Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Εδώ ο κόσμος καίγεται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εδώ ο κόσμος καίγεται...

Όλο και περισσότερους συμμάχους βρίσκει ο άλλοτε απολύτως απομονωμένος Ντόναλντ Τραμπ στην προσπάθειά του να υπονομεύσει με κάθε τρόπο την συμφωνία που πέτυχε ο ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Γαλλικές διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν χθες ότι τρεις με τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής των G20 στην Οσάκα ταυτίζονται πλέον με τις αντιπεριβαλλοντικές θέσεις του Λευκού Οίκου.

Από προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνάντησης που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας “Financial Times” είχαν απαλειφθεί διατυπώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ενόχληση της Ουάσιγκτον. Τόσο η "πλανητική υπερθέρμανση" όσο και η υπόσχεση "απεξάρτησης από τον άνθρακα" απουσίαζαν, ενώ αποφεύγονταν και δεσμεύσεις για εκπλήρωση των στόχων που θέτει η Συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Στη συνάντηση των G20 στο Αμβούργο πριν από δύο χρόνια ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο μοναδικός ηγέτης που είχε αρνηθεί να υπογράψει το τελικό ανακοινωθέν, το οποίο τότε υπογράμμιζε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν από τότε.

Έτοιμοι να συνταχθούν με την Ουάσιγκτον εμφανίζονται σήμερα πρώτοι απ' όλους οι οικοδεσπότες Ιάπωνες, που σε αυτή τη φάση τουλάχιστον ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις που διεξάγουν μαζί της.

Στους "πρόθυμους" του Τραμπ δείχνει επίσης να περιλαμβάνεται η Βραζιλία του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρου ο οποίος συμμερίζεται τον "σκεπτικισμό" του Αμερικανού Προέδρου απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για την "αξιοποίηση" του δάσους του Αμαζονίου από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις γαλλικές διπλωματικές πηγές, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία δέχονται επίσης έντονες πιέσεις για να υποστηρίξουν τις αμερικανικές θέσεις.

"Δεν θα είναι πλέον 19+1, αλλά 18+2 ή 17+3... κάτι που θα είναι απαράδεκτο για εμάς" τόνιζαν συνεργάτες του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προειδοποίησε την Τετάρτη ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για τη Γαλλία και ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υπογράψει σήμερα Σάββατο τη διακήρυξη της συνόδου εάν αυτή δεν δείχνει "φιλοδοξία" για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παγερή αδιαφορία εν μέσω καύσωνος

Την ώρα που οι G20 έθεταν σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο καύσωνας στη Γαλλία συνεχιζόταν για πέμπτη μέρα με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στους 45°C. Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεπε μάλιστα για τις νότιες περιοχές της χώρας θερμοκρασίες που δεν έχουν σημειωθεί ποτέ στο παρελθόν στη γαλλική επικράτεια αν εξαιρέσει κανείς τα υπερπόντια εδάφη.

Τέσσερις περιοχές της νότιας Γαλλίας τέθηκαν σε "κόκκινο" συναγερμό, κάτι που σημαίνει κινητοποίηση των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων και αυξημένα μέτρα προστασίας για τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετώπιζε και η γειτονική Ισπανία, όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν τους 40°C. Ένας 17χρονος που έκανε αγροτικές εργασίες στην Ανδαλουσία πέθανε από θερμοπληξία. Ήταν το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα από το κύμα καύσωνος που πλήττει τη χώρα.

Οι 34 από τις 50 επαρχίες της Ισπανίας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για πυρκαγιά, κυρίως η Καταλωνία, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν κατά πυρκαγιάς που έχει ήδη κατακαύσει 65.000 στρέμματα. Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή σημειώθηκαν και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης: 38,9°C στην Τσεχία, 38,6°C στη Γερμανία, 38,2°C στη Πολωνία.

ΟΗΕ: Η πιο καυτή πενταετία στην Ιστορία

Η φετινή χρονιά αναμένεται ότι θα είναι από τις πιο ζεστές στην Ιστορία και αυτό θα σημάνει πως η περίοδος 2015-2019 θα είναι η πιο ζεστή πενταετία που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσίασε χθες ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να αποδοθεί οριστικά στην κλιματική αλλαγή το κύμα καύσωνα που πλήττει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, ο καύσωνας αυτός είναι «σίγουρα το λογικό επακόλουθο» των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με τις συνέπειες των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σημείωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο έντονα, πιο παρατεταμένα, πιο ακραία, θα αρχίζουν νωρίτερα και θα τελειώνουν αργότερα» προειδοποίησε η εκπρόσωπος του ΠΜΟ Κλερ Νάλις, παρουσιάζοντας την έκθεση στη Γενεύη. «Βρισκόμαστε μόλις στα τέλη Ιουνίου, όμως φαίνεται πως η Γη βιώνει τα πέντε πιο ζεστά χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ, από το 2015 μέχρι και το 2019» δήλωσε η εκπρόσωπος. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, το 2019 ήταν η τρίτη πιο ζεστή χρονιά, πρόσθεσε η Νάλις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL