Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ματέο Ορφίνι, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος: / Ματέο Ορφίνι: Η Ρακέτε και η Δικαιοσύνη γκρέμισαν το διάταγμα Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ματέο Ορφίνι, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος: / Ματέο Ορφίνι: Η Ρακέτε και η Δικαιοσύνη γκρέμισαν το διάταγμα Σαλβίνι

«Η Κάρολα Ρακέτε και η δικαστής του Αγκριτζέντο Αλεσάντρα Βέλα απέδειξαν ότι η δημοκρατία στην Ιταλία δεν σκύβει το κεφάλι της στη στοχοποίηση των μεταναστών και τις απειλές του Σαλβίνι. Ως βουλευτής, είδα ως αυτόπτης μάρτυρας τις τεράστιες προσπάθειες της Ρακέτε και του πληρώματος του ‘Sea Watch 3’ για να αποβιβάσουν υγιείς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αγανάκτησα για την εξευτελιστική και προσβλητική συμπεριφορά μιας ομάδας ατόμων στην προβλήτα της Λαμπεντούζα. Στη Βουλή θα δώσουμε μια σκληρή μάχη εναντίον του διατάγματος του Σαλβίνι για την ασφάλεια και λυπούμαι που ο πρωθυπουργός μας Τζιουζέπε Κόντε ευθυγραμμίζεται με τις χώρες του Βίσεγκραντ επιτρέποντας στον Σαλβίνι να αποτελεί τον πραγματικό πρωθυπουργό της χώρας» τόνισε ο Ματέο Ορφίνι, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Ορφίνι ήταν εκπρόσωπος του Μάσιμο Ντ’ Αλέμα και υπήρξε για χρόνια επικεφαλής της τάσης των «Νέων Τούρκων», που ήθελαν βαθιές αλλαγές στο Δημοκρατικό Κόμμα, για να βρεθούν σε αντιπαράθεση με τον Ντ' Αλέμα και τον Ματέο Ρέντζι. Για μια πενταετία διετέλεσε πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ για ένα διάστημα ανέλαβε και την γραμματεία του κόμματος μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντζι τον Φεβρουάριο του 2017.

Ο Ορφίνι, που παρακολουθεί εδώ και χρόνια τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ευχήθηκε «καλή επιτυχία στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ» στις σημερινές εκλογές εκτιμώντας πως η κυβέρνησή τους αποτελεί έναν βασικό παράγοντα για δημοκρατικές και προοδευτικές αλλαγές στην Ευρώπη.

* Παρακολουθήσατε από κοντά την περιπέτεια του "Sea Watch 3" και ήσασταν μάρτυρας της σύλληψης της καπετάνιου Κάρολα Ρακέτε. Ποια είναι η γνώμη μου σχηματίσατε ως βουλευτής από το κατάστρωμα του "Sea Watch 3" και τις εξελίξεις που ακολούθησαν στην προβλήτα της Λαμπεντούζα και τη θαρραλέα απόφαση της δικαστού του Αγκριτζέντο;

Η δικαστής επιβεβαίωσε αυτά που είδαμε κι εμείς ζώντας επί ημέρες στο "Sea Watch 3". Δεν υπήρξε καμία πράξη βίας από τη μεριά της Ρακέτε και δεν υπήρξε κανενός είδους πρόθεση να προκαλέσει ζημιές στο σκάφος της Οικονομικής Αστυνομίας ή να προκαλέσει σωματικές βλάβες στους άνδρες της. Η Ρακέτε έκανε έναν ελιγμό τη στιγμή που το σκάφος της Οικονομικής Αστυνομίας προσπαθούσε να αποτρέψει την πρόσβαση του "Sea Watch 3" στην προβλήτα. Το πολύ που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι έγινε ένας λάθος χειρισμός και σε καμιά περίπτωση μια πράξη βίας.

Η Ρακέτε δεν είχε καμία πρόθεση να χτυπήσει τους αστυνομικούς ή το σκάφος της Οικονομικής Αστυνομίας, αλλά να αποβιβάσει 40 ανθρώπους που δοκιμάστηκαν σκληρά στη θάλασσα για πάνω από δύο εβδομάδες. Η κατάσταση στο πλοίο ήταν αφόρητη γιατί οι πρόσφυγες είχαν φθάσει στα όρια της αντοχής τους. Αυτό το κατανόησε πάρα πολύ καλά η δικαστής, αλλά όχι ο Σαλβίνι. Στο "Sea Satch 3" υπήρξε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν μπορούσε να του απαγορευτεί να δέσει στην προβλήτα.

* Η δικαστής όμως κατέρριψε όλη τη φιλοσοφία του διατάγματος Σαλβίνι εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών...

Η δικαστής στην πράξη ακύρωσε το διάταγμα υποστηρίζοντας ορθά ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί γι’ αυτούς που σώζουν ζωές στη θάλασσα, όπως οι ΜΚΟ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί περιμένουμε τώρα να φθάσει το διάταγμα στη Βουλή, όπου ετοιμαζόμαστε να δώσουμε μια σκληρή μάχη. Η απόφαση του δικαστηρίου του Αγκριτζέντο, που αθώωσε τη Ρακέτε, επιβεβαιώνει ότι το διάταγμα της κυβέρνησης και του Σαλβίνι στερείται νομιμότητας. Εάν κάποιος έκανε κάτι που δεν έπρεπε, ήταν η κυβέρνηση και όχι η Sea Watch.

* Καταθέσατε και μια επερώτηση για την παραβίαση των προσωπικών στοιχείων της Ρακέτε με την ανάρτηση από ρωσικές ιστοσελίδες των φωτογραφιών ταυτοποίησής της από την ιταλική αστυνομία...

Είναι απαράδεκτη αυτή η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής της Ρακέτε και θέλουμε να μάθουμε πώς από την ιταλική αστυνομία οι φωτογραφίες έφθασαν στις ρωσικές ιστοσελίδες ακολουθώντας μια πολύ ανησυχητική διαδρομή. Περιμένουμε τις επόμενες ώρες τα βίντεο από την ιταλική αστυνομία, που κατέγραφε τα πάντα, να δούμε ποιοι ήταν αυτοί που είχαν μαζευτεί στην προβλήτα και επιτέθηκαν με απερίγραπτους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στη Ρακέτε -φθάνουν να εύχονται τον βιασμό της-, των μελών του πληρώματος και της ομάδας των βουλευτών που ήμασταν παρόντες και τα είδαμε και τα ζήσαμε. Είχαμε μάλιστα διαρκείς απειλές ότι, εάν κατεβεί κανείς από το πλοίο, θα έχουμε νεκρό. Εμείς περιμένουμε να δούμε την αστυνομία να κάνει αυτεπάγγελτες μηνύσεις και να μην περιμένει άλλους γιατί η συμπεριφορά αυτού του είδους διώκεται στη χώρα μας. Η προβλήτα ήταν γεμάτη αστυνομικούς. Και άκουσαν και είδαν.

* Η Λιβύη αποτελεί ένα ασφαλές "λιμάνι", όπως υποστηρίζει ο Σαλβίνι; Εκτός των άλλων είδαμε να βομβαρδίζεται και ένας καταυλισμός με δεκάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες.

Είναι προφανές ότι η Λιβύη δεν είναι ένα ασφαλές "λιμάνι", αλλά μια χώρα σε πόλεμο. Την Τετάρτη καταθέσαμε στη Βουλή ένα ντοκουμέντο που ζητά από την κυβέρνηση να επιταχύνει τις επείγουσες διαδικασίες για να αδειάσουν οι καταυλισμοί των προσφύγων. Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτούς τους καταυλισμούς ήταν απαράδεκτη, γιατί έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Με τον πόλεμο που διεξάγεται αυξάνονται οι κίνδυνοι για να δούμε νέες εκατόμβες, όπως αυτή που είδαμε αυτές τις ημέρες. Πρέπει να αδειάσουμε το ταχύτερο δυνατόν τους καταυλισμούς με ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να σώσουμε τους ανθρώπους. Αυτή είναι επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά για όλη την Ευρώπη.

* Η μεταναστευτική πολιτική του Σαλβίνι, όπως κι αυτή της Ε.Ε., αποδείχθηκαν, ας πούμε, επιεικώς ανεπαρκείς. Πως βλέπετε την πορεία του μεταναστευτικού υπό το φως της νέας ηγετικής ομάδας της Ε.Ε., στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σασόλι, που ανήκει στο κόμμα σας;

Ασφαλώς και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι τόσο ως Δημοκρατικό Κόμμα όσο και ως Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές από την εκλογή του Ντάβιντ Σασόλι, γιατί αποτελεί μια μεγάλη στροφή σε σχέση με τον προκάτοχό του και γιατί θα δώσει ένα χέρι για να αλλάξουμε την Ευρώπη.

Είναι προφανές πως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό οι χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους, όπως συνέβη στην πράξη όλα αυτά τα χρόνια. Η υποδοχή αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί που εμπόδισαν την υιοθέτηση μιας άλλης πολιτικής μέχρι σήμερα είναι κυρίως οι χώρες του Βίσεγκραντ, οι φίλοι του Σαλβίνι. Στην Ιταλία ο Σαλβίνι διαμαρτύρεται εναντίον της Ευρώπη, γιατί δεν βοηθά στη διαχείριση του μεταναστευτικού και στην Ευρώπη συμμαχεί με αυτούς που εμποδίζουν την Ευρώπη να μας βοηθήσει στο μεταναστευτικό.

Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν αυτή την αντίφαση. Η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει αυτούς που για γεωγραφικούς λόγους είναι πιο εκτεθειμένοι στο μεταναστευτικό. Γιατί εμείς στη νότια Ευρώπη, η Ιταλία και η Ελλάδα, σώζουμε ανθρώπινες ζωές, ανθρώπους που το σκάνε από την πείνα, την ένδεια ή τους πολέμους, ανθρώπους που το σκάνε από τον θάνατο και γι’ αυτό θα πρέπει να τους βοηθήσουμε.

* Ο Κόντε στις Βρυξέλλες ευθυγραμμίστηκε αυτές τις ημέρες με τις χώρες του Βίσεγκραντ εγκαταλείποντας την παραδοσιακή ιταλική πολιτική συμφωνιών με τον σκληρό πυρήνα των ιδρυτικών μελών της Ε.Ε.

Είναι απίστευτο αυτό που έγινε στις Βρυξέλλες για την ψήφιση των νέων επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, γιατί ο Κόντε κινήθηκε εναντίον των συμφερόντων της χώρας μας. Αντί να συμμαχήσει με αυτούς που αναζητούν λύσεις, όπως στο μεταναστευτικό, συμμάχησε με αυτούς που μας υποχρεώνουν να βρισκόμαστε σε μια δύσκολη θέση. Η αλήθεια είναι ότι ο πραγματικός αρχηγός της κυβέρνησης είναι ο Σαλβίνι και όχι ο Κόντε. Ο Κόντε απλώς κάνει τον επίσημο εκπρόσωπο του Σαλβίνι.

* Είδαμε ότι ο Κόντε απέφυγε τη διαδικασία εναντίον της Ιταλίας για υπερβολικό έλλειμμα και τον Σαλβίνι και τον ηγέτη του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο να μην παρουσιάζονται στο υπουργικό συμβούλιο που αποφάσισε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Γιατί σε μια τόσο σημαντική απόφαση έλειπαν οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης;

Πρώτα απ’ όλα είμαστε ικανοποιημένοι γιατί δεν υπάρχει πλέον η διαδικασία κυρώσεων εναντίον της Ιταλίας, γιατί είναι καλό για τη χώρα. Η διαδικασία των κυρώσεων θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στη χώρα μας. Είναι φανερό ότι έπαιξαν όλον αυτό τον καιρό θέατρο, γιατί αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω τη σκληρή γραμμή που είχαν ανακοινώσει (οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο) και τη στιγμή που έπρεπε να κάνουν πίσω δεν είχαν το κουράγιο να παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο.

Αυτή είναι η υπευθυνότητά τους, γιατί είναι καλοί να φωνάζουν και να καταγγέλλουν, αλλά όταν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους πρέπει να ψάξουμε να τους βρούμε γιατί το σκάνε. Αυτός είναι ένας άλλος από τους παραλογισμούς που ζει η χώρα με αυτή την κυβέρνηση, γιατί έχουμε μια ηγετική τάξη που δεν έχει το κουράγιο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και ζει μόνο με την προπαγάνδα, όπως κάνουν οι άλλες δεξιές, ακροδεξιές και λαϊκιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

* Είναι μια... προεκλογική προπαγάνδα; Βλέπετε να πλησιάζουν πρόωρες εκλογές;

Δεν πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε σύντομα σε εκλογές. Είναι πολύ ερωτευμένοι με την εξουσία για να διακινδυνεύσουν να τη χάσουν ή να τη χάσει κάποιος από αυτούς. Τους βλέπω πολύ ευτυχισμένους και ικανοποιημένους στα υπουργεία τους, στην εξουσία τους, στο να κάνουν διορισμούς. Υποκρίνονται ότι τσακώνονται για προπαγανδιστικούς λόγους και δεν μου φαίνεται ότι θα οδηγηθούμε σύντομα σε εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL