Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ιστορίες για το καλοκαίρι / Όταν οι σέρφερ τρέπονται σε φυγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες για το καλοκαίρι / Όταν οι σέρφερ τρέπονται σε φυγή

Μια φορά κι έναν καιρό, το μακρινό 1845, η αυτοκράτειρα Ευγενία, σύζυγος του Ναπολέοντα του Τρίτου της Γαλλίας γοητεύτηκε από το μικρό βάσκικο ψαροχώρι Μπιαρίτς στους πρόποδες των Πυρηναίων κι αποφάσισε να χτίσει εκεί το εξοχικό της.

Οι υπόλοιποι εστεμμένοι της γηραιάς ηπείρου -λίγο - πολύ όλοι ήταν συγγενείς μεταξύ τους- ακολούθησαν το παράδειγμα της Ευγενίας, με αποτέλεσμα το ταπεινό Μπιαρίτς να γίνει ένα από τα πιο κοσμικά θέρετρα της Ευρώπης. Κοσμικό παραμένει και σήμερα, αν και οι πλούσιοι επισκέπτες του σπανίως διαθέτουν τίτλους... ευγενείας, ενώ το σχετικά νέο είδος τουρίστα που επιλέγει συστηματικά αυτή τη μικρή πόλη των 25.000 κατοίκων γοητεύεται λιγότερο από την ατμόσφαιρα της Μπελ Επόκ και περισσότερο από τα εντυπωσιακά κύματα του κόλπου της Βισκαϊκής.

Το Μπιαρίτς πλημμυρίζει κάθε καλοκαίρι από σέρφερ, οι οποίοι αυτές τις μέρες τρέπονται σε φυγή από την παραλία. Αναγκάζονται να παραχωρήσουν τη θέση τους στους υψηλούς προσκεκλημένους του Προέδρου Μακρόν, ο οποίος αποφάσισε να διοργανώσει στο αυτοκρατορικό Μπιαρίτς τη συνάντηση κορυφής των G7, της ομάδας των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

Ούτε σερφινγκ, λοιπόν, ούτε παιδιά στην παραλία να χτίζουν πύργους στην άμμο. Η γαλλική λουτρόπολη κοντά στα ισπανικά σύνορα έχει μετατραπεί σε ζώνη υψηλής ασφαλείας. Από αύριο η κεντρική παραλία θα σφραγιστεί, ενώ ο σιδηροδρομικός σταθμός και το αεροδρόμιο θα κλείσουν για τους απλούς επιβάτες. Για την προστασία των Μακρόν, Μέρκελ, Τραμπ και σία.

Ο δήμαρχος του Μπιαρίτς Μισέλ Βενάκ διηγείται ότι ο Πρόεδρος Μακρόν τον είχε παρακαλέσει προσωπικά να γίνει η συνάντηση κορυφής στην πόλη του. «Δεν υπάρχει δήμαρχος που να απαντούσε αρνητικά» λέει μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. «Μια τέτοια συνάντηση αυτού του διαμετρήματος δεν έχει ξαναγίνει εδώ και σε τελική ανάλυση το Μπιαρίτς θα έχει οικονομικό όφελος».

Οι ανησυχίες εμπόρων και επιχειρηματιών είναι δικαιολογημένες, παραδέχεται ο Βενάκ, αλλά διαβεβαιώνει ότι «το Μπιαρίτς θα είναι η πιο ασφαλής πόλη της γης».

Το πιθανότερο είναι ότι το πολύβουο Μπιαρίτς θα είναι από την Κυριακή που αρχίζει η σύνοδος μια πόλη - φάντασμα, παρά τις εκκλήσεις της δημοτικής αρχής στους εστιάτορες και τους εμπόρους να ανοίξουν τα μαγαζιά τους παρά τις δυσκολίες. Πιο... ζωντανή αναμένεται να είναι η ατμόσφαιρα στο λιγότερο κοσμικό Hendaye, 30 χιλιόμετρα μακριά από το Μπιαρίτς, στα σύνορα της Γαλλίας με τη χώρα των Βάσκων, όπου έχουν δώσει ραντεβού οι πολέμιοι της συνάντησης κορυφής. Εκεί αναμένονται 12.000 ακτιβιστές που θα διαδηλώσουν προς την ισπανική πόλη Ιρούν. Τοπικοί ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης αποκαλούν την επιλογή του Μπιαρίτς ως «μοναρχικό καπρίτσιο» και πετούν τα βέλη τους κατευθείαν στον Μακρόν.

Όσο για τον σοσιαλιστή δήμαρχο του Hendaye, μιας πόλης 17.000 κατοίκων και πολλών παραθεριστών, δεν κρύβει ότι μίλησε με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και του είπε ότι η διοργάνωση μιας αντι-συνάντησης κορυφής στην καρδιά της χώρας των Βάσκων σε θερινή περίοδο δεν είναι καλή ιδέα. Τώρα όμως η πόλη δίνει τον καλύτερο εαυτό της για να περιφρουρήσει τη διαδήλωση του ερχόμενου Σαββάτου.

«Εμπιστευόμαστε τις τοπικές οργανώσεις αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για τους ανθρώπους που θα έρθουν εδώ από αλλού», λέει με τον νου του στο μπλακ μπλοκ. Πάντως, οι διοργανωτές των διαδηλώσεων διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν πρόθεση να αναμετρηθούν με τα σώματα ασφαλείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL