Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Μετά Χριστόν προφήτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά Χριστόν προφήτης

Όταν πριν από δύο χρόνια ένας νεοναζί είχε βάψει στο αίμα αντιφασιστική συγκέντρωση στο Σάρλοτσβιλ της Τζόρτζια, ο Ντόναλντ Τραμπ απέφευγε να καταδικάσει την ακροδεξιά βία, ανακαλύπτοντας αντιθέτως "εξαιρετικά άτομα" ανάμεσα στους υποστηρικτές της Κου Κλουξ Κλαν και τους άλλους οπαδούς τής λευκής υπεροχής που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη. Η σφαγή στο Ελ Πάσο και τα προφανή ρατσιστικά κίνητρά της δεν του άφησαν, όμως, άλλα περιθώρια.

Αντιμέτωπος με ασφυκτικές πιέσεις και με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι η ρητορική του μίσους, η συστηματική δαιμονοποίηση των μεταναστών, τα απροκάλυπτα ρατσιστικά σχόλια και η αναγόρευση του περίφημου "τείχους" σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα δεν μπορεί τελικά να είναι άσχετα με την έξαρση της ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σύρθηκε σε μια απολογία την οποία προσπαθούσε να αποφύγει με κάθε μέσο.

"Οι ΗΠΑ οφείλουν να καταδικάσουν τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και τη λευκή υπεροχή" δήλωσε στο χθεσινό τηλεοπτικό του διάγγελμα, απογοητεύοντας πιθανότατα αρκετούς από τους υποστηρικτές του. Ήταν βέβαια μια εξαιρετικά απρόθυμη καταδίκη και ο Αμερικανός Πρόεδρος ακουγόταν ελάχιστα πειστικός στην προσπάθειά του να δείξει συγκλονισμένος από τις τραγωδίες στο Τέξας και το Οχάιο που στέρησαν τη ζωή σε 29 ανθρώπους μέσα σε ένα 24ωρο.

Ενδεικτικά της απροθυμίας του ήταν και τα αίτια που αναζήτησε. Καμία αναφορά στον φασιστικό πολιτικό του λόγο και τον χαρακτηρισμό των μεταναστών ως "εισβολείς". Ή στην πεισματική άρνηση να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της κατοχής όπλων σε μια χώρα που το δικαίωμα οπλοφορίας θεωρείται πιο ουσιαστικό και αυτονόητο από την κοινωνική ασφάλιση.

Για τον Τραμπ η ενοχή βρίσκεται αλλού: στο Ίντερνετ, στα βιντεοπαιχνίδια, το ομοσπονδιακό σύστημα αξιολόγησης και ελέγχου των ψυχικά ασθενών. Πόσο παράδοξο το ότι, αφού πρώτα απέρριψε την "κουλτούρα της βίας", που, όπως παραδέχτηκε, χαρακτηρίζει την αμερικανική κοινωνία, κατέληξε να την αποθεώσει ζητώντας τη θανατική ποινή -"το ταχύτερο δυνατό"- για τους δράστες παρόμοιων επιθέσεων.

Κατά τα άλλα, ακούγοντας κανείς τον χθεσινό Τραμπ, θα υπέθετε ότι ήταν κάποιος άλλος που στην προεκλογική καμπάνια τού 2016 υποσχόταν να πληρώσει την εγγύηση για την αποφυλάκιση οποιουδήποτε οπαδού του βιαιοπραγούσε εναντίον διαδηλωτών. Που καλούσε τους αστυνομικούς "να μην είναι και πολύ ευγενικοί" όταν συλλαμβάνουν υπόπτους. Και που μετά την εκλογή του νομιμοποίησε τη βία και τον ρατσισμό με την προεδρική χάρη που απένειμε στον σερίφη Τζο Αρπάιο, ο οποίος είχε καταδικαστεί για παράνομες συλλήψεις μεταναστών.

Είναι όμως ο ίδιος άνθρωπος που έφερε τον πιο κραυγαλέο ρατσισμό στο επίκεντρο και της νέας του προεκλογικής καμπάνιας, ζητώντας πριν από λίγες εβδομάδες, μεταξύ σοβαρού και αστείου, στις μαύρες βουλευτές των Δημοκρατικών να "γυρίσουν πίσω" στις πραγματικές πατρίδες τους. Ο ίδιος που σε πρόσφατη συγκέντρωση απηύθυνε στο κοινό το ρητορικό ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει με τους παράτυπους μετανάστες στα σύνορα. Και χαμογέλασε πλατιά όταν κάποιος από το κοινό φώναξε "Να τους πυροβολούμε!".

Αυτός είναι ο πραγματικός Τραμπ. Ο ηθικός αυτουργός για όλα αυτά. Ο Φρανκενστάιν που αρνείται το δημιούργημά του. Για τον ίδιο βέβαια φταίει οτιδήποτε άλλο. Λίγο πριν το χθεσινό διάγγελμά του, είχε επιτεθεί για ακόμη μία φορά στα ΜΜΕ. "Τα fake news συνέβαλαν πολύ στον θυμό και στην οργή που αναπτύχθηκαν εδώ και πολλά χρόνια" έγραψε στο Twitter.

Fake news λοιπόν και το ότι ο Τραμπ ενισχύει συνεχώς τις ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα των ΗΠΑ προσπαθώντας να πείσει με κάθε τρόπο την αμερικανική κοινωνία ότι η χώρα δέχεται "εισβολή". "Νομιμοποίησε αυτό το τοξικό χαρμάνι λευκού εθνικισμού να κακοφορμίζει ολοένα και περισσότερο σ' αυτή τη χώρα και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα" όπως σχολίασε και ο πρώην δήμαρχος του Σαν Αντόνιο Χούλιαν Κάστρο.

Όλως τυχαίως, τα περί "εισβολής" επαναλαμβάνει και ο μακελάρης του Ελ Πάσο Πάτρικ Κρούσιους. Στο "μανιφέστο" του, χαρακτηρίζει την έφοδό του στο Γουόλμαρτ και τη δολοφονία 20 Μεξικανών υπηκόων ή μεταναστών ως "αντίποινα για την εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας".

Και για να μην μένουν αμφιβολίες ότι όσα υποστηρίζει ο Τραμπ περί μεμονωμένων "ψυχικά διαταραγμένων τεράτων" στερούνται βάσης, ο μακελάρης εκφράζει την υποστήριξή του στον λευκό ρατσιστή που πριν από λίγους μήνες σκότωσε 51 ανθρώπους σε τεμένη στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL