Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγνώρισε τον Γκουαϊδό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγνώρισε τον Γκουαϊδό

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο Πρόεδρο της Βενεζουέλας, τη στιγμή της μεγαλύτερης αδυναμίας του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και μόλις τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο με την αντιπολίτευση στα Μπαρμπέιντος. Στις συνομιλίες αυτές αποφασίστηκε η διοργάνωση ενός μόνιμου βήματος διαλόγου για την ειρήνη στη Βενεζουέλα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καράκας και κυβερνήτης του κρατιδίου Μιράντα, Έκτορ Ροντρίγκες.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση διήρκεσαν τρεις ημέρες και πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση της Νορβηγίας, που δεν έχει αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, γεγονός που της επέτρεψε να αναλάβει αυτόν τον ουδέτερο ρόλο. Ο Μαδούρο διευκρίνισε ότι, με βάση τη συμφωνία των δύο πλευρών, δεν μπορούν να ανακοινωθούν ακόμη λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις, που αφορούν έξι θέματα, αλλά θα υπάρχει ενημέρωση για τη γενική τους πορεία. O Μαδούρο πάντως ζήτησε «στρατηγική υπομονή» από τα θεσμικά όργανα και τους Βενεζολάνους για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων

Ο πρόεδρος της φιλοκυβερνητικής Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης Ντιοσλάδα Καμπέγιο τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προβλέπουν «προεδρικές εκλογές» και ότι «ο μόνος Πρόεδρος εδώ είναι ο Νικολάς Μαδούρο». Ο Γκουαϊδό τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση.

Ο Γκουαϊδό φαίνεται ότι περίμενε την αναγνώριση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί την Κυριακή, αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης της Νέας Δημοκρατίας, είχε σημειώσει στα κοινωνικά δίκτυα ότι «υπολογίζουμε στην Ελλάδα στον αγώνα μας για να επανακτήσουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία μας».

Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείου Εξωτερικών επικαλείται την «κοινή θέση της Ε.Ε.», που διά στόματος Μογκερίνι «αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές». Η νέα ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει πάντως, χωρίς να το αναφέρει, την πολιτική τής... προηγούμενης κυβέρνησης, υποστηρίζοντας "ένθερμα τις προσπάθειες της Ε.Ε., ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ Ενρίκε Ιγκλέσιας, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες, όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη «όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση της σοβαρής αυτής κρίσης και δείχνει άγνοια των εξελίξεων» στη Βενεζουέλα, «αλλά αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας στην Ε.Ε. ως γέφυρα διαλόγου και μεσολάβησης για την επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες».

O ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης φανερώνει «άγνοια των διαδικασιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κοινή θέση των χωρών της Ε.Ε., υπέρ της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού Πρόεδρου» και καλεί τη νέα κυβέρνηση να ακολουθήσει την πολιτική της κυβέρνησης της Αριστεράς και «να συνεχίζει να υποστηρίζει, όπως έχει κάνει ώς τώρα, τις δηλώσεις της υψηλής εκπροσώπου / αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μογκερίνι, τις συνομιλίες του Όσλο και τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε., μέσω της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, για τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών το συντομότερο δυνατόν, αλλά όχι θυσιάζοντας τον ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας». Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει μάλιστα ότι «θα συνεχίσει σταθερά και δυναμικά να υποστηρίζει αυτές τις θέσεις για τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας και τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. στην ειρηνική επίλυση κρίσεων».

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, κατήγγειλε την κυβέρνηση της Ν.Δ., «που αναγνώρισε τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, πατώντας πάνω στην απαράδεκτη κοινή θέση της ΕΕ, που στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Για το ΚΚΕ «η πράξη αυτή στηρίζει τη βρόμικη επέμβαση των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και στρέφεται κατά του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της χώρας και συνολικά κατά του βενεζουελάνικου λαού, ο οποίος είναι ο μόνος υπεύθυνος για να καθορίσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του».

Το ΚΚΕ δεν παρέλειψε να εκφράσει «τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία, που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL