Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Δραματική αύξηση ραδιενέργειας στον τόπο του δυστυχήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δραματική αύξηση ραδιενέργειας στον τόπο του δυστυχήματος

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μέρες από την έκρηξη που την περασμένη Πέμπτη προκάλεσε τον θάνατο πέντε ατόμων σε στρατιωτική βάση της βόρειας Ρωσίας μέχρι η Μόσχα να αναγνωρίσει ότι το δυστύχημα συνδεόταν με τη δοκιμή ενός "νέου όπλου". Ενός όπλου που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, χρησιμοποιούσε πυρηνικά καύσιμα.

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην πόλη Σεβεροντβίνσκ αυξήθηκαν "από τέσσερις έως δεκαέξι φορές" μετά την έκρηξη, ανακοίνωσε χθες η μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας είχε ανακοινώσει αρχικά πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας βρίσκονταν σε φυσιολογικά επίπεδα μετά το "συμβάν", κάτι που η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace είχε αμφισβητήσει διαπιστώνοντας αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας κατά είκοσι φορές.

Τις δικαιολογημένες ανησυχίες για το δυστύχημα ενέτεινε ανακοίνωση του πρακτορείου TASS ότι οι γιατροί που περιέθαλψαν τα θύματα του δυστυχήματος στάλθηκαν στη Μόσχα για εξετάσεις καθώς και η πληροφορία που μεταδόθηκε από το Ιnterfax πως οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους του χωριού Νιονόσκα να εγκαταλείψουν την περιοχή. Εξακολουθεί να μην έχει δοθεί επίσημη εξήγηση για την αύξηση της ραδιενέργειας.

Η κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε πως πέντε εργαζόμενοί της σκοτώθηκαν στην έκρηξη της περασμένης Πέμπτης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα θύματα παρείχαν τεχνική υποστήριξη ως προς την "πηγή ισοτοπικής ενέργειας" πυραυλοκινητήρα που προκάλεσε την έκρηξη σε "θαλάσσια πλατφόρμα".

Μετά την έκρηξη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας περιορίστηκε να ανακοινώσει πως το δυστύχημα σημειώθηκε κατά τη δοκιμή "πυραυλοκινητήρα υγρού καυσίμου", χωρίς να διευκρινήσει αν τα εν λόγω καύσιμα ήταν πυρηνικά. Οι γιατροί που στάλθηκαν στη Μόσχα υπέγραψαν ειδική συμφωνία δίνοντας την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψουν πληροφορίες για το συμβάν, μετέδωσε το TASS.

Αμερικανοί ειδικοί εκτίμησαν από την πλευρά τους ότι το δυστύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμής ενός πυραύλου Κρουζ τύπου "Μπουρεβέστνικ", ενός από τα νέα, "ακατανίκητα" όπλα στα οποία είχε αναφερθεί ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές της χρονιάς.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για πύραυλο με κινητήρα που χρησιμοποιεί πυρηνικό καύσιμο. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος τον Φεβρουάριο, το νέο όπλο θα έχει "απεριόριστο βεληνεκές" και θα μπορεί να ελίσσεται εν πτήσει παρακάμπτοντας έτσι όλα τα αντιπυραυλικά συστήματα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ έμαθαν "πολλά" από το δυστύχημα στη Ρωσία, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να υπογραμμίσει ότι το Πεντάγωνο διαθέτει "παρόμοια τεχνολογία, αλλά πιο προχωρημένη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL