Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Νέες κατεδαφίσεις σε παλαιστινιακό χωριό της Δυτικής Οχθης / Ένα τείχος που τρέφεται με σπίτια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέες κατεδαφίσεις σε παλαιστινιακό χωριό της Δυτικής Οχθης / Ένα τείχος που τρέφεται με σπίτια

Τον Ιούλιο του 2004 το Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών έκρινε ότι παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο καθώς η κατασκευή του ισοδυναμεί με “ντε φάκτο προσάρτηση” των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Δεκαπέντε χρόνια μετά, το "τείχος του απαρτχάιντ" στη Δυτική Όχθη όχι μόνο παραμένει στη θέση του αλλά επεκτείνεται σαρώνοντας οτιδήποτε βρεθεί στη διαδρομή του.

Από το 2006 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει κατεδαφίσει τουλάχιστον 1.400 σπίτια Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, χωρίς οι υπολογισμοί να περιλαμβάνουν εκείνα που γκρεμίστηκαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Από χθες, ισραηλινές δυνάμεις και εκσκαφείς κατεδαφίζουν περισσότερα σπίτια στο παλαιστινιακό χωριό Σουρ Μπαχέρ στις παρυφές της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με δηλώσεις κατοίκων στο αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, τον στόχο των ισραηλινών δυνάμεων αποτελούν 16 κτήρια που φιλοξενούν περισσότερα από 100 διαμερίσματα. "Οι προετοιμασίες άρχισαν μετά τα μεσάνυχτα, καθώς εκατοντάδες στρατιώτες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων και εκσκαφείς εισέβαλαν στην πόλη. Ξύπνησαν τις οικογένειες, τα σπίτια των οποίων ήθελαν να κατεδαφίσουν και τις ανάγκασαν να απομακρυνθούν" αναφέρει μήνυμα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

O ισραηλινός στρατός κρίνει ως "απειλή για την ασφάλεια" τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο τείχος που εδώ και χρόνια κατασκευάζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δικαίωσε τον περασμένο μήνα τον ισραηλινό στρατό θέτοντας τέλος σε μια νομική διαμάχη επτά ετών και ορίζοντας τη χθεσινή μέρα ως προθεσμία για την κατεδάφιση των σπιτιών.

Ένας από τους κατοίκους που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ο Ισμαήλ Αμπαντίγιε, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οικογένειά του "θα βρεθεί τώρα στον δρόμο". Ένας γείτονάς του, ο Φαντί Αλ Γουαχάς, τόνισε στο Ρόιτερς ότι "χάνει τα πάντα". "Είχα πάρει άδεια από την Παλαιστινιακή Αρχή. Νόμιζα ότι έκανα το σωστό" δήλωσε.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχαμάντ Σταγιέχ σημείωσε από την πλευρά του ότι οι Παλαιστίνιοι θα προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο γι’ αυτή τη "σοβαρή επιθετική ενέργεια". Έκανε λόγο για τη "συνέχιση του αναγκαστικού εκτοπισμού του λαού της Ιερουσαλήμ από τα σπίτια και τη γη τους", κάτι που χαρακτήρισε "έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας".

Στην άλλη πλευρά του τείχους, ο Ισραηλινός υπουργός Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν επικαλέστηκε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε ότι "οποιαδήποτε παράνομη οικοδομή αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια". Όπως πρόσθεσε, το δικαστήριο αποφάσισε ότι όσοι έχτισαν τα σπίτια τους στην περιοχή του "φράχτη ασφαλείας" γνώριζαν ότι παρανομούν.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών τόνισαν, από τη δική τους πλευρά, πως οι ενέργειες του Ισραήλ "δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις του με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο". Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις κατεδαφίσεις, τις οποίες χαρακτήρισε συνέχιση μιας πολιτικής που υπονομεύει τις προοπτικές για βιώσιμη ειρήνη.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι χαρακτηρίζει τις νέες ισραηλινές κατεδαφίσεις στη Δυτική Όχθη ως "μια ακόμη προσπάθεια να σβηστεί η παλαιστινιακή ζωή, ένα έγκλημα εθνοκάθαρσης από το Ισραήλ και μια ακόμη άμεση προσπάθεια του Ισραήλ - κατοχικής δύναμης να προσαρτήσει περαιτέρω τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη".

"Οι πράξεις αυτές παραβιάζουν ευθέως τη Συνθήκη της Γενεύης, καθώς και το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο, τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη, θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα αυτά" σημειώνει στην ανακοίνωσή του καλώντας τη διεθνή κοινότητα, την ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό Κοινοβούλιο και όλες τις ελληνικές ομάδες αλληλεγγύης "να παρέμβουν για να σταματήσουν και να καταδικάσουν το πρόσφατο έγκλημα του Ισραήλ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL