Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Συνθήκη INF: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνθήκη INF: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Η μια μετά την άλλη οι θεμελιώδεις διευθετήσεις του μεταψυχροπολεμικού κόσμου στο πολιτικο-διπλωματικό και οικονομικό πεδίο, αυτές που διαμόρφωσαν τη σημερινή τάξη πραγμάτων, διαλύονται, εγκαταλείπονται ή απαξιώνονται με πρωτοβουλία των ισχυρών παραγόντων του αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό που στην ιδιόμορφη διεθνή συγκυρία της εποχής μόνον ανησυχία και φόβο προκαλεί. Το Brexit, οι εμπορικοί πόλεμοι, η μεταναστευτική κρίση, η αναβίωση των ψυχροπολεμικών ανταγωνισμών και εντάσεων, φαίνεται πως δεν είναι τίποτε άλλο παρά εκδηλώσεις του ίδιου φαινομένου, της σταδιακής αποσύνθεσης της διεθνούς τάξης που διαμορφώθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο των διαιρέσεων της ψυχροπολεμικής περιόδου.

Έτσι, και καθώς ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας φουντώνει, με τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς και τους αναλυτές να κάνουν ζοφερές προβλέψεις για το άμεσο μέλλον, ενώ οι αγορές δείχνουν να βρίσκονται ένα «κλικ» πριν τον πανικό, στο πολιτικο-διπλωματικό πεδίο έγινε χθες ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τα πίσω: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν επίσημα από τη συμφωνία INF που είχαν συνάψει με τη Ρωσία για τον έλεγχο των πυραύλων μέσου βεληνεκούς, ενέργεια που δημιουργεί εύλογους φόβους για νέα κούρσα εξοπλισμών, για νέες διαιρέσεις και νέες αντιπαλότητες στον κόσμο, για νέα σπατάλη πόρων και ανθρώπινου κεφαλαίου.

Η συμφωνία INF υπεγράφη το 1987 από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον ηγέτη της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσώφ ανοίγοντας τον δρόμο για μια ουσιαστική προσέγγιση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων και χαλαρώνοντας την ψυχροπολεμική ένταση στον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Η συνθήκη καταργούσε και απαγόρευε την ανάπτυξη πυραύλων μέσου βεληνεκούς -από 500 ώς 5.500 χλμ.- από τις δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις περιορίζοντας καθοριστικά τον κίνδυνο ενός αιφνιδίου πυρηνικού πλήγματος.

Κατηγορίες κατά Ρωσίας

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ κατηγόρησαν τη Ρωσία ως υπεύθυνη για την κατάρρευση της INF υποστηρίζοντας πως παραβιάζει τη συνθήκη και ότι δεν σχεδιάζει να συμμορφωθεί με αυτήν. Η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να ισχυρίζεται από πέρυσι ότι διαθέτει αποδείξεις πως οι νέοι ρωσικοί πύραυλοι τύπου «Κρουζ» εμπίπτουν στα οπλικά συστήματα που απαγορεύει η INF. Οι αμερικανικές κατηγορίες, που αφορούσαν στους νέους ρωσικούς πυραύλους Novator 9M729 (γνωστούς στο ΝΑΤΟ ως SSC-8) τέθηκαν υπόψιν των Συμμάχων οι οποίοι και υποστήριξαν όλες τις αμερικανικές θέσεις και αξιώσεις. Τον Φεβρουάριο ο Πρόεδρος Τραμπ είχε θέσει την 2α Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη αν ώς τότε η Ρωσία δεν «συμμορφωνόταν» με αυτήν.

«Η αποχώρηση των ΗΠΑ τίθεται σήμερα σε ισχύ επειδή η Ρωσία δεν επανήλθε στον πλήρη και εξακριβωμένο σεβασμό της συνθήκης», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από την Μπανγκόκ όπου μετέχει σε περιφερειακή σύνοδο. "Οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν μέρος μιας συνθήκης που παραβιάζεται σκοπίμως από τη Ρωσία", συμπλήρωσε.

Με τη σειρά της η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την INF κατηγορώντας ευθέως τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για την κατάρρευσή της. "Στις 2 Αυγούστου 2019, με αμερικανική πρωτοβουλία, παύει η ισχύς της Συνθήκης που υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου του 1987 στην Ουάσιγκτον από τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ για την κατάργηση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς", ανακοίνωσε λακωνικά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία αντιπρότεινε στις ΗΠΑ ένα μορατόριουμ στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων που απαγορεύονται από τη συμφωνία αυτή.

Διαβεβαιώσεις από ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟϊκό πολιτικό επιτελείο στις Βρυξέλλες επιχείρησε να μετριάσει τον αντίκτυπο της αμερικανικής απόφασης και να διασκεδάσει τους φόβους για μια νέα κούρσα εξοπλισμών, ανακοινώνοντας ότι η Συμμαχία θα αντιδράσει "με μετρημένο και υπεύθυνο τρόπο" στους σημαντικούς κινδύνους που εγείρει το νέο πυραυλικό οπλοστάσιο της Ρωσίας. "Έχουμε συμφωνήσει σ' ένα ισορροπημένο, συγκροτημένο πακέτο μέτρων", αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι δεν θα υπάρξουν «βιαστικές κινήσεις» από τη Συμμαχία και «δεν θα αντικατοπτρίζουν αυτό που κάνει η Ρωσία». «Δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, αλλά θα φροντίσουμε ώστε η αποτροπή μας να είναι αξιόπιστη» απέναντι στην ανάπτυξη του νέου συστήματος ρωσικών πυραύλων, «ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να πλήξουν τις ευρωπαϊκές πόλεις εντός μερικών λεπτών», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ σκέπτεται μόνο συμβατικά, όχι πυρηνικά όπλα, σε οποιαδήποτε πιθανή απόκριση, λένε διπλωμάτες του ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε σε στρατιωτικές ασκήσεις, επιτήρηση και αεροπορική και πυραυλική άμυνα ως τρόπους αποτροπής απέναντι στη Μόσχα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Συμμαχία εξετάζει επίσης την πραγματοποίηση περισσότερων πτήσεων πάνω από την Ευρώπη από μαχητικά των ΗΠΑ ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, περισσότερη στρατιωτική εκπαίδευση και την εκ νέου ανάπτυξη πυραύλων θαλάσσης των ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προγραμματίσει δοκιμή νέου πυραύλου τύπου "Κρουζ". Τον Νοέμβριο εξάλλου, το Πεντάγωνο θα επιδιώξει να προχωρήσει σε δοκιμή ενός μέσου βεληνεκούς βαλλιστικού πυραύλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL