Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ευρωτουρκικές μπίζνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωτουρκικές μπίζνες

Μπορεί η έκβαση του σίριαλ των ευρωτουρκικών σχέσεων και της ενταξιακής πορείας της Άγκυρας να παραμένουν άδηλες σ' ένα μέλλον πιθανοτήτων -πιθανόν και να διακοπούν- όμως οι ευρωτουρκικές μπίζνες, καλά κρατούν. Ο τουρκικός ενεργειακός τομέας χρηματοδοτείται με 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το πλάνο είναι να συνεχιστεί και φέτος η ροή χρήματος στα ίδια επίπεδα.

Μέχρι στιγμής η τράπεζα έχει επενδύσει άμεσα περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία σε 22 ενεργειακά έργα παρέχοντας δανεισμό, ίδια κεφάλαια και ομολογιακά δάνεια. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο «Ανατολή» η διευθύνουσα σύμβουλος του τομέα αειφόρου ανάπτυξης της EBRD Ναντίτα Παρσάντ, απ' την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ο ευρωπαϊκός χρηματοδοτικός οργανισμός έχει επενδύσει 100 εκατ. δολ. στον τομέα ανανεώσιμων πηγών της τουρκικής IC Energy Holding, η οποία διαχειρίζεται δέκα υδροηλεκτρικές μονάδες συνολικής ισχύος 400 μεγαβάτ. Με τη διοχέτευση νέων κεφαλαίων, η EBRD σχεδιάζει τώρα να επενδύσει σε αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκές μονάδες συνδυασμένης ισχύος 250 μεγαβάτ.

"Η παροχή ιδίων κεφαλαίων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξουμε την περαιτέρω ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της Τουρκίας που στηρίζεται στις ανανεώσιμες πηγές" είπε χαρακτηριστικά το υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωπαϊκής τράπεζας. Η EBRD θα χρηματοδοτήσει επίσης μερικώς την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση του υδροηλεκτρικού σταθμού Καντινσίκ στη Μερσίνη, ισχύος 126 μεγαβάτ. Από το 2015 η τράπεζα είναι παράλληλα μέτοχος της Akfen Renewables και τον περασμένο Σεπτέμβριο χρηματοδότησε την εν λόγω εταιρεία με άλλα 102 εκατομμύρια δολάρια. Η επένδυση αφορά στην κατασκευή τεσσάρων αιολικών πάρκων και εννέα φωτοβολταϊκών μονάδων συνολικής ισχύος 327 μεγαβάτ. "Ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πως ο συνδυασμός χορήγησης δανείων και παροχής ιδίων κεφαλαίων μπορεί να ενισχύσει μια εταιρεία και να δώσει ώθηση σ’ έναν ολόκληρο τομέα" λέει το στέλεχος της ευρωπαϊκής τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL