Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Αργεντινή / Αργεντινή: ΔΝΤ και Μπολσονάρου "ψηφίζουν" Μάκρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αργεντινή / Αργεντινή: ΔΝΤ και Μπολσονάρου "ψηφίζουν" Μάκρι

“Ο Μάκρι είναι ο υποψήφιος του Τραμπ και του ΔΝΤ... Θα κυβερνήσω χωρίς δόγματα και ιδεολογικά καπρίτσια... Φοβάμαι ότι εάν επανεκλεγεί ο Μάκρι θα μείνουμε χωρίς χώρα” τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος του προοδευτικού συνασπισμού “Μέτωπο Όλων” Αλμπέρτο Φερνάντες ανοίγοντας την εκστρατεία του για τις υποχρεωτικές προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου, την ώρα που από τη Βραζιλία ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρουυ και από την Ουάσιγκτον το ΔΝΤ εξέφραζαν την υποστήριξή τους προς τον Πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι.

Το κεντροαριστερό και περονιστικό δίδυμο Αλμπέρτο Φερνάντες - Κριστίνα Κίρτσνερ με το “Μέτωπο Όλων” φαίνεται ότι θα κερδίσει τις προκριματικές εκλογές στις 11 Αυγούστου, τις αποκαλούμενες PASO, και τις προεδρικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου έναντι του νεοφιλελεύθερου απερχόμενου Προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι και του Μιγκέλ Άνχελ Πιτσέτο ως αντιπροέδρου και του ψηφοδελτίου τους “Μαζί για την Αλλαγή”.

Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις δίνουν έως και 4,4 μονάδες προβάδισμα στην Κεντροαριστερά έναντι του Μάκρι’ Άλλες εννέα δημοσκοπήσεις έδωσαν τις προηγούμενες ημέρες προβάδισμα στους Φερνάντες - Κίρτσνερ από 1,7% έως 7,6%, ενώ αρκετοί στοιχηματίζουν ότι με τη διαρκή αύξηση της πόλωσης μέχρι τις εκλογές είναι πιθανόν κάποιος από τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους Προέδρους να ξεπεράσει το 45% και να μην χρειαστεί ο δεύτερος γύρος στις 24 Νοεμβρίου.

Ο Φερντάντες, εφιάλτης του... Μπολσονάρουυ

Ο Μπολσονάρου προχώρησε σε μια πρωτοφανή ανάμειξη στα εσωτερικά της Αργεντινής ζητώντας την ψήφο υπέρ του Μάκρι, “για να μην γίνει η Αργεντινή μια άλλη Βενεζουέλα” και “να μην κυβερνά η Κίρτσνερ, που είναι φίλη της Ρούσεφ και του Λούλα”, τον οποίο επισκέφθηκε στη φυλακή ο Φερνάντες. “Εάν επιστρέψει ο κόσμος της Κριστίνα Κίρτσνερ, που είναι πολύ κοντά στον Λούλα, την Ντίλμα, κ.λπ., πιστεύω ότι η Αργεντινή θα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα και πρέπει να το αποτρέψουμε”, απεφάνθη ο Μπολσονάρου.

Το ΔΝΤ στηρίζει και “καρφώνει” τον Μάκρι

Το ΔΝΤ φρόντισε να στηρίξει πολιτικά τον Μάκρι, “που εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα”, προειδοποιώντας για “αυξημένους κινδύνους” ενόψει των προεδρικών εκλογών, δηλαδή της πιθανής νίκης του Φερνάντες και της Κίρτσνερ.

Παρά την ικανοποίηση του ΔΝΤ για τις “μεταρρυθμίσεις του Μάκρι”, διόρθωσε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και ανοδικά για τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας για ύφεση 1,3% για φέτος και ανάπτυξη μόλις 1,1% το 2020, κατά 50% σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες προβλέψεις του, ενώ βλέπει την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 40% για το 2019, από το 30,5% των προηγούμενων εκτιμήσεων. H διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από τον αρχικά προβλεπόμενο χρόνο θα πιέσει για περαιτέρω πτώση της εσωτερικής ζήτησης, προειδοποίησε το ΔΝΤ.

Η απαισιοδοξία του ΔΝΤ οφείλεται στην πτώση της εσωτερικής ζήτησης και τις αρνητικές συνέπειες από την επιβράδυνση των οικονομιών των εμπορικών εταίρων της Αργεντινής. Στην τέταρτη αξιολόγηση του Μνημονίου της Αργεντινής, το ΔΝΤ προειδοποίησε για την ανάγκη μεγαλύτερης παρέμβασης για τη σταθεροποίηση του πέσο, εκτιμώντας ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να πωλήσει έως και 3,6 δισ. δολάρια σε futures για να κρατήσει την ισοτιμία του πέσο, σε σχέση με το 1 δισ. δολάρια των προηγούμενων προβλέψεων.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι “οι αυξανόμενες ανησυχίες στο μελλοντικό πολιτικό σκηνικό”, δηλαδή η νίκη των Φερνάντες - Κίρτσνερ, μπορεί να επιταχύνουν τις ανάγκες δολαριοποίησης της οικονομίας, αυξάνοντας τη σχέση χρέους / ΑΕΠ εξανεμίζοντας παράλληλα τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

Για το ΔΝΤ “τους επόμενους μήνες αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν δυνητικά να αυξηθούν με αντιδράσεις των αγορών από την πολιτική αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εκλογές και κυρίως από τις δημόσιες ομιλίες των βασικών υποψηφίων της αντιπολίτευσης σχετικά με τη στήριξη των βασικών στόχων του προγράμματος”.

Μαζί με την αξιολόγησή του, το ΔΝΤ αποφάσισε να στείλει στο Μπουένος Άιρες άλλα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 56 του προγράμματος, ενώ θα δώσει άλλα 10 δισεκατομμύρια στον Μάκρι πριν από τις προεδρικές εκλογές για να εγγυηθεί τη ρευστότητα της χώρας προτού... ανοίξουν οι κάλπες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL