Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Νικόλα Φρατοϊάνι, βουλευτής και γραμματέας της Ιταλικής Αριστεράς / Νικόλα Φρατοϊάνι: Δίπλα στους πρόσφυγες, απέναντι στον σαλβινισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νικόλα Φρατοϊάνι, βουλευτής και γραμματέας της Ιταλικής Αριστεράς / Νικόλα Φρατοϊάνι: Δίπλα στους πρόσφυγες, απέναντι στον σαλβινισμό

«Δεν θα κατέβει κανείς μας από το Sea Watch 3 εάν δεν έχει κατεβεί και ο τελευταίος πρόσφυγας και μετανάστης. Πρέπει να ευχαριστούμε την καπετάνιο Κάρολα και το πλήρωμα για το θάρρος και το κουράγιο τους να αψηφήσουν τις απειλές για συλλήψεις και την κατάσχεση του πλοίου βάζοντας σε πρώτη μοίρα τη διάσωση των ανθρώπων. Η αλληλεγγύη αποδεικνύεται ένα μεγάλο όπλο της δημοκρατικής Ιταλίας για να σταματήσουμε τη βαρβαρότητα. Το ίδιο κάναμε και με το ιταλικό πλοίο Mare Jonio της ιταλικής ΜΚΟ Mediterranea Saving Human όταν το είχαν κατασχέσει τον Μάιο διώκοντας τους ακτιβιστές πλοιοκτήτες του» τόνισε στην «Αυγή» ο Νικόλα Φρατοϊάνι, βουλευτής και γραμματέας της Ιταλικής Αριστεράς και πρωταγωνιστής της δημιουργίας του ενωτικού σχήματος «Η Αριστερά», που ελπίζει να βρεθεί στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα μαζί με τη Λουτσιάνα Καστελίνα.

Λίγο μετά τη συνέντευξη με τον Νικόλα Φρατοϊάνι το Sea Watch 3 απομακρύνθηκε στα τρία μίλια από τις ακτές. Η εισαγγελία του Αγκριτζέντο διέταξε έρευνα εναντίον της καπετάνιου Κάρολα Ρακέτε για "διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης και ανυπακοή σε διαταγή πολεμικού πλοίου", ενώ έχουν συγκεντρωθεί ήδη πάνω από 270 χιλιάδες ευρώ για τη νομική στήριξη της Ρακέτε και του πληρώματος. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε δήλωσε από το G20 της Οζάκα ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι θα δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες που προέρχονται από το Sea Watch 3.

* Παρακολουθούμε με αγανάκτηση την περιπέτεια των προσφύγων και των μεταναστών του Sea Watch 3, αλλά και των απειλών που αντιμετωπίζει η καπετάνιος και το πλήρωμα. Ποια είναι η κατάσταση πάνω στο πλοίο;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγες εκατοντάδες μέτρα από την είσοδο του λιμανιού της Λαμπεντούζα. Το πλοίο είναι ακόμη μπλοκαρισμένο και δεν υπάρχει καμία επίσημη λύση. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν υποστεί μια εντελώς απάνθρωπη μεταχείριση από τις ιταλικές αρχές. Μετά τη διάσωσή τους βρίσκονται για περισσότερο από δύο εβδομάδες στο Sea Watch 3, έχοντας εμφανίσει μεγάλη σωματική και ψυχολογική κόπωση γιατί, όπως ξέρουμε, πολλοί πέρασαν προηγουμένως από τα κολαστήρια της Λιβύης. Την Πέμπτη ένα παιδί και ένας άνδρας αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούζα επειδή ήταν άσχημα. Τι θέλουν; Να εξοντώσουν τους ανθρώπους;

Εμείς, πάντως, δεν πρόκειται να κατεβούμε από το πλοίο εάν δεν κατεβούμε μαζί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, την καπετάνιο και το πλήρωμα. Ορισμένοι βουλευτές βρεθήκαμε στο πλοίο για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες, στην καπετάνιο και το πλήρωμα, που έκαναν μια σωστή και δίκαιη επιλογή να σώσουν τους ανθρώπους και να βρουν ένα ασφαλές λιμάνι παραβιάζοντας αυτούς τους παράλογους και απάνθρωπους νόμους της ιταλικής κυβέρνησης και κυρίως του «δευτέρου διατάγματος για την ασφάλεια» του Σαλβίνι, που προβλέπει την κατάσχεση του πλοίου.

Η διεθνής νομοθεσία και ο αρχαίος νόμος της θάλασσας υπήρξαν πριν από τον Σαλβίνι και θα υπάρχουν και μετά τον Σαλβίνι. Στη θάλασσα σώζεις τους ανθρώπους, όπως έκανε το πλήρωμα του Sea Watch3, και δεν τους αφήνεις να πνιγούν όπως θέλει ο Σαλβίνι.

Ήρθαμε για να συνεισφέρουμε στην επίλυση μιας εξαιρετικά παράλογης κατάστασης που δεν έχει κάνει σε τίποτα με τις μεταναστευτικές ροές ή τις ευρωπαϊκές πολιτικές για το μεταναστευτικό. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πράξη της επίθεσης της ιταλικής κυβέρνησης και του Σαλβίνι εναντίον των μεταναστών και εναντίον όσων σώζουν ζωές στη θάλασσα. Η κυβέρνηση και ο Σαλβίνι θα έπρεπε να ασχοληθούν με την τεράστια και οργανωμένη εγκληματικότητα που υπάρχει στη χώρα καταπολεμώντας τις διάφορες μαφίες, να στηρίξουν την απασχόληση και όχι να κάνουν πόλεμο στους μετανάστες και σε αυτούς που τους σώζουν στη θάλασσα.

* Αναφερθήκατε στην ιταλική κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο ο Σαλβίνι ο «κακός» της υπόθεσης;

Μας ενδιαφέρει ελάχιστα εάν μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν κάποιες μικρές αποχρώσεις στον τρόπο που εκφράζονται και στους τόνους. Η αλήθεια είναι πως όταν η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Ο Σαλβίνι συνεχίζει να αποφασίζει και να οδηγεί την πολιτική της κυβέρνησης με μεγάλη αποφασιστικότητα και χωρίς να βρίσκει ουσιαστικά εμπόδια.

* Υπάρχει ο φόβος πρόωρων εκλογών το επόμενο διάστημα;

Υπάρχουν πολλές φήμες πως η κυβέρνηση θα πέσει. Το θέμα είναι ότι όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση ο Σαλβίνι κάνει σχεδόν ό,τι θέλει πιέζοντας τον βασικό πολιτικό του σύμμαχο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

* Ο Σαλβίνι απειλεί με συλλήψεις την καπετάνιο και το πλήρωμα του Sea Watch 3, ενώ από τη Μελόνι των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας ακούστηκε η πρόταση να βυθιστεί το σκάφος

Η τεράστια αλληλεγγύη που υπάρχει στην Ιταλία και την Ευρώπη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες του Sea Watch 3, καθώς και για το θάρρος και το κουράγιο της καπετάνιου Κάρολα και του πληρώματος, έκανε την ιταλική κυβέρνηση να σκεφτεί τις διεθνείς αντιδράσεις σε μια αυταρχική παρέμβαση.

Είναι όμως σημαντικό να τονίσουμε ότι ο Σαλβίνι μπορεί να απειλεί θεούς και δαίμονες, αλλά η Ιταλία είναι μια δημοκρατική χώρα όπου υπάρχει δημοκρατικό σύστημα και ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Ο Σαλβίνι δεν μπορεί να συλλάβει κανέναν και είναι σημαντικό ότι οι δικαστικές αρχές παρακολουθούν τις εξελίξεις και δεν έχουν κινηθεί εναντίον της καπετάνιου ή του πληρώματος. Μόνο οι δικαστικές αρχές μπορούν να διατάξουν την αστυνομία να συλλάβει κάποιον και όχι ο Σαλβίνι. Ο Σαλβίνι απλώς κάνει για ακόμη μια φορά φθηνή ρατσιστική και αντιδημοκρατική προπαγάνδα.

Είναι καθήκον μας να σταθούμε δίπλα στους πρόσφυγες, στην Κάρολα και στο πλήρωμα και να σταματήσουμε τον Σαλβίνι στην Ιταλία και τους «Σαλβίνι» στην Ευρώπη. Γι' αυτό ελπίζω να βρίσκομαι μαζί με τη Λουτσιάνα Καστελίνα και άλλους Ιταλούς συντρόφους και συντρόφισσες στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και να είμαστε μαζί σας στην πλατεία Συντάγματος για να ακούσουμε τον Αλέξη Τσίπρα, επειδή οι αγώνες σας είναι και δικοί μας αγώνες για να απελευθερώσουμε την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ευρώπη από τον νεοφιλελευθερισμό και τα τέρατα που γέννησε και θρέφει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL