Podemos και την ανοχή των εθνικιστικών κομμάτων της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων.

Ο Σάντσεθ χαρακτήρισε χθες "ανέφικτη" και "αδύνατη" μια κυβέρνηση συνασπισμού με την Αριστερά, εξαιτίας της "καχυποψίας" και της "δυσπιστίας" της, προσφέροντας στο Unidas Podemos την είσοδό του σε ορισμένους κρατικούς οργανισμούς, που θα τους... παρουσιάσει το επόμενο διάστημα. Χωρίς περιστροφές, ο Σάντσεθ στοχεύει σε μια μονοκομματική κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και έναν τριπλό μηχανισμό "εγγυήσεων" για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος που θα συμφωνήσει με την Αριστερά, το Γραφείο Εφαρμογής της Συμφωνίας των 370 μέτρων, που θα εξαρτάται από το υπουργείο Οικονομικών, κοινές επιτροπές ελέγχου στη Βουλή και τη Γερουσία και έναν "ενισχυμένο μηχανισμό ελέγχου" με τη συμμετοχή της... κοινωνίας των πολιτών.

"Προτείνουμε την ενεργό και ενεργητική συμμετοχή του Unidas Podemos στη διακυβέρνηση της χώρας, αναθέτοντας υψηλές ευθύνες σε πολύ σημαντικούς θεσμούς, που θα συμπληρώνουν τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου", πρότεινε "απλόχερα" ο Σάντσεθ, εκτιμώντας ότι η πρόταση αυτή βρίσκεται "στη μέση" του δρόμου ανάμεσα στην κυβέρνηση συνασπισμού και σε μια μονοκομματική κυβέρνηση, παραβλέποντας όμως ότι στη Βουλή έχει περίπου το εν τρίτον μόνο των βουλευτών.

Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε μάλιστα ότι έδωσε εντολή στην ομάδα διαπραγμάτευσης των Σοσιαλιστών, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, την υπουργό Οικονομικών και την εκπρόσωπο του κόμματος στη Βουλή να συναντηθούν με το Unidas Podemos την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, "για να εξηγήσουν και να κάνουν πιο συγκεκριμένες τις προτάσεις διακυβέρνησης" και το "σύστημα ελέγχου εφαρμογής της συμφωνίας".

Την ίδια στιγμή, ο Σάντσεθ κάλεσε το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες να απέχουν στην ψηφοφορία στη Βουλή για να επιτρέψουν τον σχηματισμό της "μόνης δυνατής κυβέρνησης", κατηγορώντας μάλιστα το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες ότι ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους αποσχιστές προτιμούν τους αποσχιστές.

Ο εφιάλτης της ανεργίας

Τον Αύγουστο όμως, στην Ισπανία χάθηκαν 212.984 θέσεις εργασίας, ο μεγαλύτερος αριθμός θέσεων σε μηνιαία βάση από το 2008, σύμφωνα με την Κοινωνική Ασφάλιση. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 54.371 άτομα, σημειώνοντας ρεκόρ από το 2010, σύμφωνα με το Γραφείο Ανεργίας. Στον αντίποδα, υπογράφηκαν 1,51 εκατομμύρια νέες συμβάσεις εργασίας, 5% λιγότερες από τον Αύγουστο του 2018. Το 90% των συμβάσεων (1,39 εκατ.) αφορούν συμβάσεις περιορισμένου χρόνου και μόλις το 8,11% (123.277) αφορούν συμβάσεις αορίστου χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL