Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Ιταλία: Άνοιξε ο δρόμος για νέα κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τη Λέγκα / Ο Σαλβίνι εκτός παιχνιδιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Άνοιξε ο δρόμος για νέα κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τη Λέγκα / Ο Σαλβίνι εκτός παιχνιδιού

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε επανέλαβε χθες δύο φορές, στις παρεμβάσεις του στη Γερουσία, ότι θα καταθέσει την παραίτησή του στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ανοίγοντας στην πράξη τον δρόμο για μια κυβέρνηση συνασπισμού του Κινήματος Πέντε Αστέρων με το Δημοκρατικού Κόμμα.

Ο Ματέο Σαλβίνι και το ακροδεξιό, φασιστοειδές και ρατσιστικό τσουνάμι που τον ακολουθεί στην Ιταλία και στην Ευρώπη δέχθηκαν ένα μεγάλο πλήγμα γιατί απομακρύνθηκε η προοπτική των πρόωρων εκλογών. Παράλληλα, ο Μ. Ρέντζι έριξε τις γέφυρες για μια κυβερνητική συνεργασία με το Κ5Α, αλλά χωρίς τον Κόντε. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα μπορούσε να αναλάβει χρέη επιτρόπου στη νέα Κομισιόν.

Ο Κόντε πάντως, με την είσοδό του στη Γερουσία, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του Κ5Α, έδειξε -παρά τη μεγάλη ένταση- ήθος, γιατί χαιρέτησε όλους τους υπουργούς, ανάμεσά τους και τον Σαλβίνι. Τα κυβερνητικά στελέχη του Κ5Α είχαν καταλάβει από νωρίς όλες τις θέσεις της κυβέρνησης στη Γερουσία, αποκλείοντας στην πράξη τη Λέγκα από τα κυβερνητικά έδρανα, ενώ ο γερουσιαστής Σαλβίνι παρέμενε... όρθιος. Μετά από ώρα ζήτησε να σηκωθούν δύο υπουργοί του Κ5Α, ενώ πίσω του βρίσκονταν όρθιοι τουλάχιστον δέκα υπουργοί και υφυπουργοί της Λέγκας.

Το "κατηγορώ" του Κόντε στον Σαλβίνι

«Αγαπητέ Ματέο, ανήγγειλες την κρίση επικαλούμενος ότι θέλεις να αναλάβεις όλες τις εξουσίες. Επικαλέστηκες τις πλατείες. Αυτή η αντίληψή σου με ανησυχεί. Δεν έχουμε ανάγκη από άτομα με όλες τις εξουσίες, αλλά με θεσμική κουλτούρα και υπευθυνότητα», τόνισε ο Κόντε προς τον Σαλβίνι, ξεκινώντας μια επιθετική ομιλία για να υπογραμμίσει ότι μετά τις ευρωεκλογές ο αρχηγός της Λέγκας έψαχνε πρόφαση ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και για τον λόγο αυτόν είχε αρχίσει να αποστασιοποιείται από την κυβέρνηση.

Για τον Κόντε, δεν υπήρξε η «κυβέρνηση του 'όχι'», αλλά ο Σαλβίνι προσπαθούσε να κρύψει ό,τι καλό έκανε η κυβέρνηση για να ανοίξει την κρίση μετά την ψήφιση του «δεύτερου διατάγματος για την ασφάλεια», που προβλέπει πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ για τις διασώσεις στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον Κόντε, ο Σαλβίνι κινείται «από πολιτικό οπορτουνισμό», ενώ «επιδίωξε προσωπικά και κομματικά συμφέροντα και έθεσε σε κίνδυνο το συμφέρον του έθνους». Με μια κίνηση του χεριού ο Σαλβίνι επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των γερουσιαστών της Λέγκας που φώναζαν προς τον Κόντε: «Ηλίθιε».

Για τον Κόντε, η πρόταση μομφής του Σαλβίνι παραβίασε το «κυβερνητικό συμβόλαιο», ενώ ο μόνος χώρος θεσμικής αντιπαράθεσης είναι το Κοινοβούλιο και όχι τα κοινωνικά δίκτυα ή οι δηλώσεις στις πλατείες. Η Λέγκα επέδειξε αντιφατική πολιτική γιατί κατέθεσε πρόταση μορφής και δεν αποχώρησε από τα επτά υπουργεία που διατηρεί ακόμη. Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο για την προσπάθεια χρηματοδότησης της Λέγκας από τον Πούτιν, ο Κόντε κατήγγειλε ότι ο Σαλβίνι δεν μοιράστηκε μαζί του τις πληροφορίες που είχε και έκανε το μεγάλο λάθος να μην παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο για να δώσει εξηγήσεις.

Συνεχίζοντας το "κατηγορώ" εναντίον του Σαλβίνι, ο Κόντε σημείωσε πως ο αρχηγός της Λέγκας χρησιμοποιούσε στις εκδηλώσεις και ομιλίες του «πολιτικά συνθήματα και θρησκευτικά σύμβολα», κυρίως φράσεις του Μουσολίνι και χριστιανικά σύμβολα, υπεισερχόταν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργών και δημιουργούσε προβλήματα στην κυβέρνηση, όπως με τη συνάντησή του με τα συνδικάτα και τους εργοδότες στο υπουργείο... Εσωτερικών.

«Τα γεγονότα αυτών των ημερών μού επιβάλλουν να διακόψω την εμπειρία της κυβέρνησης. Θα επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να καταθέσω στα χέρια του την παραίτησή μου», τόνισε ο Κόντε κλείνοντας την ομιλία του για να εισπράξει τα χειροκροτήματα ακόμη και από τους γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Ρέντζι, και τις επευφημίες του φασίστα Λα Ρούσα των Αδελφών της Ιταλίας.

Σαλβίνι: Θα σας δω στις κάλπες

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο για δέκα λεπτά ο Σαλβίνι, αλλά από τις θέσεις της ομάδας της Λέγκας και όχι της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, τα spreads των ιταλικών ομολόγων άρχισαν να υποχωρούν στις 207 μονάδες βάσης από τις 210 μονάδες, με τις... πολυμήχανες αγορές να στοιχηματίζουν σε μια κυβέρνηση Κ5Α και Δημοκρατικού Κόμματος.

«Θα έκανα ξανά τα πάντα το ίδιο. Είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος και δεν φοβάμαι την κρίση των Ιταλών. Εδώ μέσα βρίσκονται ελεύθεροι άνθρωποι και άνθρωποι που είναι λιγότερο ελεύθεροι. Όποιος φοβάται τις εκλογές, δεν είναι ελεύθερος» τόνισε ο Σαλβίνι.

«Εάν προτιμάτε να κάνετε κυβέρνηση με το Δημοκρατικό Κόμμα, φτάνει να το πείτε. Σας βλέπω να κάνετε τη μεταρρύθμιση των εργασιακών με τον Ρέντζι, των τραπεζών με την Μπόσκι και του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου με τον Λότι, θα σας δω», είπε ειρωνικά ο Σαλβίνι προς το Κ5Α, ενώ αναφερόμενος στον Κόντε υπογράμμισε ότι «εμένα δεν μου έτυχε να ζητήσω συμβουλές από τη Μέρκελ για το πώς θα κερδίσω την προεκλογική εκστρατεία, μιας και ο Σαλβίνι έκλεισε τα λιμάνια». «Πώς θα ξανανοίξετε την πόρτα στον Ρέντζι; Θα κάνετε μια κυβέρνηση με τον Ρέντζι, την Μπόσκι και όλους τους Πινόκιο», συμπλήρωσε ο ηγέτης της Λέγκας. Σε ό,τι αφορά τον κοινωνικό διάλογο, υποστήριξε ότι κάλεσε τα συνδικάτα και τους εργοδότες «γιατί δεν τους ακούει κανείς άλλος».

«Είμαστε οι μοναδικοί υποτιθέμενοι φασίστες που θέλουμε εκλογές. Η δικτατορία που θέλει την ψήφο του ιταλικού λαού. Σκέψου και εσύ τι απίστευτο πράγμα», τόνισε ο Σαλβίνι απευθυνόμενος στον Κόντε, για να του επαναλάβει μια φράση του Πολωνού Πάπα: «Την εμπιστοσύνη πρέπει να την αποκτάς με συγκεκριμένες πράξεις».

Ρέντζι: Πάμε σε κυβέρνηση χωρίς τον Κόντε

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο πρώην πρωθυπουργός του Δημοκρατικού Κόμματος Ρέντζι, που από νωρίς το πρωί είχε καταστήσει σαφές ότι το κόμμα του θα στήριζε την πρόταση μομφής, για να ξεκινήσει προφανώς η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης Κ5Α και Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Ρέντζι κατέστησε σαφές ότι «χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα αποτρέψει την αύξηση του ΦΠΑ», αλλά αυτή δεν μπορεί να έχει ως πρωθυπουργό τον Κόντε, «που υπέγραψε το δεύτερο διάταγμα για την ασφάλεια του Σαλβίνι».

«Αυτό το κλίμα μισαλλοδοξίας δεν το δημιουργήσαμε εμείς, αυτό το κλίμα μίσους σαν της Αλαμπάμα του 1950 δεν το δημιουργήσαμε εμείς», τόνισε ο Ρέντζι, ενώ απευθυνόμενος στον Σαλβίνι του υπενθύμισε ότι συμμετείχε σε μια κυβέρνηση με το 17% και όχι με το 51%.

Selfies τουριστών στη Λαμπεντούζα με φόντο απελπισμένους μετανάστες

Δύο βήματα από την αποκαλούμενη «Πόρτα της Ευρώπης», στο νότιο τμήμα της Λαμπεντούζα, στο Κάλα Φραντσέζε, κρετίνοι και απάνθρωποι τουρίστες, με «μπαστουνάκια» και άλλα «ατσέσορις», προσπαθούσαν να τραβήξουν selfies με φόντο τους πέντε μετανάστες που είχαν πέσει στη θάλασσα από το "Open Arms" και προσπαθούσαν να φθάσουν στην πολυπόθητη ακτή, πριν τους επιστρέψει στην κόλαση της Λιβύης η Ευρώπη του Σαλβίνι.

Η ιταλική Ακτοφυλακή επέστρεψε τους πέντε απελπισμένους μετανάστες στο "Open Arms", αφού δεν είχαν την καλή τύχη των άλλων έντεκα που κατάφεραν προχθές να πηδήξουν από το πλοίο, να κολυμπήσουν λίγες εκατοντάδες μέτρα χωρίς να πνιγούν και να πατήσουν το πόδι τους στη Γηραιά Ήπειρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL