Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ιταλία: "Ναι" στην κατασκευή του φαραωνικού εργου σιδηροδρομικής σύνδεσης TAV - Το Δημοκρατικό Κόμμα "αγκαζέ" με τη Λέγκα, απέναντι στο Κίνημα Πέντε Αστέρων / "Γιορτή" μεγαλοκατασκευαστών και τραπεζών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: "Ναι" στην κατασκευή του φαραωνικού εργου σιδηροδρομικής σύνδεσης TAV - Το Δημοκρατικό Κόμμα "αγκαζέ" με τη Λέγκα, απέναντι στο Κίνημα Πέντε Αστέρων / "Γιορτή" μεγαλοκατασκευαστών και τραπεζών

«Μην απομακρυνθείτε. Κάντε διακοπές στη Ρώμη» συμβούλευσε, σύμφωνα με διαρροές χθες το απόγευμα, ο Ματέο Σαλβίνι τους βουλευτές και γερουσιαστές της Λέγκας, έχοντας εκμηδενίσει στη Γερουσία το συγκυβερνών Κίνημα Πέντε Αστέρων χάρις στην υποστήριξη που του προσέφερε το... Δημοκρατικό Κόμμα του Νικόλα Τζινγκαρέτι για την ολοκλήρωση της φαραωνικής κατασκευής του τρένου υψηλής ταχύτητας TAV από το Τορίνο στη Λυών.

Οι μεγαλοκατασκευαστές, οι μεγάλες τράπεζες και οι κερδοσκόποι της αγοράς ακινήτων της Ιταλίας και της Γαλλίας ήταν χθες ενθουσιασμένοι από την ψήφο της ιταλικής Γερουσίας υπέρ της ολοκλήρωσης της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής στις Άλπεις, που θα κοστίσει «επισήμως» 24,7 δισ. στην Ιταλία, αλλά αναμένεται να φτάσει στα 40 δισ.. Το έργο περιλαμβάνει δεκάδες τούνελ και γέφυρες.

Στην ιταλική Γερουσία διαδραματίστηκε μια ακόμη πράξη της ατέλειωτης κυβερνητικής κρίσης ανάμεσα στο Κ5Α και τη Λέγκα, όταν το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο ζήτησε ψηφοφορία για την ακύρωση της κατασκευής του TAV και η Λέγκα του Σαλβίνι δήλωσε ότι θα ψηφίσει την πρόταση του... αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος.

Με 181 «όχι» και 110 «υπέρ» η Γερουσία απέρριψε την πρόταση του Κ5Α για την ακύρωση της κατασκευής του TAV, ενώ πέρασαν και οι τέσσερις προτάσεις υπέρ του έργου που είχαν καταθέσει το Δημοκρατικό Κόμμα, η Φόρτσα Ιτάλια, οι Αδελφοί της Ιταλίας και η Έμα Μπονίνο. Οι αριστεροί γερουσιαστές του "Ελεύθεροι και Ίσοι" συμφώνησαν με το Κ5Α και ψήφισαν μια κοινή πρόταση εναντίον της κατασκευής του έργου.

Σενάρια και απειλές για πρόωρες κάλπες

«Θα ψηφίσουμε υπέρ όλων των προτάσεων που είναι υπέρ της κατασκευής του τρένου. Ακόμη και αυτήν του Δημοκρατικού Κόμματος», είχε ανακοινώσει ο επικεφαλής της Λέγκας στη Γερουσία Μασιμιλιάνο Ρομέο, ενώ μετά τις ψηφοφορίες παραδέχθηκε ότι «ανοίγει ένα πολιτικό πρόβλημα». Για τον Ρομέο, η απόφαση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εξαρτάται μόνο από τον αρχηγό του, τον Σαλβίνι.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Τζινγκαρέτι ζητούσε από τον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να δηλώσει ότι δεν έχει την πλειοψηφία της Βουλής, ενώ χωρίς περιστροφές ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

"Σκηνοθετημένη ψηφοφορία"

Το κίνημα εναντίον του τρένου "ΝΟ TAV" από την κοιλάδα της Σούζα του Τορίνο, που αποτέλεσε ιστορικά στυλοβάτη του Κ5Α, κατήγγειλε τη «σκηνοθετημένη και προβλεπόμενη ψηφοφορία», εκτιμώντας ότι αποτέλεσε απόδειξη της «διαδρομολογίας των εξουσίων, της πολυθρονολογίας για τα υπουργεία και των κυβερνητικών ακροβατισμών». «Το θέατρο αυτό οικοδομήθηκε στο πετσί μας και παίζεται ακόμη και αυτές τις στιγμές που οι καραμπινιέροι και η αστυνομία μάς ανακοινώνουν δεκάδες διοικητικές εκτοπίσεις, από την κοιλάδα μας, αυτών που καθημερινά αγωνίζονται εναντίον του καταστροφικού έργου», σημείωσαν οι “ΝΟ ΤΑV” στην ανακοίνωσή τους.

Η απάντηση του μέντορα των “NO TAV” δεν άργησε να φθάσει. «Το να μην έχεις στο Κοινοβούλιο την πλειοψηφία δεν είναι προδοσία», απάντησε ο Μπέπε Γκρίλο από τα κοινωνικά δίκτυα, καταγγέλλοντας για «υποκρισία» τον... μαθητή του και ηγέτη των “ΝΟ TAV” Αλμπέρτο Περίνο.

«Δεν με νοιάζει καθόλου για την καρέκλα μου, προχωράω για το συμφέρον του κόσμου», τόνισε κατά την έξοδό του από τη Γερουσία ο υπουργός Μεταφορών και στέλεχος του Κ5Α Ντανίλο Τονινέλι, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο αρνήθηκε να κάνει το οποιαδήποτε σχόλιο.

Τραγική ήταν χθες και η εικόνα του Δημοκρατικού Κόμματος, οι γερουσιαστές του οποίου θα μπορούσαν να είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα οδηγώντας σε πτώση την κυβέρνηση του Κόντε. Όμως, η πλειοψηφία των γερουσιαστών είναι με τον πρώην ηγέτη του κόμματος Ματέο Ρέντζι και γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιοι με το Δημοκρατικό Κόμμα του Τζινγκαρέτι. Έτσι το Δημοκρατικό Κόμμα ψήφισε μαζί με τη Λέγκα τις προτάσεις του Μπερλουσκόνι και των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας, που με τη σειρά τους ψήφισαν την πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος. Είναι να απορεί κανείς γιατί στις δημοσκοπήσεις ένας ακροδεξιός και ρατσιστής σαν τον Σαλβίνι φθάνει στο 39%;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL