Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
"Διάδρομος ειρήνης", προσεχώς...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Διάδρομος ειρήνης", προσεχώς...

Σε έναν συμβιβασμό που φαίνεται ότι φρενάρει -προς το παρόν- μια μονομερή τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία κατέληξαν οι ΗΠΑ και η Τουρκία μετά από ένα μαραθώνιο πολιτικό και στρατιωτικό παζάρι. Οι δυο κυβερνήσεις αποφάσισαν να δημιουργήσουν "το συντομότερο δυνατόν" μια ζώνη ασφαλείας στο έδαφος τρίτης χώρας (της Συρίας), χωρίς να ανακοινώσουν ούτε το εύρος της ούτε ποιος από τους δύο θα έχει το πάνω χέρι στον έλεγχο της περιοχής, αφήνοντας δηλαδή ανοιχτά τα δυο βασικότερα σημεία της μεταξύ τους διαφωνίας.

"Κάνουμε το πρώτο βήμα ανατολικά του Ευφράτη σε συνεργασία με τους Αμερικανούς" δήλωσε χθες το βράδυ ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το γεγονός ότι η εν λόγω συμφωνία δεν έχει καμιά διεθνή νομιμοποίηση αποτελεί προφανώς μια... λεπτομέρεια. Δεν θα είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ο ΟΗΕ θα βρεθεί προ τετελεσμένων, πόσο μάλλον όταν η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα υπόσχονται τη μετατροπή αυτής της "ζώνης ασφαλείας" σε έναν "διάδρομο ειρήνης" για την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία.

Κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι οι ανακοινώσεις στην Άγκυρα για χιλιάδες Κούρδους που ζουν στην ελεγχόμενη από τις κουρδικές πολιτοφυλακές περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και φοβούνται ότι θα έχουν την ίδια τύχη με τους ομοεθνείς τους στο Αφρίν, που πλήρωσαν με φόνους, κατοχή και προσφυγιά την προηγούμενη τουρκική επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας".

Ακόμα και στην περίπτωση που ο τουρκικός στρατός εισέλθει στις κουρδικές περιοχές υπό αμερικανική "εποπτεία" και εγγυήσεις, είναι απίθανο να μην προχωρήσει σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ώστε να... αποξηράνει τον "βάλτο της τρομοκρατίας" όπως έχει διακηρύξει ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα διεκδικούσε μια ζώνη ασφαλείας βάθους 40 χλμ., όπου Αμερικανοί και Τούρκοι στρατιώτες από κοινού θα αφόπλιζαν και θα απομάκρυναν τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ενώ η Ουάσιγκτον επιδίωκε η ζώνη να έχει βάθος 15 χλμ. και να ασκεί η ίδια τη διοίκηση.

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες το απόγευμα στους ιστότοπους του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, οι δυο αντιπροσωπείες συμφώνησαν στα εξής:

1. Τη ταχεία εφαρμογή αρχικών μέτρων ώστε να ανταποκριθούν στις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια.

2. Τη δημιουργία ενός κέντρου επιχειρήσεων στην Τουρκία "το συντομότερο δυνατόν" για τον από κοινού συντονισμό και τη διαχείριση μιας ζώνης ασφαλείας.

3. Η ζώνη ασφαλείας θα αποτελέσει έναν "διάδρομο ειρήνης και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι Σύροι στη χώρα τους.

Ηγετικά στελέχη των Κούρδων της βόρειας Συρίας προειδοποίησαν για έναν νέο μεγάλο πόλεμο σε περίπτωση τουρκικής εισβολής, που θα δημιουργούσε νέο κύμα προσφύγων, καθώς και για το ενδεχόμενο ανασύνταξης και ενίσχυσης πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους. Οι ίδιοι υπενθύμισαν στους Αμερικανούς συμμάχους ότι χιλιάδες τζιχαντιστές που αιχμαλωτίστηκαν από τις κουρδικές πολιτοφυλακές θα μπορούσαν να διαφύγουν εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση και τη στροφή της προσοχής των Κούρδων προς την τουρκική πλευρά.

Στο Ισλαμικό Κράτος αποδίδεται εξάλλου η βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο χθες στην πόλη Καχτανίγια της ΒΑ Συρίας, που ελέγχεται από τους Κούρδους. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL