Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ένας στους δύο δημάρχους της Γαλλίας δεν θέλει να επανεκλεγεί...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας στους δύο δημάρχους της Γαλλίας δεν θέλει να επανεκλεγεί...

Ο θάνατος, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων του, του δημάρχου μιας μικρής γαλλικής πόλης έφερε στο προσκήνιο αφενός τις επιθέσεις που δέχονται όλο και περισσότεροι δήμαρχοι της χώρας και αφετέρου (ενίοτε συνάρτηση του πρώτου) της τάσης για παραίτησή τους από τη διεκδίκηση του αξιώματός τους για δεύτερη φορά.

Ο Ζαν Ματιέ Μισέλ, δήμαρχος της πόλης Σιν, 2.800 κατοίκων, στη νοτιοανατολική Γαλλία, κοντά στην Τουλόν, έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα, σε ηλικία 76 ετών, όταν τον χτύπησε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ένα μικρό φορτηγό, στον 23χρονο οδηγό του οποίου ο δήμαρχος επιχειρούσε να επιβάλει πρόστιμο καθώς ξεφόρτωνε παράνομα μπάζα στην άκρη ενός δρόμου.

Το περιστατικό αυτό έφερε στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο δύο θέματα. Καταρχήν το θέμα της ασφάλειας των τοπικών αρχόντων από τους... συμπολίτες τους, που πολλαπλασιάζουν αυτό το οποίο στη διοικητική διάλεκτο ονομάζεται «αστικές αγένειες», από δημόσιες ύβρεις έως, ενίοτε, εκβιασμούς και άσκηση βίας. Ακριβώς η βία αυτή είναι και ο λόγος που πλέον όλο και περισσότεροι δήμαρχοι, αφού εκλεγούν για πρώτη φορά, δεν θέλουν να ξανακατέβουν.

Το περιστατικό με τον δήμαρχο της μικρής πόλης ήταν η αφετηρία για να «ανοίξουν τα στόματα» πολλών άλλων συναδέλφων του δημάρχων και να έλθει στη δημοσιότητα αυτό το φαινόμενο μη διεκδίκησης για δεύτερη φορά του δημαρχιακού θώκου. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, καταγράφεται αύξηση της τάξης του 9% μεταξύ 2017 και 2018 των επιθέσεων κατά της σωματικής ακεραιότητας των δημάρχων ή των αντιδημάρχων.

Συγκεκριμένα, το 2018, 361 δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι έπεσαν θύματα επιθέσεων, ένας αριθμός αυξημένος σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό ειδησεογραφικό σταθμό BFMTV, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση βιαιοπραγιών και εκβιασμών εναντίον δημοτικών αρχόντων των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Εγγύς Δημοκρατία, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο του 2018 σε συνεργασία με την Ένωση Δημάρχων Γαλλίας και το Κέντρο Ερευνών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, ένας στους δύο δημάρχους δεν επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2020, κυρίως σε μικρές πόλεις και κοινότητες.

Ψηλά στον κατάλογο των αιτιολογιών αυτής της άρνησης βρίσκεται η επιθυμία να επιστρέψουν σε μια πιο ήσυχη ζωή (71%), να ξαναβρούν την οικογένειά τους, η αίσθηση ότι ολοκλήρωσαν το καθήκον τους (52%), ενώ ένα 36% θεωρούσε όλο και πιο δύσκολες τις σχέσεις με τους συμπολίτες τους. Για να έχει κανείς ένα μέτρο σύγκρισης, το 2014, το 60% των απερχόμενων δημάρχων επανεκλέχθηκε.

Μέχρι τότε το κύριο ζητούμενο στη μεγάλη πλειοψηφία των 35.000 κοινοτήτων της Γαλλίας ήταν η σταθερότητα. Όμως, πλέον, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του διευθυντή του Κέντρου Ερευνών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού, τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην. Πλέον το 60% εκείνων που έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά εκφράζουν την πρόθεση να μην διεκδικήσουν την επανεκλογή τους.

Το γεγονός, το οποίο δεν μπορεί να αποδοθεί σε μία αιτία καθώς είναι πολυπαραγοντικό, αντανακλά πάντως τις βαθιές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη γαλλική κοινωνία και κυρίως σε μικρές πόλεις και κοινότητες στις επαρχιακές περιοχές, όπου φαίνεται ότι οι παραδοσιακοί δεσμοί μεταξύ δημάρχων και δημοτών έχουν διαρραγεί...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL