Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Πράξη ανθρωπιάς και ανυπακοής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πράξη ανθρωπιάς και ανυπακοής

«Φοβόμουν μην αυτοκτονήσει κάποιος από τους μετανάστες, γιατί είχαμε ήδη πράξεις αυτοτραυματισμού. Tους επιβλέπαμε και το βράδυ γιατί φοβόμασταν μην πηδήξει κανείς στη θάλασσα για να αυτοκτονήσει, γιατί δεν ξέρουν κολύμπι. Δεν έκανα καμιά πράξη βίας, μα ανυπακοής, και δεν ήθελα να εμβολίσω το σκάφος της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας. Μίλησα επανειλημμένα με τις αρχές του λιμανιού για την αποβίβαση των προσφύγων, αλλά κανείς δεν μιλούσε αγγλικά» δήλωσε αμετανόητη η Κάρολα Ρακέτε, που προσήχθη χθες ενώπιον των ιταλικών εισαγγελικών αρχών.

Η Γερμανίδα καπετάνιος του "Sea Watch 3" ζήτησε συγγνώμη μόνο από το πενταμελές πλήρωμα του σκάφους της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, το οποίο υπέστη ζημιές όταν επιχείρησε να εμποδίσει το πλοίο της ΜΚΟ να δέσει στην προβλήτα της Λεμπεντούζα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το σκάφος της Οικονομικής Αστυνομίας θα έπρεπε να βοηθήσει το "Sea Watch 3" να αποβιβάσει τους 40 μετανάστες μετά από τουλάχιστον δύο εβδομάδες περιπλάνησης στο Κανάλι της Σικελίας, αντί να μπει ανάμεσα στο πλοίο της ΜΚΟ και στην προβλήτα.

«Η παράνομη καπετάνιος συνελήφθη. Αποστολή εξετελέσθη» πανηγύρισε ο υπ. Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι από τα κοινωνικά δίκτυα. Η αλήθεια είναι ότι η Ρακέτε πέρασε το πρώτο βράδυ του κατ' οίκον περιορισμού της στο σπίτι μιας 74χρονης στη Λαμπεντούζα και όχι στη φυλακή. Η Ρακέτε μεταφέρθηκε στην εισαγγελία του Αγκριτζέντο, στην οποία υπάγεται η Λαμπεντούζα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για άρνηση υπακοής σε πολεμικό πλοίο, αντίσταση ή βία εναντίον πολεμικού πλοίου, ναυσιπλοΐα σε απαγορευμένα ύδατα και αντίσταση κατά της αρχής. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σήμερα.

Οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν απλώς την απαγόρευση διαμονής της Ρακέτε στην επαρχία του Αγκριτζέντο, ή με άλλα λόγια να της επιβληθεί ένα είδος... εκτοπισμού με την απομάκρυνσή της από την περιοχή. Ένα μέτρο που αναμένεται να συμπληρωθεί με την απέλαση της Ρακέτε από την Ιταλία, δεδομένου ότι με βάση το νέο «Διάταγμα Σαλβίνι» η καπετάνιος θα κατηγορηθεί επίσης για επιβαρυμένη παράνομη διακίνηση μεταναστών. Ήδη η Ρακέτε, ο πλοιοκτήτης και η "Sea Watch 3" καταδικάστηκαν με πρόστιμο 16.00 ευρώ ο καθένας γιατί... διέσωσαν τους ανθρώπους.

Σαλβίνι: Η Ρακέτε θα απελαθεί

Ο Σαλβίνι προσπαθεί να αποφύγει τις διεθνείς αντιδράσεις, κυρίως της Γερμανίας, της οποίας είναι υπήκοος η Ρακέτε, και το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης στην Ιταλία και στην Ευρώπη, που ήδη συγκέντρωσε σχεδόν 1,2 εκατ. ευρώ για τα δικαστικά της έξοδα, 770.000 στη Γερμανία και 400.000 στην Ιταλία. Σε πολλές ιταλικές πόλεις, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην καπετάνιο του πλοίου.

Ο Σαλβίνι έχει καταστήσει σαφές ότι, εάν η Ρακέτε δεν προφυλακιστεί, θα απελαθεί, ενώ ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε έκανε λόγο για «πολιτικό εκβιασμό μέσω 40 ατόμων» εκτιμώντας ότι η καπετάνιος είχε δύο εβδομάδες καιρό να πάει στο λιμάνι μιας άλλη χώρας.

Η μόνη πολιτικός που στήριξε τον Σαλβίνι είναι η υπερσυντηρητική υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας Άνκιε Μπρόεκερς - Κνολ, που, παρ' όλο που δήλωσε ότι «η Ολλανδία είναι ευθυγραμμισμένη πλήρως με τη διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα που επιβάλλουν οι διεθνείς νόμοι», εξέφρασε την αντίθεσή της με την απόφαση της Ρακέτε να αποβιβάσει τους πρόσφυγες στην Ιταλία, «γιατί μπορούσε να τους πάει στη Λιβύη, την Τυνησία ή κάποιο άλλο αρμόδιο ολλανδικό λιμάνι. Σε αντίθεση με αυτά που λέει [η καπετάνιος του πλοίου], δεν ζήτησε ποτέ να αποβιβάσει τους μετανάστες στην Ολλανδία».

Η υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας σημείωσε μάλιστα την ανάγκη μιας σκληρής... αντιμεταναστευτικής πολιτικής «με μια υποχρεωτική ευρωπαϊκή διαδικασία απελάσεων στα εξωτερικά σύνορα» της Ε.Ε., εκτιμώντας ότι οι επαναπροωθήσεις «αποτελούν μια σπατάλη δυνάμεων και οικονομικών πόρων των φορολογουμένων που θα πρέπει να αποφευχθεί».

Διπλωματικός πόλεμος στην Ε.Ε.

«Αυτοί που σώζουν ανθρώπινες ζωές δεν μπορεί να είναι εγκληματίες. Περιμέναμε από την Ιταλία να αντιμετωπίσει το ζήτημα διαφορετικά» προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βαλτερ Στάινμαϊερ, ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας ζήτησε την απελευθέρωση της Ρακέτε τονίζοντας ότι το Βερολίνο «αντιτάσσεται στην ποινικοποίηση των διασώσεων στη θάλασσα». «Να ασχολείστε με ό,τι συμβαίνει στη Γερμανία και να καλέσετε τους συμπολίτες σας να αποφεύγουν να παραβιάζουν τους ιταλικούς νόμους θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ανδρών της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας. Εμείς θα αναλάβουμε να δικάσουμε και να βάλουμε στη φυλακή τους εγκληματίες» απάντησε ο Σαλβίνι.

«Λυπούμαστε γιατί η ιταλική κυβέρνηση επέλεξε μια στρατηγική που καθιστά υστερικό τον διάλογο σε θέματα που είναι εμφανώς πολύ επίπονα» τόνισε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, για να λάβει την απάντηση του Σαλβίνι ότι «αφού η γαλλική κυβέρνηση είναι τόσο γενναιόδωρη με τους μετανάστες, τουλάχιστον στα λόγια, θα στείλουμε τις επόμενες βάρκες με μετανάστες στη Μασσαλία».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ πέρασε σε ανοικτή επίθεση στον Σαλβίνι: «Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για την ανάγκη να βρούμε επιτέλους μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για τους πρόσφυγες. Οι αξιολογήσεις του Σαλβίνι μού είναι αδιάφορες. Ως Ευρωπαίος πολίτης έχω απόλυτη κατανόηση γι' αυτή τη γυναίκα, η οποία θεωρώ ότι συμπεριφέρθηκε γενναία. Και έχω εμπιστοσύνη στην ιταλική Δικαιοσύνη».

«Το πραγματικό σκάνδαλο είναι οι πνιγμοί στη Μεσόγειο, οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης που απουσιάζουν και ο ελλιπής μηχανισμός κατανομής προσφύγων στην Ευρώπη» δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Απειλές ακροδεξιών κατά μεταναστών

Συγγνώμη από τη Ρακέτε ζήτησε ο 23χρονος πιτσιέρης από τη Σικελία Μάριο Λομπαρντίνο, που στην αποβάθρα της Λαμπεντούζα συμμετείχε σε μια μικρή ομάδα που απειλούσε με λιντσάρισμα των προσφύγων και της καπετάνιου φωνάζοντας «Κωλογερμανίδα, να σε βιάσουν οι νέγροι που μας έφερες». «Δεν είμαι ρατσιστής, ήμουν μεθυσμένος και παρεκτράπηκα, πριν από τρεις ημέρες τρεις Τυνήσιοι είχαν πειράξει την κοπέλα μου» ισχυρίστηκε ο «ξεμέθυστος» πιτσιέρης.

«Θέλω να δω ό,τι υπάρχει εδώ. Είναι όλα τόσο διαφορετικά» τόνισε ο Εμανουέλ από το Τόγκο, που ταξίδευε από το 2017 για να φτάσει στην Ευρώπη. «Μου αρέσει η Ιταλία, αλλά δεν κατάλαβα γιατί συνέλαβαν την καπετάνιο, αφού μας έσωσε τη ζωή» συνέχισε ο ίδιος περπατώντας στους δρόμους της Λαμπεντούζα.

Στη Λιβύη "σκότωσαν δύο φίλους μου, αφού πρώτα τους έκοψαν τα πόδια. Εμένα με χτυπούσαν επανειλημμένα στην πλάτη για να πληρώσει η οικογένειά μου 2.000 δολάρια" συνέχισε ο νεαρός Εμανουέλ αισιοδοξώντας για το μέλλον του: «Δεν ξέρω πού θα πάω, αλλά δεν με ενδιαφέρει, είμαι ελεύθερος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL