Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
"Μεγάλες Πατρίδες" στη Λ. Αμερική και "μικρή" Ευρώπη στο Στρασβούργο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μεγάλες Πατρίδες" στη Λ. Αμερική και "μικρή" Ευρώπη στο Στρασβούργο

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρου ανακήρυξε στη συνάντηση του Mercosur τις «Μεγάλες Πατρίδες» α λα Τραμπ ως στόχο των χωρών της Λατινικής Αμερικής, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ε.Ε. την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο υλοποιώντας στην πράξη την προηγούμενη προειδοποίηση της Μογκερίνι για νέες κυρώσεις στην χώρα εάν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία στις Μπαρπάδος, δηλαδή εάν η κυβέρνηση Μαδούρο δεν αποδεχθεί αυτά που της... προτείνουν.

«Δεν θέλουμε μια Μεγάλη Πατρίδα. Θέλουμε ο καθένας μας και η κάθε χώρα της Νοτίου Αμερικής να είναι αυτόνομη, δημοκρατική και κάθε χώρα να είναι Μεγάλη. Όπως λέει ο Τραμπ, που θέλει μεγάλη την Αμερική, θέλω μια Μεγάλη Βραζιλία, μια Μεγάλη Παραγουάη, μια Μεγάλη Βολιβία, Ουρουγουάη», τόνισε ο Μπολσονάρου αναλαμβάνοντας για ένα εξάμηνο την προεδρία του Mercosur. Οι δηλώσεις του Μπολσονάρου στρέφονται εναντίον του Ούγκο Τσάβες και της λατινοαμερικάνικης Αριστεράς που από την ίδια πόλη, τη Σάντα Φε της Αργεντινής, είχε ανακοινώσει τη διάθεση για μια σταδιακή ενοποίηση της Λατινικής Αμερικής υλοποιώντας το κοινό όραμα των μεγάλων ηγετών της που την έβγαλαν από την εποχή της αποικιοκρατίας.

Ο Μπολσονάρου με μια νέα του παρέμβαση στα εσωτερικά της Αργεντινής υποστήριξε την επανεκλογή του Μαουρίτσιο Μάκρι, αλλά παρά την υποστήριξη της Αργεντινής και της Παραγουάης δεν κατάφερε να καθυποτάξει το Mercosur και να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως Πρόεδρο της Βενεζουέλας, χάρη στην άρνηση της Ουρουγουάης. Στη συνάντηση παρευρέθησαν και οι Πρόεδροι της Χιλής και της Βολιβίας, που “συνεργάζονται” με το Mercosur.

Ειρωνικά ο Έβο Μοράλες, που συμμετείχε με τον Τσάβες στην προσπάθεια ενοποίησης της Λατινικής Αμερικής, τόνισε «τι ωραία που είναι να έχουμε ένα πολυεθνικό Mercosur, μια πολυεθνική Αμερική και μέσα σε αυτή τη διαφορετικότητα την ενότητα, για να εγγυηθούμε και να δουλέψουμε για κάποια ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους».

Στο τραπέζι του Mercosur βρέθηκε και η ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε με την Ε.Ε. στις 28 Ιουνίου, με τον Μπολσονάρου να ισχυρίζεται ότι άλλαξε θέση και πως αποδέχεται χωρίς «ιδεολογική προκατάληψη» τη συμφωνία. Ο Μοράλες από την πλευρά του ζήτησε από τον Μπολσονάρου να προσπαθήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του στην προεδρία του Mercosur «να μειώσει τις βαθιές οικονομικές ανισότητες μεταξύ των οικογενειών μας».

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρωβουλή με 455 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 105 αποχές ζήτησε «πρόσθετες κυρώσεις στις 'ντε φάκτο' κρατικές αρχές [της Βενεζουέλας], που είναι υπεύθυνες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταστολής» με «άμεσο υπεύθυνο» τον Μαδούρο. Το ψήφισμα, ένα από τα πρώτο της νέας Ευρωβουλής, το στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών και οι νεοφιλελεύθεροι, ακροδεξιοί και εθνικιστές της Ανανέωση της Ευρώπης και Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι είχε προειδοποιήσει ήδη από την Τρίτη ότι, «στην περίπτωση που δεν υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις [στις Μπαρπάδος], η Ε.Ε. θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα της». Ο επικεφαλής της αποστολής της Βενεζουέλας στις Μπαρμπάδος Χόρχε Ροντρίγκεθ κατήγγειλε τη Μογκερίνι: «Μας απειλείτε με άθλιες δηλώσεις που προσπαθούν να δυσκολέψουν την πορεία του διαλόγου στη Νορβηγία. Εσείς είστε ήδη το παρελθόν. Σεβαστείτε μας». Στο Καράκας ο «προσωρινός Πρόεδρος» Γκουαϊδό κάλεσε για μια μεγάλη συγκέντρωση στις 23 Ιουλίου... για να πέσει η κυβέρνηση του Μαδούρο, κρατώντας ακόμη μυστικό τον χώρο που θα πραγματοποιηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL