Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Χονγκ Κονγκ / Χονγκ Κονγκ: Οι "ομπρέλες" παραμένουν στους δρόμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χονγκ Κονγκ / Χονγκ Κονγκ: Οι "ομπρέλες" παραμένουν στους δρόμους

Ούτε η καταρρακτώδης βροχή ούτε η εντεινόμενη φημολογία περί επικείμενης στρατιωτικής επέμβασης της Κίνας στάθηκαν ικανές να κατευνάσουν τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Κρατώντας πολύχρωμες ομπρέλες εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο πάρκο Βικτόρια και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς τη συνοικία Αντμάιραλτι, δυτικότερα, αψηφώντας την απαγόρευση της αστυνομίας που είχε επιτρέψει μόνο τη διεξαγωγή συγκέντρωσης στο πάρκο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι, κάτι που ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης, έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση. Το Μέτωπο Πολιτικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε επιλέξει ως κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης το "Μην αφήσετε την αστυνομία και το οργανωμένο έγκλημα να βυθίσουν το Χονγκ Κονγκ στο χάος", με την αναφορά στο οργανωμένο έγκλημα να αφορά τις παρακρατικές συμμορίες που έχουν επιτεθεί σε διαδηλωτές σε αρκετές περιπτώσεις.

Το Σάββατο, χιλιάδες εκπαιδευτικοί είχαν πραγματοποιήσει τη δική τους πορεία στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία και να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τους φοιτητές που πρωτοστατούν στις σημερινές κινητοποιήσεις, οι οποίες έχουν ως βασικά αιτήματα την οριστική απόσυρση των μέτρων για την έκδοση κρατουμένων στην ηπειρωτική Κίνα αλλά και την παραίτηση της Κάρι Λαμ, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης και εκλεκτής του Πεκίνου.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδινε συνέχεια στην αντιπαράθεση της χώρας του με την Κίνα ζητώντας την περαιτέρω απομόνωση του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Huawei. Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στο Νιου Τζέρσι, ο Τραμπ τόνισε ότι δεν θέλει το ομοσπονδιακό κράτος να συναλλάσσεται με την κινεζική εταιρεία για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος συζήτησε επίσης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, τον Τιμ Κουκ, για τις συνέπειες των δασμών που επιβάλλει η κυβέρνησή του σε αγαθά που εισάγονται από την Κίνα. Ο Τραμπ υποστήριξε πως ο Κουκ πρόβαλε "πειστικά επιχειρήματα" για το ότι οι δασμοί μπορεί να πλήξουν την εταιρεία τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, ενώ τα προϊόντα της νοτιοκορεάτικης ανταγωνίστριάς της Samsung δεν θα υποστούν πλήγμα από τα τιμωρητικά μέτρα που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον σε προϊόντα κινεζικής προέλευσης που εισάγονται στη χώρα.

Οι αμερικανοί επιπρόσθετοι δασμοί σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας επιπλέον 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων καταναλωτικών ηλεκτρονικών, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ σε δύο στάδια, την 1η Σεπτεμβρίου και την 15η Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL