Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
"Ανεξαρτησία" το 2021 "θέλει δεν θέλει" το Λονδίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ανεξαρτησία" το 2021 "θέλει δεν θέλει" το Λονδίνο

Τα χαρτιά της για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ως τον Μάιο του 2021 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, «θέλει δεν θέλει» το Λονδίνο, ξεδιπλώνει η πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Στάρτζεον σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" εξαπολύοντας ταυτόχρονα φαρμακερά βέλη κατά του κατεστημένου του Ουέστμινστερ που επιβάλλει τις αποφάσεις του στον σκωτσέζικο λαό αγνοώντας τη βούλησή του. Αίσθηση επίσης προκαλούν τα ιδιαίτερα αιχμηρά ως δηλητηριώδη σχόλιά της για τον προαλειφόμενο για τον πρωθυπουργικό θώκο υποψήφιο των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον, στιγματίζοντας αυτό που η ίδια αποκαλεί «έλλειψη ικανότητας ή οποιασδήποτε στοιχειώδους ακεραιότητας» εκ μέρους του.

«Νομίζω ότι η προοπτική του να γίνει πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον είναι τρομακτική για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά στη Σκωτία, αλλά υποψιάζομαι και για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι περισσότεροι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι κάποιος σαν κι αυτόν μπορεί ως πρωθυπουργός να ενώσει τον λαό σε μια κοινή προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά η Στάρτζεον.

Η «πρώτη υπουργός» ξεκαθάρισε ότι το Brexit και η σκωτσέζικη ανεξαρτησία δεν σχετίζονται μεταξύ τους, δεν είναι αλληλένδετες διαδικασίες, αλλά αν το Brexit συμβεί, τότε είναι αναπόφευκτο να κερδίσει υποστήριξη το αίτημα της ανεξαρτησίας. «Ποτέ δεν απολάμβανα την προοπτική να συμβούν καταστροφικά πράγματα στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο και μόνο για να ενισχύσω την υπόθεση της ανεξαρτησίας. Πάντα ήθελα αυτή η υπόθεση να κερδηθεί με αγώνα πάνω σε θετικές προοπτικές. Δεν θέλω να συμβεί το Brexit, αλλά αν συμβεί, θα ενισχύσει την υποστήριξη υπέρ της ανεξαρτησίας, ειδικά αν γίνει ο Μπόρις Τζόνσον πρωθυπουργός» τόνισε η Νίκολα Στάρτζεον.

Η ίδια δήλωσε «πολύ ξεκάθαρη» όσον αφορά την προοπτική του δεύτερου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, επισημαίνοντας πως η όλη εμπειρία του Brexit ανέδειξε τα «πραγματικά μειονεκτήματα» μιας μη ανεξάρτητης Σκωτίας, η οποία ψήφισε σε ποσοστό 62% υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., αλλά η απόφασή της αγνοήθηκε από τις κυβερνήσεις του Λονδίνου. «Αυτή τη στιγμή μας επιβάλλονται αποφάσεις από το απαράδεκτο σύστημα εξουσίας του Ουέστμινστερ» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ειλημμένη απόφαση

Στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου Γιοργκ Σίντλερ τι θα κάνει στην περίπτωση που το Λονδίνο αρνηθεί να δώσει άδεια για τη διοργάνωση δεύτερου δημοψηφίσματος, η Στάρτζεον σημείωσε πως ήδη έχει αρχίσει η νομοθετική διαδικασία στο σκωτσέζικο Κοινοβούλιο για την προετοιμασία της ψηφοφορίας και ότι επί του παρόντος «υπάρχει πολύ μικρή εμπλοκή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στο ζήτημα αυτό επειδή (η κυβέρνηση) βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση χάους».

«Εξελέγην με τη ρητή δέσμευση ότι στην περίπτωση που η Σκωτία εξαναγκαστεί να βρεθεί εκτός Ε.Ε., θα πρέπει να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία. Υπάρχει πλειοψηφία υπέρ αυτής της θέσης στο σκωτσέζικο Κοινοβούλιο. Ο Μπόρις Τζόνσον ή ο Τζέρεμι Χαντ θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αν πουν δεν επιτρέπεται στη Σκωτία να πάρει αυτή την απόφαση» υπογράμμισε η «πρώτη υπουργός».

Η Στάρτζεον έδωσε μια εικόνα για το πώς φαντάζεται τις σχέσεις του Εδιμβούργου με το Λονδίνο ύστερα από μια πιθανή ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θέλει να εγκαθιδρυθούν σύνορα μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας, καθότι «δεν χρειάζεται να είμαστε σε μια πολιτική ένωση για να συνεχιστούν οι μεταξύ μας σχέσεις με έναν εποικοδομητικό τρόπο».

Εκφράζοντας την ανησυχία της για την άνοδο του εθνικισμού και την αναβίωση των εθνικών ανταγωνισμών στην Ευρώπη, η πρωθυπουργός της Σκωτίας σημείωσε ότι ο αποκαλούμενος σκωτσέζικος «εθνικισμός» δεν έχει καμία σχέση με αυτό το φαινόμενο, καθώς αναφέρεται στην αυτοδιάθεση ενός λαού και στο δικαίωμά του να κυβερνάται μόνος του. «Θέλω η χώρα μου να έχει δική της κυβέρνηση, όπως η Γερμανία ή η Γαλλία. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς εδώ χρησιμοποιούμε τη λέξη ‘εθνικισμός’ σ’ ένα διαφορετικό πλαίσιο. Θέλω η Σκωτία να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο πιο εποικοδομητικό ρόλο στον κόσμο, να συνεργάζεται με άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή της μεταναστευτικής κρίσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL