Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Πράσινο φως στον πειρατή Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πράσινο φως στον πειρατή Σαλβίνι

«Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια, που προβλέπει περισσότερες εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας, περισσότερους ελέγχους στα σύνορα, περισσότερους ανθρώπους για να συλλαμβάνουν μαφιόζους, είναι πλέον νόμος. Σας ευχαριστώ όλους, τους Ιταλούς και την Παναγία» θριαμβολογούσε μετά την ψήφιση του «δεύτερου διατάγματος για την ασφάλεια» από τη γερουσία ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

«Με τη νέα νομοθεσία θα υπάρχουν πλέον λιγότερες Καρόλες [σ.σ.: εννοεί την Καρόλα Ρακέτε, τη γενναία Γερμανίδα καπετάνιο του "SDea Watch 3"] και Οριάνες Φαλάτσι [σ.σ.: εννοεί τη γνωστή δημοσιογράφο που υπήρξε και σύντροφος του Αλέκου Παναγούλη]». Ο νόμος πέρασε με 160 υπέρ, 57 κατά και 21 αποχές, χάρις στην αποχή της Φόρτσα Ιτάλια και των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας.

Ο ακροδεξιός νταής της ιταλικής κυβέρνησης, που είναι και γερουσιαστής, επισκέφθηκε τη Γερουσία μόλις για μια ώρα και στάθηκε επιδεικτικά όρθιος στον διάδρομο ανάμεσα στα έδρανα, αποφεύγοντας τα κυβερνητικά και μιλώντας τον περισσότερο χρόνο στο κινητό του. Ο Σαλβίνι είχε απαξιώσει την προηγούμενη εβδομάδα τη Γερουσία στέλνοντας τον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε να απαντήσει για τις αποκαλύψεις ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Λέγκας διαπραγματεύθηκαν με το περιβάλλον του Πούτιν την πώληση ρωσικού πετρελαίου με μίζα 4% για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της Λέγκας στις ευρωεκλογές.

Με την ψήφιση του «δεύτερο διατάγματος», ο Σαλβίνι μετατράπηκε ντε φάκτο σε έναν σύγχρονο πειρατή της Ιταλίας, αναλαμβάνοντας στην πράξη κάθε δικαιοδοσία στη θάλασσα, περιορίζοντας τον ρόλο των υπουργείων Άμυνας και Μεταφορών σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές.

Με τον νόμο του Σαλβίνι προβλέπονται πρόστιμα από 250.000 έως 1 εκατ. ευρώ στις ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα, σύλληψη και πρόστιμα για τους καπετάνιους και ιδιοκτήτες των σκαφών διάσωσης, καθώς και η κατάσχεση, πώληση ή καταστροφή των σκαφών, εάν αυτά μπουν χωρίς άδεια στα ιταλικά χωρικά ύδατα στην αναζήτηση ασφαλούς λιμανιού για τους ναυαγούς.

Στις διατάξεις του νόμου προβλέπονται και σειρά νέα αδικήματα, στο πλαίσιο των «τρομονόμων» που υπάρχουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, και μάλιστα με μεγάλες ποινές, που στοχεύουν εναντίον διαδηλωτών, συνδικαλιστών και χούλιγκαν. Τα πρόστιμα θα φθάνουν τα 6.000 ευρώ και οι ποινές φυλάκισης έως τα τέσσερα έτη. Η προσβολή ή η αντίσταση κατά της αρχής μετατρέπεται στην πράξη σε ένα αδίκημα που θα αποδεικνύεται μόνο από την αστυνομία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα τόνισε ότι θα υπογράψει τον νέο νόμο που θα αποφασίζει ποιοι και πότε θα πρέπει να πνιγούν στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας και όχι μόνο. Για να έχει ήσυχη και τη συνείδησή του ο Ιταλός Πρόεδρος θα επισυνάψει μια επιστολή του στο... νόμο.

Η δημοκρατική και προοδευτική Ιταλία περιμένει από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει το αποτρόπαιο νομοθέτημα του Σαλβίνι, ενώ σε εκατοντάδες πόλεις πραγματοποιούνται ήδη διαμαρτυρίες. Η κοινωνία των πολιτών και εκατοντάδες κοινωνικές οργανώσεις στοχεύουν στη διοργάνωση μιας μεγάλης εθνικής κινητοποίησης στις 7 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη.

«Το διάταγμα Σαλβίνι πέρασε, η Ιταλία θα είναι πλέον πιο ανασφαλής. Χάρις στους σκλάβους των Πέντε Αστέρων η κατάσταση στις πόλεις και στις γειτονιές θα παραμείνει η ίδια, μάλλον θα επιδεινωθεί. Το έγκλημα σας ευγνωμονεί, οι άνθρωποι θα παραμείνουν πάντα στην τύχη τους και οι φόβοι θ' αυξηθούν. Ο Σαλβίνι μας βόλεψε» υπογράμμισε από τα κοινωνικά δίκτυα ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι, εκτιμώντας ότι ο νέος νόμος δεν καταπολέμα τις μαφίες και το οργανωμένο έγκλημα.

UNHCR: Όχι στην ποινικοποίηση της ανθρωπιάς

«Οι ΜΚΟ διαδραματίζουν έναν ανεκτίμητο ρόλο στη διάσωση ζωών προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα στην Ευρώπη. Η αφοσίωση και η ανθρωπιά που τους κινητοποιούν δεν θα πρέπει να ποινικοποιούνται ούτε να στιγματίζονται» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Τσάρλι Γιάξλεϊ, επισημαίνοντας ότι η επιβολή οικονομικών και άλλων κυρώσεων σε πλοιάρχους μπορεί να αποθαρρύνει ή να εμποδίσει τις επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τον νέο νόμο ώστε να εξακριβώσει αν είναι συμβατός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επιδρομή σε κοινωνικό κέντρο στην Μπολόνια

Δυστυχώς για το Δημοκρατικό Κόμμα ο δήμαρχός του στην «κόκκινη» Μπολόνια έστειλε τις μπουλντόζες και εκατοντάδες αστυνομικούς και καραμπινιέρους για να εκκενώσουν την πρώην λαχαναγορά της πόλης, που είχε μετατραπεί σε Κοινωνικό Κέντρο στην περιφέρεια της πόλης, αντιγράφοντας στην πράξη τις τακτικές του Σαλβίνι.

Ο «αριστερός» δήμαρχος της Μπολόνια έστειλε στην Μπολονίκα, εκεί που ο Ακίλε Οκέτο είχε ανακοινώσει τη διάλυση του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος PCI, μπουλντόζες και αστυνομικές δυνάμεις εναντίον του ιστορικού Κοινωνικού Κέντρου XM24, ενώ αρκετοί ακτιβιστές ανέβηκαν στην οροφή του κτηρίου κρατώντας σημαίες. Σε λίγους μήνες στην Περιφέρεια της Μπολόνια θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές με τη Λέγκα να στοιχηματίζει ότι θα αποσπάσει από το Δημοκρατικό Κόμμα μια Περιφέρεια που ήλεγχαν από το 1945 η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL