Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.7°C19.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C20.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
1 BF 51%
Ψήφος εμπιστοσύνης στο διάταγμα για την (αν)ασφάλεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψήφος εμπιστοσύνης στο διάταγμα για την (αν)ασφάλεια

«Σας δίνω τον λόγο μου ότι κανένας και τίποτα δεν με φοβίζει και δεν μας φοβίζει. Θα πάμε μπροστά σαν τρένα» τόνισε ο Ματέο Σαλβίνι απειλώντας ξανά με πρόωρες εκλογές εάν δεν ψηφιζόταν χθες το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης από τη Γερουσία το «δεύτερο διάταγμα για την ασφάλεια» και αν δεν ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή η ολοκλήρωση της κατασκευής του τρένου υψηλής ταχύτητας TAV από το Τορίνο στη Λυών.

Μόνο που το κυβερνητικό τρένο του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας απέκτησε χθες και δύο "λαθρεπιβάτες" ή, στην καλύτερη περίπτωση, συνεπιβάτες: τη δεξιά Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τους φασιστοειδείς Αδελφούς της Ιταλίας της Τζιόρτζια Μελόνι, που αυτοπροσκλήθηκαν να συνδράμουν το κυβερνητικό δίδυμο στις ισχνές ισορροπίες της Γερουσίας, με τον Σαλβίνι να προσπαθεί να εξακριβώσει εάν οι γερουσιαστές του Κ5Α θα πειθαρχήσουν στη γραμμή του κόμματός τους στηρίζοντας το αντιδημοκρατικό και απάνθρωπο διάταγμα, για το οποίο έχει τεθεί η ψήφος εμπιστοσύνης.

Επτά γερουσιαστές του Κ5Α φαίνεται ότι δεν είχαν καμία διάθεση να ψηφίσουν ένα διάταγμα που βάζει πρόστιμα μέχρι 1 εκατ. ευρώ στις ΜΚΟ που διασώζουν από τον πνιγμό πρόσφυγες στη Μεσόγειο, προβλέπει κατάσχεση και διώξεις εναντίον των πλοιάρχων και των ιδιοκτητών των σκαφών διάσωσης, επιβάλλοντας παράλληλα βαριές ποινές σε χούλιγκαν, διαδηλωτές και... συνδικαλιστές.

Ο γερουσιαστής Σαλβίνι, που είχε αρνηθεί να καταθέσει στη Γερουσία για το σκάνδαλο της απόπειρας χρηματοδότησης της Λέγκας από τον Πούτιν, παρουσιάστηκε χθες απλά για να μετρήσει τους πιθανούς... αποστάτες γερουσιαστές του Κ5Α. Το «δεύτερο διάταγμα» του Σαλβίνι αποτελεί την τρίτη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίζεται με τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης τον τελευταίο μήνα.

Ανάμεσα στα δύο κυβερνητικά κόμματα και τη δεξιά αντιπολίτευση υπάρχουν... λεπτές διαφορές. Η Μελόνι, αντί των κλειστών λιμανιών του Σαλβίνι, πρότεινε τον ναυτικό... αυτοαποκλεισμό της Ιταλίας, δηλαδή ένα είδος τείχους α λα Τραμπ στη θάλασσα, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια ζήτησε επιπλέον 1 δισ. για τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι φασιστοειδείς Αδελφοί της Ιταλίας ήταν έτοιμοι χθες το βράδυ να απέχουν από την ψηφοφορία και οι γερουσιαστές της Φόρτσα Ιτάλια να εγκαταλείψουν την αίθουσα σώζοντας στην πράξη το «δεύτερο διάταγμα για την ασφάλεια» του Σαλβίνι.

Το περιβόητο διάταγμα έφθασε από τη Βουλή στη Γερουσία χωρίς εισηγητή και χωρίς να έχει εξεταστεί καμία από τις 1.200 τροποποιήσεις που κατατέθηκαν. Η κυβέρνηση απέρριψε μάλιστα την πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος για την απομάκρυνση των νεοφασιστών της CasaPound από το κτήριο που κατέλαβαν προ δεκαπενταετίας και χρησιμοποιούν ως επίσημη έδρα τους, δύο βήματα από τον σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο της Ρώμης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL