Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Αϊνα Βιδάλ Σάεθ, βουλευτής του Unidas Podemos και του En Comu: / Αϊνα Βιδάλ Σάεθ: Διαπραγματεύσεις εδώ και τώρα για μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αϊνα Βιδάλ Σάεθ, βουλευτής του Unidas Podemos και του En Comu: / Αϊνα Βιδάλ Σάεθ: Διαπραγματεύσεις εδώ και τώρα για μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση

“Πρέπει να αρχίσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις για μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση και να μην περιμένουμε τον Σεπτέμβριο να οδηγηθούμε σε νέα αδιέξοδα. Απογοητευτήκαμε και απογοητεύσαμε και πρέπει να κάνουμε όλες την αυτοκριτική μας, αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο Σάντσεθ και οι σοσιαλιστές δεν θέλησαν μια πραγματική συμφωνία με το Unidas Podemos και τα συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια. Στηρίξαμε την κυβέρνηση του Σάντσεθ και είναι άδικο να λέει ότι δεν ξέρουμε να διοικούμε όταν διαχειριζόμαστε την καθημερινότητα δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών ελέγχοντας μεγάλους δήμους και περιφέρειες (αυτονομίες) της χώρας σε συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο Σάντσεθ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν θα πάει με την Αριστερά ή με τη Δεξιά. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμά του και όχι οι πρόωρες εκλογές”, τόνισε στην “Αυγή” η Άινα Βιδάλ Σάεθ από τη Βαρκελώνη, η 34χρονη βουλευτής του Unidas Podemos και της συνιστώσας του Ec Comu της Καταλωνίας.

Η Βιδάλ, που προέρχεται από την Πρωτοβουλία για την Καταλωνία - Πράσινοι (ICV) και το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ισπανίας, τις αριστερές Εργατικές Επιτροπές CC.OO., μιλά με το θηλυκό γένος για πράγματα και καταστάσεις που η κοινωνία μας χρησιμοποιεί εδώ και αιώνες το αρσενικό γένος, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους αγώνες των γυναικών και των φεμινιστριών στην Ισπανία για τις αναγκαίες αλλαγές στην κοινωνία και την ανάγκη της ισότητας ανάμεσα στα φύλα και τους ανθρώπους.

* Μας απογοήτευσε πολύ το γεγονός ότι στην Ισπανία δεν έχουμε μέχρι στιγμής μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση...

Η αλήθεια είναι ότι απογοητευτήκαμε όλες μας. Όλες μας έχουμε και ένα μέρος της ευθύνης. Η Πέμπτη ήταν μια μέρα λύπης. Δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και σε αυτό που μας ζητούν οι πολίτες. Πρέπει να ξεκινήσουμε κάνοντας όλες την αυτοκριτική μας, γιατί πιθανώς εάν τους ακούγαμε δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτή την κατάσταση.

Είναι προφανές ότι ο Πέδρο Σάντσεθ δημιούργησε με τον καλύτερο τρόπο αυτό το ατυχές σενάριο. Δεν είχε τη θέληση να καταλήξει σε μια συμφωνία με το Unidas Podemos, τους ενοχλούσε η συντροφιά μας, και δεν είχαν τη θέληση να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Απογοητευτήκαμε και είμαστε λυπημένες, αλλά δεν πρόκειται να τραβήξουμε το χαλί κάτω από τα πόδια του, γιατί πρέπει να σχηματίσουμε μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση.

Εάν βλέπαμε τα αποτελέσματα θα περιμέναμε από τον Σάντσεθ να δείξει ταπεινότητα και πραγματισμό, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Ο Σάντσεθ έχει 123 βουλευτές και χρειάζεται 175 για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Εκτιμάμε ότι οι πολίτες έχουν πλήρη συνείδηση της διαφορετικότητας των πολιτικών δυνάμεων και θέλουν μια πλουραλιστική κυβέρνηση. Ο κόσμος δεν είναι βλάκας και ηλίθιος και δεν έκανε λάθος όταν ψήφιζε. Αποτελεί έλλειψη σεβασμού να μη συμφωνήσουμε και να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές. Ψηφίσαμε, έχουμε ένα ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα και πρέπει να κάνουμε μια κυβέρνηση συνασπισμού, όπως σε μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες. Πρέπει να κάνουμε μια συμφωνία και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Αυτό δεν έγινε μέσα στη Βουλή. Ο Σάντσεθ χρησιμοποίησε όλες του τις ικανότητες για να μας υποβαθμίσει, να μας ταπεινώσει και να ξεκαθαρίσει ότι δεν είμαστε ικανοί να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση.

* Το Unidas Podemos στηρίξατε τον Σάντσεθ για να έρθει στην εξουσία και συμφωνήσατε και στηρίξατε όλα τα θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν, ενώ συνεργάζεστε σε πολλούς και μεγάλους δήμους και περιφέρειες της χώρας...

Κυβερνήσαμε με την ψήφο των σοσιαλιστών τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη και ορισμένες μεγάλες περιφέρειες, όχι μόνο μικρά χωριά και μικρές πόλεις. Το Unidas Podemos απέδειξε ότι όχι μόνο ξέρει να κυβερνά, αλλά και ότι το κάνει καλύτερα από όλους τους άλλους. Στις πόλεις που διαχειριστήκαμε τη δημοτική αρχή μειώσαμε τα ελλείμματα και αυξήσαμε ή πολλαπλασιάσαμε τις κοινωνικές δαπάνες.

Η αλήθεια είναι ότι, όταν εμείς βοηθήσαμε τον Σάντσεθ να αναλάβει την πρωθυπουργία, είχε μια κοινοβουλευτική ομάδα που ήταν εναντίον του. Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ομάδας, που την είχε απέναντι. Συναντήθηκε με την... πραγματικότητα, έχοντας τη συνεπή στήριξη του Unidas Podemos για να περάσει τα πιο σημαντικά μέτρα. Κάναμε όλη τη... βρόμικη δουλειά, για να καταφέρει να συντάξει και να περάσει από τη Βουλή τον προϋπολογισμό, διαπραγματευόμενοι με ομάδες που ο ίδιος δεν μπορούσε να προσεγγίσει. Ο προϋπολογισμός τελικά δεν πέρασε, αλλά εμείς βοηθήσαμε να υιοθετηθεί μια πραγματικά δίκαιη οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Θα ήταν καλό ο Σάντσεθ να άκουγε ξανά τι έλεγε ο ίδιος πριν από δύο ή τρία χρόνια, όταν παραδέχτηκε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έκανε λάθος που εφάρμοσε τη μεταρρύθμιση των εργασιακών του Θαπατέρο, αναγνώρισε το λάθος που έγινε με τη μεταρρύθμιση που έκαναν στο συνταξιοδοτικό και είχε υποσχεθεί να απομονώσουμε ακόμη περισσότερο τη Δεξιά και την κοινοβουλευτική της ομάδας, που τους μετατρέψαμε σε τουρίστες στη Βουλή, χωρίς να έχουν κάποιο βάρος. Τον βοηθήσαμε να πάρει την κυβέρνηση, να ελέγχει τα υπουργεία, να συντάσσει τον προϋπολογισμό, αλλά δυστυχώς αποδείχτηκε ανίκανος να υιοθετήσει έστω και ένα από τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο ίδιος. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε την πρόσκαιρη και περιστασιακή απασχόληση και να πάρουμε πραγματικά μέτρα αλλαγής της κατάστασης. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους με δεμένα τα χέρια τους την ώρα των αποφάσεων από τις μεγάλες ηλεκτρικές εταιρείες, τους μεγάλους βιομηχανικούς και εμπορικούς ομίλους ή από τον ίδιο τον σύνδεσμο βιομηχάνων CEOE για να μην εφαρμόσουμε καμιά πολιτική που τους ενοχλεί. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είμαστε ξεκάθαρες σε αυτά που λέμε και κάνουμε και ότι δεν αγωνιστήκαμε για να καταφέρουμε. Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να το είχε καταλάβει πολύ καλά.

* Η κοινοβουλευτική σας εκπρόσωπος Ιρένε Μοντέρο ζήτησε ήδη την Παρασκευή από τον Σάντσεθ να ξεκινήσετε άμεσα διαπραγματεύσεις και να μην περιμένετε τον Σεπτέμβριο...

Ο Σάντσεθ, ως εντολοδόχος πρωθυπουργός, μας έκανε να χάσουμε τρεις πολύτιμους μήνες και προσπάθησε να κάνει μέσα σε σαράντα οκτώ ώρες μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση που δεν έκανε το προηγούμενο διάστημα. Τώρα έχουμε μια νέα ευκαιρία και το Unidas Podemos πρότεινε το αυτονόητο, ότι πρέπει να καθίσουμε αμέσως σε ένα τραπέζι να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμφωνία. Είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε να συζητήσουμε για μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση ακόμη και σήμερα, όχι αύριο ή μεθαύριο. Έχουμε τον χρόνο. Το Unidas Podemos έχει τη θέληση και την αυτοπεποίθηση για να προχωρήσει μπροστά. Οι σοσιαλιστές πρέπει να το καταλάβουν και να καθίσουν στο τραπέζι δείχνοντας εμπιστοσύνη στη δύναμη που τους οδήγησε στην κυβέρνηση.

* Ο Σάντσεθ είπε ότι θα ξεκινήσει συζητήσει με τα τρία μεγάλα κόμματα, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, τους λαϊκιστές Πολίτες και το Unidas Podemos, αλλά δεν είναι σαφές με ποιους και τι συνεργασία θέλει...

Δυστυχώς ο Σάντσεθ συμπεριφέρεται ως χαμαιλέοντας, γιατί αλλάξει χρώμα σε σχέση με αυτόν που βρίσκεται πιο κοντά του. Γίνεται γαλάζιος όταν μιλά με τη Δεξιά, πορτοκαλί όταν μιλά με τους Πολίτες και μοβ, κόκκινος και πράσινος όταν μιλά μαζί μας. Αυτό είναι το δράμα μας. Έχουμε κάποιον που είναι αποφασισμένος να είναι πρωθυπουργός, αλλά δεν έχει το σθένος και το ανάστημα να μας πει για τι πράγμα θέλει να κυβερνήσει, με ποιον θέλει να κυβερνήσει πραγματικά και τι ακριβώς θέλει να κάνει με τη χώρα. Μέχρι σήμερα δεν στάθηκε δυνατόν να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη χώρα, με μια συγκεκριμένη οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Ο Σάντσεθ μάς δίνει την εικόνα κάποιου που θέλει να κάνει μια μονοκομματική κυβέρνηση ανεξάρτητα με το ποιος θα τον στηρίξει και φαίνεται να μην τον ενδιαφέρει εάν θα είναι με τη Δεξιά ή την Αριστερά, γιατί δεν έχει ένα πολιτικό σχέδιο.

Από το Unidas Podemos τον ρωτάμε πάντα το ίδιο πράγμα: “Για ποιο λόγο και για ποιους θέλετε να είστε πρωθυπουργός;”. Ακόμη δεν μας έχει πει ξεκάθαρα με ποιους θέλει να κυβερνήσει.

* Είστε από τη Βαρκελώνη. Στη σχεδόν δίωρη ομιλία του στη Βουλή ο Σάντσεθ μίλησε ελάχιστα για το καταλανικό...

Το καταλανικό αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο Σάντσεθ δεν ξέρει τι θέλει, δεν ξέρει πού να πάει και με ποιους να πάει. Δεν έχει ένα σχέδιο για τη χώρα. Το πρόβλημα της Καταλωνίας δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο της Καταλωνίας, αλλά μια πρόκληση για όλη τη χώρα. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία πρόταση, ή έστω μια ανάλυση, για το τι συμβαίνει στην Καταλωνία και πώς επηρεάζει αυτό τη χώρα είναι τραγικό. Δεν χαράμισε ούτε δύο λεπτά για την Καταλωνία και χρησιμοποίησε με κουτσομπολίστικο τρόπο τη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε.

Ο Σάντσεθ ξέρει πολύ καλά ότι το πρόβλημα με το Unidas Podemos και τα συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια της Αριστεράς δεν έχει καμία σχέση με την Καταλωνία. Είναι προφανές ότι έχουμε διαφορές στο καταλανικό, αλλά δεν είναι αυτές οι βασικές διαφορές της αντιπαράθεσης.

Η μεγάλη σύγκρουση γίνεται για τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, τη μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, υπέρ της εργασίας, υπέρ των συντάξεων, τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού, την κατάργηση των κατασταλτικών και ανελεύθερων νόμων που ψήφισε η Δεξιά. Ο Σάντσεθ κρύβεται πίσω από το καταλανικό για να μην απαντήσει σε αυτά τα θέματα.

Το πρόβλημα είναι οικονομικό και κοινωνικό και όχι... εθνικιστικό.

Το En Comu Podem στην Καταλωνία και το Unidas Podemos σε εθνικό επίπεδο προτείνουμε δύο πολύ απλά πράγματα, να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην Καταλωνία και να καθίσουμε όλοι στο τραπέζι του διαλόγου, γιατί έχουμε τυφλές και μουγγές κυβερνήσεις στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. Εκτιμάμε ότι πρέπει να συζητήσουμε την παροχή αρμοδιοτήτων με ένα τοπικό υπουργείο Οικονομικών στην Καταλωνία και έναν νόμο που να προστατεύει την καταλανική γλώσσα. Το δεύτερο βασικό σημείο είναι ότι πρέπει να γίνει ένα δημοψήφισμα για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Προέχει, όμως, το τραπέζι του διαλόγου. Η πρόταση του En Comu Podem και του Unidas Podemos για ένα τραπέζι διαλόγου αλλού θα φαινόταν σαν ανέκδοτο, ενώ για εμάς αποτελεί μια επανάσταση. Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να ηγηθεί ενός διαλόγου με την τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας, τουλάχιστον για να ξεκαθαριστεί τι θέλει ο καθένας.

* Το Unidas Podemos ζήτησε το υπουργείο που αφορά την κλιματική κρίση, εναντίον της οποίας έχετε κάνει αρκετά πράγματα στη Βαρκελώνη, ακόμη και σε ενεργειακό επίπεδο...

Στη Βαρκελώνη έχουμε καταλάβει ότι η κλιματική κρίση δεν αφορά τους “πράσινους”, που θέλουν να... φυτεύουμε δενδράκια. Δεν είναι μόνο αυτό. Η οικολογία αφορά σήμερα τον ίδιο των αέρα που αναπνέουμε και ζούμε, αφού στη Βαρκελώνη έχουμε κάθε χρόνο χιλιάδες θανάτους από την κακή ποιότητα του αέρα. Μιλάμε για τη δημόσια υγεία. Δεν μιλάμε για το μέλλον των παιδιών μας ή τις μελλοντικές γενιές, αλλά για το παρόν μας. Δυστυχώς η κυβέρνηση αρκέστηκε μέχρι στιγμής να δημιουργήσει μόνο ένα είδος “Μετεωρολογικού Πάρκου”, για να μας λέει εάν κάνει κρύο ή ζέστη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος και το παραγωγικό μοντέλο μας. Πρέπει να μπει ένα φρένο στους ρύπους. Για αυτό θέλαμε να πάρουμε στα χέρια μας την κλιματική πολιτική και την ενεργειακή μετάβαση σε ό,τι αφορά την παραγωγή, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Το πρόβλημα της Ισπανίας είναι το ίδιο με της Ελλάδας και των άλλων χωρών. Μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία και τις συνθήκες στις οποίες ζει το πρεκαριάτο δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας με βάση τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας μας, όπως στον ενεργειακό τομέα και στην υποστήριξη των ηλικιωμένων, αφού αποτελούμε κοινωνίες υπερηλίκων. Η αναβάθμιση και η ποιότητα της εργασίας αποτελεί τμήμα της πρόκλησης για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και η δημιουργία νέων κοινωνικών εργασιών μια πρόκληση για τη συνοχή της κοινωνίας και τη διατήρηση της ανθρωπιάς μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL