Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Ανάποδος Κόσμος / Μια φανταστική... δουλειά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Μια φανταστική... δουλειά

Αν κάτι διακρίνει τους διπλωμάτες από τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς είναι ο κοσμοπολιτισμός, ο επαγγελματισμός και ο επαυξημένος κυνισμός με τον οποίο χειρίζονται τις διακρατικές υποθέσεις. Όσο μεγαλύτερες είναι οι ικανότητές τους τόσο περισσότερο ικανοποιημένοι θα έπρεπε να είναι οι προϊστάμενοί τους -υπουργοί Εξωτερικών, πρωθυπουργοί, Πρόεδροι και βασιλείς- που χαράσσουν πολιτική με βάση τις εμπιστευτικού χαρακτήρα εκθέσεις τους.

Οι δεινοί διπλωμάτες ήταν μέχρι πρότινος από τα μεγάλα ατού του Ηνωμένου (προς το παρόν) Βασιλείου. Όμως, στη χώρα του ξεδοντιασμένου βρετανικού λέοντα, που οδεύει σε ένα σκληρό και επώδυνο διαζύγιο με την Ευρώπη, πλέον όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμη και να βγει στη... σέντρα ένας από τους πιο έμπειρους διπλωμάτες της, επειδή θεωρείται υπέρμαχος της παραμονής στην Ε.Ε. και μη αρεστός στον Πρόεδρο Τραμπ, τον αρχηγό της πρώην αποικίας που θέλει να υπαγορεύει την πολιτική της πρώην μητρόπολης. Ο πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον σερ Κιμ Νταρόκ οδηγήθηκε σε παραίτηση αυτή την εβδομάδα μετά τη «διαρροή» στον Τύπο εμπιστευτικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων προς τους ανωτέρους του, στα οποία διατύπωνε χωρίς περιστροφές την εκτίμηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από ανικανότητα και δυσλειτουργίες, ενώ περιέγραφε τον Τραμπ ως αδέξιο και ανασφαλή.

Η «διαρροή» δεν έγινε στον αμερικανικό Τύπο, αλλά σε μία από τις λαϊκές φυλλάδες της Βρετανίας, την "Daily Mail". Η πρωθυπουργός Μέι στήριξε μεν τον πρεσβευτή, λέγοντας ότι έκανε αυτό για το οποίο πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, σημείωσε όμως ότι «δεν απηχεί απαραίτητα τις απόψεις της κυβέρνησης». Αυτό δεν ήταν αρκετό για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος σχολίασε πως όχι μόνο δεν γνωρίζει τον πρεσβευτή, αλλά ούτε θέλει να τον δει μπροστά του, γιατί είναι «γελοίος» όπως και οι χειρισμοί της πρωθυπουργού στο Brexit (πόσο μάλλον αφού δεν εφάρμοσε τις... οδηγίες του). Μετά από αυτή την προσωπική επίθεση στην πρωθυπουργό, που επιβεβαίωσε πανηγυρικά πόσο δίκιο είχε ο Νταρόκ στην περιγραφή του Τραμπ, το Λονδίνο είχε δύο επιλογές: είτε θα σήκωνε μπαϊράκι απέναντι στον αγενέστατο σύμμαχο, είτε θα θυσίαζε τον διπλωμάτη του. Ο βετεράνος Νταρόκ κατάλαβε, πήρε την «πρωτοβουλία» και παραιτήθηκε.

Υποτίθεται πως στο Foreign Office ψάχνουν ακόμα ποιος υπάλληλος έδωσε τα έγγραφα στον Τύπο. Αλλά λίγοι αμφιβάλλουν για τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς. Η συγκυρία και το περιεχόμενο της διαρροής «δείχνουν» το στρατόπεδο του Brexit: τον Νάιτζελ Φαράτζ και τον μεγάλο χορηγό της εκστρατείας του για την έξοδο από την Ε.Ε. (Leave.EU), πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Άρον Μπανκς, που έστησαν τη διαρροή την "Daily Mail" μέσω της «φίλης» δημοσιογράφου Ίζαμπελ Όακσοτ.

Η οργάνωση Leave.EU έσπευσε την επομένη της αποκάλυψης να ζητήσει την αντικατάσταση του πρεσβευτή με έναν «καλό φίλο του Προέδρου». Και για όποιον δεν κατάλαβε, συμπλήρωσε ότι πρέπει «να παραμερίσει ο Νταρόκ για να αναλάβει ο Φάρατζ». Ενίσχυσε και άλλο το μήνυμα με μια φωτογραφία από την παρουσία τού... ιππότη του Brexit στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και με μια παλιότερη ανάρτηση του νυν προέδρου στα κοινωνικά δίκτυα: «Πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να δουν τον Νάιτζελ Φάρατζ ως πρεσβευτή της Μεγάλης Βρετανίας στις ΗΠΑ. Θα έκανε φανταστική δουλειά».

Ο επόμενος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την «προνομιακή» διμερή εμπορική σχέση που ονειρεύονται (και υπόσχονται) οι Brexiteers. Πού να ξέρει απ' αυτά ο σερ Κιμ Νταρόκ, που διατέλεσε σύμβουλος τριών πρωθυπουργών (Μπλερ, Μπράουν και Κάμερον) και πρεσβευτής στις Βρυξέλλες; Θα ήταν άραγε ο Φάρατζ ο «καταλληλότερος» πρεσβευτής εφόσον το Συντηρητικό Κόμμα επιλέξει ως «καταλληλότερο» ηγέτη του και πρωθυπουργό τον Μπόρις Τζόνσον;

Δεν είναι τραγικό που το Λονδίνο «καίει» έναν διπλωμάτη. Είναι όμως κωμικοτραγικό να ποντάρει σε έναν τσαρλατάνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL