Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Μια ακόμα προφητεία;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια ακόμα προφητεία;

«Πότε δεν έγινε διευθυντής του FBI ένας Δημοκρατικός. Και οι οκτώ διευθυντές του μέχρι σήμερα, αρχής γενομένης από τον Χούβερ το 1924, περιλαμβανομένων των Μάλερ και Κόμεϊ, ήταν Ρεπουμπλικανοί. Ρεπουμπλικανοί Πρόεδροι διορίζουν Ρεπουμπλικανούς για να διευθύνουν το FBI. Δημοκρατικοί πρόεδροι διορίζουν Ρεπουμπλικάνους για να διευθύνουν το FBI. Για σχεδόν εκατό χρόνια!». Το πρόσφατο αυτό tweet του Μάικλ Μουρ, του μαχητικού ακτιβιστική σκηνοθέτη της Αμερικής, δημιουργού των αποκαλυπτικών ντοκιμαντέρ "Ακήρυχτος πόλεμος" (2002) και "Φαρενάιτ 9/11" (2004), ήταν ένα δηλητηριώδες σχόλιο για τη δύναμη του συστήματος εξουσίας της Ουάσιγκτον. Ένα καρφί για τη δύναμη των ανθρώπων που το στηρίζουν, το υπηρετούν και κινούν τα νήματα στο παρασκήνιο.

Η κατάθεση, την περασμένη εβδομάδα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων του πρώην ειδικού εισαγγελέα με ανακριτικά καθήκοντα, αρμόδιου για την έρευνα περί της θρυλούμενης εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 υπέρ του Τραμπ -και πρώην διευθυντή του «Γραφείου»- Ρόμπερτ Μάλερ θεωρήθηκε από τους Δημοκρατικούς η μεγάλη ευκαιρία για να ξεμπροστιάσουν τον μεγιστάνα Πρόεδρο, όμως οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν.

Ο Μάικλ Μουρ επιτέθηκε και στους δύο, και στον υψηλά ιστάμενο «μάρτυρα», και στους κομματικούς γραφειοκράτες: «Ένας αδύναμος γέρος, ανίκανος να θυμηθεί πράγματα, διστακτικός, αρνούμενος να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις. Το είπα και το 2017 και ο Μάλερ το επιβεβαίωσε σήμερα. Όλοι εσείς οι ειδήμονες και οι μετριοπαθείς και οι χαλαροί Δημοκρατικοί που λέγατε στον κόσμο να πιστέψει τυφλά στον εκλεκτό Ρόμπερτ Μάλερ βγάλτε τον σκασμό από ‘δω και πέρα».

Σημειωτέον ότι ο 74χρονος αξιωματούχος εμφανίστηκε εξαιρετικά φειδωλός στις απαντήσεις του προς τους ερωτώντες βουλευτές, ενώ επανειλημμένα τους ζητούσε να επαναλάβουν τις ερωτήσεις τους. Άλλωστε, από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει ότι οι απαντήσεις του θα ήταν «πολύ περιορισμένες». Και ναι μεν μπορεί να μην αθώωσε πλήρως τον Τραμπ και να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής του σε δίκη μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, ωστόσο οι βασικές παράμετροι της υπόθεσης δεν φάνηκε να διαφοροποιούνται.

"Η δύναμη της εικόνας"

Ο Μουρ, που είχε προειδοποιήσει για τη ρήξη της εργατικής τάξης με το Δημοκρατικό Κόμμα και είχε "προφητεύσει" τη νίκη του Τραμπ προς μεγάλη έκπληξη πολλών, εκφράζει την αγανάκτησή του για την τροπή που πήραν τα πράγματα. Εμφανώς ενθουσιασμένος, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε εμμέσως στα tweets του σκηνοθέτη προσθέτοντας ότι "ακόμη και ο Μάικλ Μουρ συμφωνεί ότι οι Δημοκρατικοί και ο Μάλερ απέτυχαν".

Έπειτα από επτά ώρες ακρόασης στο Κογκρέσο, ο πρώην ειδικός εισαγγελέας ουσιαστικά δεν είπε τίποτε καινούργιο εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρόμπερτ Μάλερ, που προφανώς ήθελε να αποφύγει αυτή την κατάθεση, έδειχνε απρόθυμος και αποστασιοποιημένος. Με διστακτική φωνή, αρνήθηκε αρκετές φορές να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις.

"Ο Τραμπ πρέπει να είναι σε πλήρη έκσταση" έγραψε ο Μουρ. "Όχι εξαιτίας της αποτυχίας του Ρόμπερτ Μάλερ -η έκθεσή του παραμένει ένα ντοκουμέντο κόλαφος των εγκλημάτων του Τραμπ- αλλά γιατί ο Τραμπ καταλαβαίνει τη δύναμη της εικόνας όπως καταλαβαίνει επίσης ότι οι Δημοκρατικοί δεν είναι μαχητές των δρόμων και για τον λόγο αυτό θα κερδίσει".

Υπενθυμίζεται ότι μερικούς μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 ο Μάικλ Μουρ είχε προκαλέσει έκπληξη με τη δήλωσή του στο δίκτυο HBO: "Νομίζω ότι ο Τραμπ θα κερδίσει".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL