Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Russiagate, Ευρώπη και φορολογία διχάζουν την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Russiagate, Ευρώπη και φορολογία διχάζουν την κυβέρνηση

Το Russiagate, η πιθανή χρηματοδότηση της Λέγκας από το Κρεμλίνο, η ψήφος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το Κίνημα Πέντε Αστέρων να ψηφίζει τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Λέγκα μαζί με τη Λεπέν και τους πλέον ακροδεξιούς εθνικιστές, και η φορολογική μεταρρύθμιση ανέβασαν στα ύψη το πολιτικό βαρόμετρο στη Ρώμη.

Ο Ματέο Σαλβίνι φαίνεται να φοβάται ότι εάν πέσει η κυβέρνηση... απλώς θα σχηματιστεί μια άλλη κυβέρνηση, αυτή τη φορά από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, γλιτώνοντας τα δύο αυτά κόμματα από τη σκληρή δοκιμασία της κάλπης και τον αναμενόμενο προσωπικό θρίαμβο του Σαλβίνι και των δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων.

Μέχρι στιγμής ο Σαλβίνι αρνείται να παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο και να δώσει εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις για συνάντηση κομισάριων της Λέγκας για να διαπραγματευτούν με στελέχη του Κρεμλίνου την πώληση ρωσικού πετρελαίου με μίζα 4% για τα... ταμεία του κόμματος, ενώ χθες εμφανίστηκε και ο τρίτος Ιταλός που συμμετείχε στην επίμαχη συνάντηση στο πολυτελές ξενοδοχείο Metropole της Μόσχας. Ο 62χρονος Φραντσέσκο Βανούτσι εμφανίστηκε με έναν πρωτοφανή τρόπο στη δημοσιότητα, στέλνοντας μήνυμα από το WHATSAPP στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA και υποστηρίζοντας ότι συμμετείχε στη συνάντηση ως «ειδικός τραπεζικός σύμβουλος» και πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σεβόμενη τους «κανόνες της εμπορικής δεοντολογίας». Οι ανακριτές του Μιλάνου, που έχουν αναλάβει την υπόθεση για «διεθνή διαφθορά», έψαχναν για κάποιον «παππού Φραντσέσκο», όπως αναφερόταν στη μαγνητοφωνημένη συνομιλία.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Κ5Α Λουΐτζι Ντι Μάιο έχουν καταγγείλει ότι ο Σαλβίνι προσπαθεί να αποφύγει το σκάνδαλο και δεν παρουσιάζεται στο Κοινοβούλιο. Για τον Ντι Μάιο η παρουσία του Σαλβίνι στο Κοινοβούλιο θα ήταν και μια καλή ευκαιρία για τον... υπερασπιστεί η πλειοψηφία. Ο ηγέτης της Λέγκας απείλησε με κυβερνητική κρίση που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. «Δεν με ενδιαφέρουν οι δικαστικές έρευνες, γιατί έτσι κι αλλιώς η Λέγκα αυξάνει τα ποσοστά της», δήλωσε ο Σαλβίνι, ικανοποιημένος που το κόμμα του έφθασε στο 37,7% στη δημοσκόπηση της Swg.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, οι «Ελεύθεροι και Ίσοι» και το «Περισσότερη Ευρώπη» ζήτησαν την κατάθεση του Σαλβίνι στη Βουλή, ενώ μετά την άρνησή του οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσαν πως προχωρούν σε μια πράξη ανυπακοής με την κατάληψη της Επιτροπής Θεσμικών Υποθέσεων, που θα πρέπει να εξετάσει το «Δεύτερο Διάταγμα για την Ασφάλεια» του υπουργού Εσωτερικών.

«Είμαι ιστορικός, διδάσκω Ιστορία της Ρωσίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Τορ Βεργκάτα και ζητώ συγγνώμη από την πρόεδρο της Βουλής που μίλησα ρωσικά. Νόμιζα ότι μιλούσα στη Δούμα, μιας κι ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας αγνοεί το ιταλικό Κοινοβούλιο», τόνισε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Ρομάνο, θέτοντας ένα αμείλικτο ερώτημα: «Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών εκβιάζεται από τη Ρωσία του Πούτιν;». Η Φόρτσα Ιταλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παλιού και καλού φίλου του Πούτιν, τηρεί... σιγή ιχθύος στη Βουλή για το Russiagate.

Σε δύσκολη θέση βρέθηκε και το Κ5Α και ιδιαίτερα ο Ντι Μάιο, γιατί η εμφάνιση της εταιρείας Atlantia της οικογένειας Μπενετόν στην κοινοπραξία για την πώληση της Alitalia, σε συνεργασία με την εταιρεία των ιταλικών σιδηροδρόμων FS, την αμερικανική Delta Airlines και το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, ενίσχυσε τις υποψίες ότι οι Μπενετόν θέλουν να συμμετάσχουν στην κοινοπραξία για να εξαναγκάσουν τον Ντι Μάιο να μην ακυρώσει την άδεια διαχείρισης των ιταλικών αυτοκινητοδρόμων, που έχει η Atlantia έως το 2038, εξαιτίας της κατάρρευσης της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL