Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Ιταλική στήριξη στο μεταναστευτικό ζητάει η πρόεδρος της Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλική στήριξη στο μεταναστευτικό ζητάει η πρόεδρος της Κομισιόν

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε χθες τη Ρώμη, στo πλαίσιo των επαφών της με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και της αναζήτησης υποψηφίων επιτρόπων για τη σύνθεση της ευρωπαϊκής κυβέρνησης, γεγονός που πυροδότησε νέες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της πολυτάραχης ιταλικής κυβέρνησης.

Η πρόεδρος της ευρωπαϊκής κυβέρνησης υπογράμμισε την ανάγκη της αλληλεγγύης στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού υπογραμμίζοντας ότι θέλει να προτείνει «μια νέα συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο, γιατί έχουμε ανάγκη μια νέα λύση» και ότι «γνωρίζουμε πως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι γεωγραφικά εκτεθειμένες. Είναι σημαντικό να εγγυηθούμε την αλληλεγγύη, αλλά αυτή δεν αποτελεί μια μονόπλευρη διαδικασία». «Πρωταρχικός στόχος μου είναι να ξεπεράσουμε τις διαφορές ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο, την Ανατολή και τη Δύση, τις μικρές και μεγάλες χώρες. Η Ε.Ε. θέλει μια ισχυρή και ευημερούσα Ιταλία», συμπλήρωσε η φον ντερ Λάιεν που είχε επισκεφθεί προηγουμένως το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Βαρσοβία και τη Μαδρίτη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε τόνισε από την πλευρά του την ανάγκη ανάκαμψης του ευρωπαϊκού Νότου, ζήτησε «την πλήρη υποστήριξη της Ευρώπης» στον ευρωπαϊκό Νότο και διεκδίκησε την ανάθεση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου στον τομέα των Οικονομικών για λογαριασμό της Ιταλίας στην νέα Κομισιόν, πυροδοτώντας νέες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης και ηγέτες του Κ5Α και της Λέγκας. «Πείτε μου ένα όνομα, γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε τη θέση του επιτρόπου Ανταγωνισμού ή κάποια άλλη σημαντική θέση εξαιτίας των καθυστερήσεων», προειδοποίησε φανερά ενοχλημένος ο Κόντε τους Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι το βράδυ πριν από τη συνάντησή του με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Κ5Α του Ντι Μάιο έχει ψηφίσει υπέρ της φον ντερ Λάιεν, ενώ η Λέγκα του Σαλβίνι ψήφισε κατά, μαζί με τη Λεπέν, πυροδοτώντας την οργή του Σαλβίνι εναντίον του κυβερνητικού εταίρου του, με αποτέλεσμα να έχει ναυαγήσει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε υποψηφιότητα για την ανάδειξη του Ιταλού επιτρόπου από τη Ρώμη, με δεδομένη την επιθυμία του Σαλβίνι να έχει δικό του άνθρωπο στην ευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Από τις σελίδες της συντηρητικής εφημερίδας “Corriere della Sera” o Σαλβίνι προειδοποίησε εκ νέου τον Ντι Μάιο και τον Κόντε σε ό,τι αφορά την ψήφιση της μεταρρύθμισης του φορολογικού που προτείνει και τη διαμόρφωση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού μέσα στις παραμέτρους της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες. «Είναι φανερό ότι οδηγούμαστε σε έναν ακατάλληλο συμπληρωματικό προϋπολογισμό... Εμείς έχουμε στο κεφάλι μας μια ξεκάθαρη ιδέα. Αυτός ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός είναι σημαντικός και όλοι πρέπει να δείξουμε κουράγιο. Αλλιώς το κουράγιο θα το ζητήσουμε από τους Ιταλούς», τόνισε ο Σαλβίνι απειλώντας εκ νέου με εκλογές.

Η απάντηση του Ντι Μάιο έφτασε από τις συχνότητες της δημόσιας ραδιοφωνίας. «Η κάλυψη για την επίπεδο φορολόγηση flat tax παραμένει μυστήριο. Έχουμε μια πρόταση για μείωση των φόρων, αλλά το άλογο μάχης της Λέγκας είναι η επίπεδη φορολόγηση, περιμένουμε από αυτούς να μας πουν τον αριθμό των δισεκατομμυρίων που χρειαζόμαστε. Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στην κυβέρνηση με συμπεριφορά αντιπολίτευσης. Το λέμε δημοσίως εάν θέλουν παραπάνω υπουργεία, αλλά ας σταματήσουν να σφάζουν τους Ιταλούς», απάντησε ο Ντι Μάιο καθιστώντας σαφές ότι ο Αύγουστος θα αποτελέσει πολιτικά έναν πολύ θερμό μήνα για τη συνοχή της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Σαλβίνι από την πλευρά του απαγόρευσε την είσοδο στα ιταλικά χωρικά ύδατα του σκάφους της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms που έσωσε διαδοχικά την Πέμπτη και την Παρασκευή 124 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων μια έγκυο σε κατάσταση γέννας και αρκετά άτομα που φέρουν σημάδια από βασανιστήρια, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη εάν το σκάφος έχει βάλει πλώρη για την Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL