Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Τάνγκο για... τρεις με Μάκρι, Φερνάντες και ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τάνγκο για... τρεις με Μάκρι, Φερνάντες και ΔΝΤ

Η Αργεντινή ξεκίνησε ένα επικίνδυνο “τάνγκο για τρεις”, με τον Πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι και το... ακέφαλο πλέον ΔΝΤ να αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση και τον υποψήφιο Πρόεδρο που σάρωσε στις προκριματικές εκλογές Αλμπέρτο Φερνάντες να μιλά για “εικονική και μυστική στάση πληρωμών”.

Μετά το αίτημα του Μάκρι προς το ΔΝΤ για παράταση της αποπληρωμής του χρέους, που ισοδυναμεί με στάση πληρωμών και πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους, και τον ασφυκτικό έλεγχο στην αγορά συναλλάγματος, η Standard & Poor’s μιλάει ήδη για “επιλεκτική χρεοκοπία”. Τα συνδικάτα, τα κοινωνικά κινήματα και τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της Αριστεράς πραγματοποιούν συνεχείς διαμαρτυρίες απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα κατά της εκτίναξης της φτωχοποίησης.

“Κανείς δεν θέλει να πάρει ομόλογα της Αργεντινής και κανείς δεν μπορεί να τα πληρώσει”, προειδοποίησε ο Φερνάντες, καταγγέλλοντας ότι “με την παράταση της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους προς το ΔΝΤ ξέρουμε όλοι πως θα τελειώσει η κατάσταση” και πως “το ΔΝΤ είναι συνυπεύθυνο για την καταστροφή της χώρας, γιατί με την χρηματοοικονομική καταιγίδα που πυροδότησε αναβιώνει την επιστροφή του φαντάσματος της κατάρρευσης του 2001”.

Τα νέα μέτρα του Μάκρι για τον έλεγχο της αγοράς συναλλάγματος αποδείχθηκαν μπούμερανγκ που τροφοδότησε νέες εντάσεις στις αγορές και την κοινωνία. Με βάση τα περιοριστικά μέτρα του Μάκρι το κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να αγοράσει μόνο 10 χιλιάδες δολάρια το μήνα και μόνο μετά την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, ενώ την ίδια άδεια χρειάζονται πλέον και οι ξένες τράπεζες που θα θελήσουν να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε δολάρια στις μητρικές τους στο εξωτερικό. Το δολάριο εκτινάχθηκε στα 61 πέσο και ο πληθωρισμός τρέχει ήδη με 65% σε ετήσια βάση.

Οι δηλώσεις του Φερνάντες ότι εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου θα στηρίξει πολιτικές για την αύξηση της κατανάλωσης, χωρίς την έγκριση του ΔΝΤ, πυροδότησαν μια έντονη αντιπαράθεση με τα Golden Boys του Μάκρι. Ο μεγάλος σύμμαχος του Μάκρι και πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί την κατάσταση σιωπηλός ενώ το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη μετά το δάνειο των 57 δισ. δολαρίων που παραχώρησε το προηγούμενο έτος την Αργεντινή, το μεγαλύτερο στην ιστορία του Ταμείου.

Ο κίνδυνος για τον Φερνάντες να κερδίζει πανηγυρικά τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου για να βρεθεί στις 10 Δεκεμβρίου με μια Κεντρική Τράπεζα χωρίς ίχνη συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι πλέον περισσότερο από υπαρκτός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL