Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Διαδηλώσεις στο Λονδίνο και άλλες μεγάλες πόλεις - Συνταγματικό σκάνδαλο κατήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής / Αντιδημοκρατική μεθόδευση Τζόνσον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαδηλώσεις στο Λονδίνο και άλλες μεγάλες πόλεις - Συνταγματικό σκάνδαλο κατήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής / Αντιδημοκρατική μεθόδευση Τζόνσον

Πού να το φαντάζονταν, πριν από οκτώ αιώνες, οι συντάκτες της Μάγκνα Κάρτα -του αγγλικού καταστατικού χάρτη που αποτέλεσε τη βάση του συνταγματικού δικαίου και της Βασιλευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας του Ηνωμένου Βασιλείου- ότι κάποτε θα ανέβαινε στην εξουσία ένας πρωθυπουργός αποφασισμένος να φτάσει μέχρι την αναστολή της λειτουργίας της Βουλής προκειμένου να εξυπηρετήσει το πολιτικό σχέδιο για μια ασύντακτη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλούμενος μάλιστα το αποτέλεσμα του σχετικού δημοψηφίσματος. Η μεθόδευση του πρωθυπουργού Τζόνσον, με την οποία αναστέλλεται η λειτουργία της Βουλής για πέντε κρίσιμες εβδομάδες ενόψει Brexit, συναντά ήδη τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις, καθώς οργανώθηκαν διαδηλώσεις χθες το βράδυ στο Λονδίνο, το Λίβερπουλ, το Μπίρμιγχαμ, Μάντσεστερ, το Μπρίστολ, το Εδιμβούργο κ.α.

Γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη δημοκρατική παράδοση της χώρας, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (που δεν έχει καν εκλεγεί από τον λαό, παρά μόνο από 92.000 μέλη του κόμματός του) προχώρησε χθες σε μια μεθόδευση με τυπικό μανδύα, προκειμένου να περιορίσει δραστικά τα χρονικά περιθώρια για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα του έδενε τα χέρια ώστε να μην εξωθήσει την κρίση του Brexit σε μια "σκληρή" έξοδο από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου. Με την ίδια μεθόδευση ο Τζόνσον επιχειρεί να εμποδίσει τη δημιουργία μέσα στη Βουλή ενός πολιτικού μετώπου που θα υπερψήφιζε την πρόταση μομφής των Εργατικών (με πιθανή στήριξη και Συντηρητικών βουλευτών).

Πάντως, σε αυτή την ενέργεια συναίνεσε η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία στα 93 της χρόνια παραμένει το σύμβολο της ενότητας της χώρας, χωρίς όμως να έχει ουσιαστικό πολιτικό ρόλο. Εγκρίνοντας το αίτημα του πρωθυπουργού -παρά την παρέμβαση, με επιστολή, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν και τις έντονες αντιδράσεις σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε "συνταγματικό πραξικόπημα"-, η Ελισάβετ μέσω του Συμβουλίου του Στέμματος ανακοίνωσε χθες το απόγευμα πως η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα ανασταλεί "όχι νωρίτερα από τις 9 Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα από τις 12 Σεπτεμβρίου, έως τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου". Αυτό σημαίνει πως αναστέλλονται οι εργασίες του Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες και ότι η αντιπολίτευση έχει στη διάθεσή της μόνο λίγες ημέρες, δεδομένου ότι οι εργασίες της Βουλής θα επαναληφθούν την προσεχή Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. (Κατά παράδοση, το βρετανικό Κοινοβούλιο διακόπτει τις εργασίες επί εβδομάδες μέσα στον Σεπτέμβριο λόγω της διεξαγωγής των ετήσιων συνεδρίων των πολιτικών κομμάτων, όμως αυτή τη φορά η αναστολή των εργασιών παρατείνεται για δώδεκα ημέρες μετά τη λήξη των εργασιών του τελευταίου κομματικού συνεδρίου, του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος).

Οι προτεραιότητες του Τζόνσον

Στις 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η Ομιλία της Βασίλισσας, η οποία κατά παράδοση παρουσιάζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως προτεραιότητα έχουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παράνομης μετανάστευσης, για τη στήριξη της Παιδείας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τη στιγμή που ειδικά για το τελευταίο έχει υποσχεθεί "άνοιγμα" σε επενδυτές από τις ΗΠΑ. Ο Τζόνσον υποστήριξε πως «οι βουλευτές θα έχουν τη ευκαιρία να συζητήσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης και την προσέγγισή της για το Brexit πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής (17 και 18 Οκτωβρίου) και στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις 21 και 22 Οκτωβρίου, όταν θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα».

«Εάν επιτύχω συμφωνία με την Ε.Ε., το Κοινοβούλιο θα μπορεί να εγκρίνει τον νόμο για την επικύρωση της συμφωνίας πριν από την 31η Οκτωβρίου» είπε ο Τζόνσον, καλώντας μάλιστα όλους να επιδείξουν... ενότητα και αποφασιστικότητα ώστε να αποσπάσει (ο ίδιος) μια "νέα συμφωνία" από τις Βρυξέλλες. Μόνο που οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν όλα τα παραπάνω ως ένα εσωτερικό θέμα της Βρετανίας και τονίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγών στα συμφωνηθέντα με την προκάτοχο του Τζόνσον, την Τερέζα Μέι.

Κόρμπιν: Απειλή για τη Δημοκρατία

Σοκαρισμένος από την ανευθυνότητα της κυβέρνησης Τζόνσον, που μιλά για κυριαρχία και ταυτόχρονα επιδιώκει να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου για να αποφύγει τον έλεγχο των σχεδίων για ένα ανεύθυνο Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάνοντας λόγο για "σκάνδαλο και απειλή για τη Δημοκρατία". Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εμποδίσει τον Τζόνσον που "πρέπει να λογοδοτήσει στο Κοινοβούλιο - όχι κλείνοντάς το, αλλά παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις και απαντώντας στις ερωτήσεις. Όταν το Κοινοβούλιο θα συνέλθει βάσει του χρονοδιαγράμματός του για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την επόμενη εβδομάδα, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε θα είναι να προωθήσουμε νομοθεσία για να προλάβουμε αυτό που πάει να κάνει, και το δεύτερο θα είναι η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του" είπε ο Κόρμπιν.

Οι Εργατικοί πίεζαν όλο το καλοκαίρι για τη συγκρότηση μετώπου απέναντι στον Τζόνσον για την αποφυγή ενός "σκληρού" Brexit, ζητώντας ταυτόχρονα εκλογές και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος. Η παραμονή στην εξουσία αποτελεί τη συγκολλητική ουσία των Συντηρητικών, ωστόσο Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν να οδηγηθεί τελικά η χώρα σε πρόωρες εκλογές, αλλά με τον Τζόνσον να ποντάρει στην έξαρση του αντιευρωπαϊκού αισθήματος έπειτα από μια σκληρή σύγκρουση με την Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον διαθέτει 311 έδρες από τις 650 έδρες της Βουλής. Ουσιαστικά ο Τζόνσον είναι επικεφαλής μιας δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας που υποστηρίζεται από το κόμμα DUP των Ενωτικών της Ιρλανδίας, που ελέγχουν 10 έδρες. Το Εργατικό Κόμμα έχει 247 βουλευτές, οι Σκωτσέζοι εθνικιστές (SNP) έχουν 35 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 14, η ομάδα Change UK 5 έδρες, ενώ τις υπόλοιπες έδρες μοιράζονται μικρά κόμματα και ανεξάρτητοι.

"Συνταγματικό σκάνδαλο"

Η ενέργεια του πρωθυπουργού αποτελεί συνταγματικό σκάνδαλο, δήλωσε ο προερχόμενος από τους Συντηρητικούς πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, τονίζοντας πως "όποιον μανδύα και αν ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής των εργασιών τώρα είναι να εμποδιστεί το Κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του". Για συνταγματικό σκάνδαλο και βαθιά αντιδημοκρατική ενέργεια κατήγγειλε τον Τζόνσον και ο Φίλιπ Χάμοντ, Συντηρητικός βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Μέι.

«Ο Μπ. Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπιστεί με σιδηρά πυγμή» σχολίασε ο Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

"Η δημοκρατία μας κινδυνεύει από έναν αδίστακτο πρωθυπουργό, ο οποίος εξελέγη από λιγότερα από εκατό χιλιάδες κομματικά μέλη» δήλωσε η βουλευτής Άννα Σούμπρι, επικεφαλής του Change UK.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον προειδοποίησε ότι αν δεν συνασπιστούν οι βουλευτές για να σταματήσουν τον Τζόνσον "η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για τη δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου". Την ίδια ώρα φουντώνουν οι ανησυχίες στους πολιτικούς κύκλους και στα ΜΜΕ ότι με τους χειρισμούς Τζόνσον γεμίζει η φαρέτρα των Σκωτσέζων εθνικιστών, που θα επιδιώξουν δεύτερο δημοψήφισμα για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο με απώτερο στόχο την επιστροφή στους κόλπους της Ε.Ε.

Εύσημα Τραμπ στον Τζόνσον

Πολιτική στήριξη στον Τζόνσον απέναντι στην Ε.Ε. και στον Κόρμπιν έσπευσε να δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος με μήνυμα μέσω Twitter. Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε πως θα είναι δύσκολο για τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Βρετανού πρωθυπουργού γιατί "...ο Μπόρις είναι ακριβώς αυτό που έψαχνε το Ηνωμένο Βασίλειο και θα αποδειχτεί πολύ μεγάλος!".

ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL