Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Με τα λεφτά των άλλων...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τα λεφτά των άλλων...

Μία από τις προτιμήσεις της κυβέρνησης Τραμπ είναι να βάζει τους άλλους να πληρώνουν για τα δικά της σχέδια. Το Μεξικό καλείται έτσι να πληρώσει για το τείχος στα σύνορά του, οι Ευρωπαίοι για τη διατήρηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη και τώρα οι Άραβες (και όχι μόνο) για την αστυνόμευση των στενών του Ορμούζ, μια επιχείρηση που ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου πολύ θα ήθελε να δει κάποια στιγμή να μετατρέπεται σε ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν.

Μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο έξι δεξαμενόπλοια που έπλεαν στην περιοχή και για τις οποίες οι ΗΠΑ κατήγγειλαν χωρίς περιστροφές την Τεχεράνη, η Ουάσιγκτον προανήγγειλε ότι θα επιδίωκε να συγκροτήσει μια πολυεθνή ναυτική συμμαχία προκειμένου να εξασφαλίσει την "ασφάλεια και την ελευθερία" της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο.

Ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ αποκάλυψε χθες ότι οι ΗΠΑ συνομιλούν ήδη με αρκετές χώρες που έχουν την "πολιτική βούληση" να συμμετάσχουν στο σχέδιο για τη συγκρότηση μιας πολυεθνούς δύναμης αστυνόμευσης των στενών του Ορμούζ και του Μπαμπ Ελ Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα παρέχει "τη διοίκηση και τον έλεγχο", αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι τα πλοία που θα σχηματίσουν τον στόλο θα προέρχονται από την πλευρά των συνομιλητών. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς ο Ντάνφορτ σημείωσε πως οι ΗΠΑ "συνεργάζονται ήδη" με τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών αυτών προκειμένου "να αναγνωριστούν οι συγκεκριμένες δυνατότητες" που υπάρχουν.

Ο Αμερικανός στρατιωτικός τόνισε επίσης ότι το μέγεθος του στόλου θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων χωρών. "Με μικρό αριθμό χορηγών θα έχουμε μια μικρή αποστολή" είπε, σημειώνοντας πάντως ότι η "αποστολή" θα "επεκτείνεται" όσο νέες χώρες θα προστίθενται στην πολυεθνή δύναμη.

Κρίνοντας από τις πρόσφατες εξελίξεις, οι πρώτοι "πρόθυμοι" θα μπορούσαν να είναι η Βρετανία και η Αίγυπτος. Το βρετανικό πολεμικό ναυτικό κατέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ιρανικό τάνκερ στο Γιβραλτάρ υποστηρίζοντας ότι μετέφερε πετρέλαιο προς τη Συρία παραβιάζοντας έτσι τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Λίγες μέρες νωρίτερα, Αιγύπτιοι πεζοναύτες είχαν κάνει το δικό τους ρεσάλτο σ' ένα ακόμα ιρανικό τάνκερ στο Σουέζ. Και στις δύο περιπτώσεις, το Ιράν έκανε λόγο για "πειρατεία", αξιώνοντας την άμεση απελευθέρωση των πλοίων του.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει τους τελευταίους μήνες έντονη στρατιωτική παρουσία στον Περσικό Κόλπο, ενώ συμμετέχουν και σε διάφορες πολυεθνείς ναυτικές δυνάμεις που έχουν συγκροτηθεί παλιότερα για την αντιμετώπιση της διεθνούς πειρατείας ή της τρομοκρατίας. Το αρχηγείο του αμερικανικού 5ου στόλου βρίσκεται στο Μπαχρέιν, ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν επίσης ναυτικές βάσεις στο Τζιμπουτί και το Κουβέιτ.

Τα στενά του Ορμούζ και το Μπαμπ Ελ Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν τεράστια στρατηγική σημασία, καθώς σχεδόν το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου περνά καθημερινά από εκεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL