Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Δεύτερη ευκαιρία για τον Σάντσεθ την Πέμπτη το βράδυ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεύτερη ευκαιρία για τον Σάντσεθ την Πέμπτη το βράδυ

Η αρνητική ψήφος της Βουλής στον Πέδρο Σάντσεθ χθες το απόγευμα επιτάχυνε την ανάγκη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και στην Αριστερά. «Οι Σοσιαλιστές πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία του διαλόγου και να κάνουμε μια νέα πρόταση στο Unidas Podemos" υπογράμμισαν χθες το απόγευμα πηγές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, διευκρινίζοντας ότι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο θα ερχόταν σε επικοινωνία με τον υπεύθυνο διαπραγματεύσεων του Unidas Podemos Πάμπλο Ετσενίκε για να συνεχιστούν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού έως την Πέμπτη.

Ο Σάντσεθ δεν κατάφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, να αποκτήσει χθες την απόλυτη πλειοψηφία και να επανεκλεγεί πρωθυπουργός, ενώ το Unidas Podemos απείχε από την ψηφοφορία, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτή την πόρτα συνεργασίας και σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στη δεύτερη ψηφοφορία την Πέμπτη, παρά τη σκληρή αντιπαράθεση με τον Σάντσεθ στη Βουλή. Ο Πέδρο Σάντσεθ έλαβε χθες 124 ψήφους, τους 123 των Σοσιαλιστών βουλευτών και τον 1 βουλευτή του τοπικού κόμματος της Καντάβριας PRC, ενώ 170 βουλευτές ψήφισαν «κατά» και 52 απείχαν.

Το Unidas Podemos, τα εθνικιστικά κόμματα της χώρας των Βάσκων, το δεξιό PNV, της ριζοσπαστικής Αριστεράς EH Bildu και η Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (ERC), που αποτελούν δυνητικούς συμμάχους των Σοσιαλιστών, κατηγόρησαν τον Σάντσεθ ότι δεν έκανε τα απαραίτητα ανοίγματα για να κερδίσει την απευθείας ψήφο τους ή την ανοχή τους με την αποχή, που θα επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας. Η Ιρένε Μοντέρο, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidas Podemos και σύντροφος του Πάμπλο Ιγκλέσιας, εξαιτίας της προχωρημένης εγκυμοσύνης της, ψήφισε «κατά» ψηφιακά, πολύ πιο πριν από τους άλλους βουλευτές, τροφοδοτώντας μια νέα αντιπαράθεση με τους Σοσιαλιστές.

Το Unidas Podemos δήλωσε πως απείχε από την ψηφοφορία ως «μια περαιτέρω χειρονομία για να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις έως την τελευταία στιγμή» με τους σοσιαλιστές. Η βάση της Ενωμένης Αριστεράς ψήφισε υπέρ της κυβέρνησης συνασπισμού σε εσωτερικό δημοψήφισμα. Στη διαδικασία που συμμετείχαν 5.966 μέλη ή το 16,37% του συνολικού αριθμού των μελών της, 4.699 ή το 78,76% ψήφισαν υπέρ και 1.149 ή το 19,26% κατά.

Οι συσχετισμοί της… Πέμπτης

Οι βουλευτές των βασικών εθνικιστικών κομμάτων, οι 6 του PNV, οι 4 EH Bildu, και οι 15 του καταλανικού ERC φαίνονται διατεθειμένα να απέχουν την Πέμπτη στη δεύτερη ψηφοφορία, ενώ ο βουλευτής του αριστερού Compromis της Βαλένθια αναμένεται να ψηφίσει υπέρ, καθιστώντας σαφές ότι το μέλλον του Σάντσεθ κρίνεται από το Unidas Podemos. Οι Σοσιαλιστές με το Unidos Podemos έχουν 166 ψήφους, έναντι των 148 των τριών δεξιών κομμάτων.

«Πρέπει να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση, να μιλήσουμε για το περιεχόμενο και το πρόγραμμα. Οι υπουργοί που θα κάτσουν δεν θα είναι ούτε του Σοσιαλιστικού Κόμματος ούτε του Unidas Podemos, θα είναι υπουργοί της κυβέρνησης της Ισπανίας» τόνισε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος στο Unidas Podemos. Αμέσως μετά από το βήμα της Βουλής, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Αντριάνα Λάστρα τόνισε ότι «το Unidas Podemos ήταν και παραμένει ο προτιμότερος σύμμαχός μας για την κυβέρνηση. Οι Σοσιαλιστές έχουμε πάγια θέληση να φτάσουμε σε μια συμφωνία που να αναγνωρίζει την αξιοπρέπεια του κάθε αντιπάλου με παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές».

O Σάντσεθ συγκάλεσε για σήμερα Τετάρτη την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος για να καθορίσει την πολιτική του για τις επόμενες… ώρες. Στη Βουλή πάντως ο Σάντσεθ απείλησε τον Πάμπλο Ιγκλέσιας με πρόωρες εκλογές εάν την Πέμπτη δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. «Εάν έχουμε εκλογές, φοβάμαι ότι εσείς δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός της Ισπανίας» του απάντησε ο Ιγκλέσιας, προειδοποιώντας ότι το Unidas Podemos «έδειξε υπευθυνότητα και γενναιοδωρία αποδεχόμενο το βέτο σας εναντίον του υποψηφίου μας [της συμμετοχής του Ιγκλέσιας στην κυβέρνηση] και όχι γιατί μας το ζήτησε η ισπανική κοινωνία».

Π. Ιγκλέσιας: "Η Αριστερά δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο"

«Όταν σας προτείναμε την ανάπτυξη του [κυβερνητικού] προγράμματος, θέλαμε κάποια αρμοδιότητα στην Οικονομία, εσείς μας είπατε ούτε να το σκέφτεστε. Σας είπαμε, τότε, κάποια αρμοδιότητα στο Εργασίας και εσείς μας είπατε δεν συζητιέται. Σας είπαμε για κάποια αρμοδιότητα στο Ισότητας και επίσης μας απαντήσατε ότι δεν συζητιέται. Της Οικολογικής Μετάβασης; Δεν συζητιέται. Της Επιστήμης; Δεν συζητιέται. Τι μας προσφέρατε; Εξηγείστε το στη Βουλή» τόνισε εκνευρισμένος από το βήμα της Βουλής ο Ιγκλέσιας, χαρακτηρίζοντας «διακοσμητική» την προσφορά των υπουργείων που είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι Σοσιαλιστές.

«Είμαστε μια μικρή και νέα οργάνωση, αλλά δεν θα αφήσουμε ούτε να μας πατήσει ούτε να μας εξευτελίσει κανένας. Εάν εσείς δεν θέλετε μια κυβέρνηση συνασπισμού, έχουμε μια εναλλακτική λύση: να πείσετε το Λαϊκό Κόμμα για μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, και τους Πολίτες ή το Vox για να αναθεωρήσετε το άρθρο 99 του συντάγματος για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και να αλλάξετε τους κανόνες του παιχνιδιού. Ή να κάνετε εκλογές» του απάντησε ο Ιγκλέσιας, προειδοποιώντας τον Σάντσεθ ότι «φοβάμαι ότι εάν γίνουν εκλογές, δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός της Ισπανίας». Ο Σάντσεθ από την πλευρά του δεν χρησιμοποίησε το δικαίωμα απάντησης στον Ιγκλέσιας.

Προειδοποίηση Καταλανών εθνικιστών

«Παίζετε ρωσική ρουλέτα δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στον Κασάδο, τον Ριβέρα και τον Αμπασκάλ [τον φασίστα του Vox]. Η συζήτηση στη Βουλή μοιάζει με μια προεκλογική εκστρατεία που η Αριστερά βγάζει τα μάτια της, ενώ η Δεξιά χειροκροτεί ακόμη και με τα αυτιά της. Παίζετε ένα πόκερ με την ελπίδα των πολιτών που πήγαν να ψηφίσουν για να σταματήσουν τον φασισμό» συμπλήρωσε ο Ρουφιάν, υπογραμμίζοντας ότι από τη Βουλή λείπει ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος Οριόλ Χουνκουέρας, που είναι στη φυλακή.

Καμπανάκι από Βάσκους εθνικιστές

«Πιστεύουμε στη συμφωνία. Υπάρχουν σημαντικά θέματα για εμάς, αλλά αυτός που πρέπει να αναζητήσει τις συμμαχίες είστε εσείς. Αυτό δεν μπορεί να είναι ένα συμβόλαιο συμμετοχής. Δεν κάνατε την παραμικρή προσπάθεια για να πάρετε την ψήφο του PNV, γιατί τη θεωρήσατε δεδομένη. Τι ειρωνεία, είστε τόσο πατριώτης στην Καταλωνία, αλλά είναι το PNV που αισθάνεται την ανάγκη μιας κυβέρνησης» τόνισε στον Σάντσεθ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του δεξιού βασκικού κόμματος PNV Αϊτόρ Εστέμπαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL