Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.6°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.0°C19.4°C
5 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.5°C18.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 68%
Ιταλία: Διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικού Κόμματος και Κ5Α / Αγώνας δρόμου για νέα κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικού Κόμματος και Κ5Α / Αγώνας δρόμου για νέα κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ολοκλήρωσε χθες τις διαβουλεύσεις... εξπρές με τα κόμματα για την ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης εισπράττοντας από τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα (τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, τους φασιστοειδείς Αδελφούς της Ιταλίας της Μελόνι και τη Λέγκα του Σαλβίνι) το αίτημα για πρόωρες εκλογές.

Στο απέναντι στρατόπεδο, το αίτημα του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Τζινγκαρέτι προς το Κίνημα Πέντε Αστέρων για την κατάργηση των διαταγμάτων για την ασφάλεια του Σαλβίνι, μια προσυμφωνία για τον προϋπολογισμό και την ακύρωση της μεταρρύθμισης για μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών προκάλεσε τη δυσφορία των ανθρώπων του Ρέντζι στο εσωτερικό του κόμματος και αντιδράσεις στο Κ5Α. Στελέχη του Κινήματος κατήγγειλαν ότι ο Τζινγκαρέτι θέλει να καταστρατηγήσει τις προσπάθειες μιας συμφωνίας με το Κ5Α για όλη τη θητεία της Βουλής οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Από την πλευρά του, το Κ5Α έπαιξε το «χαρτί» της παραμονής του Κόντε στην πρωθυπουργία, που κατά τον Ντι Μάιο «είναι η μόνη λύση για να χωνέψουν οι ψηφοφόροι και η βάση μας τη συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα». Ο Κασαλέτζιο τζούνιορ, για να πιέσει το Δημοκρατικό Κόμμα, έστειλε ένα μέιλ στους βουλευτές και τους γερουσιαστές του Κ5Α ζητώντας τους να πληρώσουν τις εισφορές τους και να προετοιμαστούν για... εκλογές. Από τον Τζινγκαρέτι αναγνωρίζουν ότι το Κ5Α πρέπει να υποδείξει τον πρωθυπουργό, αλλά προειδοποιούν ότι ο Ντι Μάιο δεν έχει εναλλακτικές προτάσεις, εκτός του... Κόντε.

Οι διαπραγματεύσεις του Δ.Κ. με το Κ5Α

Ο Ρέντζι προσφέρθηκε να κάνει τον «εγγυητή» της συμφωνίας ανάμεσα στα δύο κόμματα, αλλά οι μνήμες του «κυβερνητικού συμβολαίου» ανάμεσα στο Κ5Α και τη Λέγκα είναι αρκετά νωπές για να δοθούν εγγυήσεις. Έμπιστα άτομα του Ντι Μάιο και του Τζινγκαρέτι φαίνεται ότι συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης έχοντας να λύσουν έως τη Δευτέρα δύο καυτά προβλήματα, το όνομα του νέου πρωθυπουργού, μιας και ο Κόντε προκαλεί αλλεργία σε ένα μεγάλο τμήμα, εάν όχι σε όλο το Δημοκρατικό Κόμμα, και το δεύτερο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας το... 2022. Ο συμπληρωματικός και ο νέος προϋπολογισμός θα συμβαδίζουν με τη... δημοσιονομική προσαρμογή της Ε.Ε. και θα εγκαταλειφθούν οι εθνικιστικές κορώνες του Σαλβίνι, ενώ αναμένεται ότι οι διορισμοί στη διεύθυνση των μεγάλων δημοσίων εταιρειών, όπως της ενεργειακής Eni και της ηλεκτρικής Enel, θα γίνουν σε ισότιμη βάση.

Μπρα ντε φερ Ρέντζι - Τζινγκαρέτι

Από το στρατόπεδο του Ρέντζι επιμένουν ότι στη διεύθυνση του Δημοκρατικού Κόμματος «δεν συζητήθηκαν ούτε ψηφίστηκαν» αυτά τα τρία σημεία, ενώ ορισμένοι δεν δίστασαν να τονίσουν ότι «περιμένουμε τη διάψευση από τον γραμματέα», στον οποίο «εκφράσαμε πλήρη υποστήριξη. Στο πλευρό του Τζινγκαρέτι στάθηκε πάντως ο πρώην πρωθυπουργός Τζεντονόμι, που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος που επισκέφθηκε τον Ματαρέλα. Για τον Τζεντιλόνι, «δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε» τα τρία σημεία που έθιξε ο Τζινγκαρέτι.

Από το περιβάλλον του Τζινγκαρέτι η απάντηση στους «ρεντζικούς» και το Κ5Α ήταν κατηγορηματική. «Οι όροι που έθεσε ο Τζινγκαρέτι αποτελούν τη μετάφραση των πέντε σημείων που συμπεριλαμβάνει η ημερήσια διάταξη που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη διεύθυνση» του κόμματος. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως «είναι ξεκάθαρο ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να γραφεί πριν από την εκχώρηση της εντολής στον πρωθυπουργό, για να έχουμε και τις εγγυήσεις ότι θα αποφύγουμε την αύξηση του ΦΠΑ... Η κατάργηση των διαταγμάτων για την ασφάλεια είχε προβλεφθεί σαφώς στην ημερήσια διάταξη της ειεύθυνσης του κόμματος. "Εάν φτάσει στη Λαμπεντούζα το 'Sea Watch', τη στιγμή μάλιστα που θα ορκίζεται η κυβέρνηση, και ισχύουν ακόμη τα διατάγματα, τι θα γίνει; Θα δώσουν στο πλοίο πρόστιμο, θα κατασχέσουμε το πλοίο και θα μπλοκάρουμε τα άτομα που θα είναι μέσα;» τόνισε ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος κοντά στον Τζινγκαρέτι.

Την ίδια στιγμή, το περιβάλλον του γραμματέα θεωρεί ότι η μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών μπορεί να συζητηθεί μόνο στο πλαίσιο μιας γενικότερης μεταρρύθμισης, που θα συμπεριλαμβάνει και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, πιθανώς προς το... αναλογικότερο. Για τον πρώην υπουργό Ορλάντο, η κατάργηση των διαταγμάτων για την ασφάλεια αποτελεί «προϋπόθεση» για την κυβερνητική συμφωνία με το Κ5Α. Από τα εγκαίνια της «Σχολής κομματικών στελεχών» του Ρέντζι στην Τοσκάνη, η Ασκάνι προειδοποίησε ότι ορισμένοι μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα θέλουν να αποτρέψουν τη συμφωνία με το Κ5Α.

Μακρόν: Το τίμημα της συμμαχίας με την Ακροδεξιά

Στην... ουσία και τη σημασία της ιταλικής κυβερνητικής κρίσης μπήκε χθες και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν, που ετοιμάζεται να αναλάβει οικοδεσπότης του G7. «Το ιταλικό μάθημα είναι ότι όταν συμμαχείς με την άκρα δεξιά, στο τέλος πάντα κερδίζει η Άκρα Δεξιά» τόνισε ο Μακρόν, εκτιμώντας ότι «η Ιταλία αξίζει ηγέτες στο ύψος των περιστάσεων».

«Ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος αυτής της παρτίδας; Ο Ντι Μάιο» συνέχισε ο Μακρόν, που ως «φίλος» του Ρέντζι δεν έχει κρύψει ποτέ την αντιπάθειά του προς το Κ5Α και την ηγεσία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL