Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Νέα απόπειρα πραξικοπήματος αποκάλυψε ο Ν. Μαδούρο: / Νέα απόπειρα πραξικοπήματος αποκάλυψε ο Ν. Μαδούρο: Θα έχουμε μια πιο ριζοσπαστική επανάσταση!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα απόπειρα πραξικοπήματος αποκάλυψε ο Ν. Μαδούρο: / Νέα απόπειρα πραξικοπήματος αποκάλυψε ο Ν. Μαδούρο: Θα έχουμε μια πιο ριζοσπαστική επανάσταση!

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αποκάλυψε σε μεγάλη πολιτική εκδήλωση ότι κυρίως απόστρατοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Κολομβίας, προσπάθησαν να τον ανατρέψουν, για να συλληφθούν από τις πιστές Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, γεγονός που κατά τον Μαδούρο μπορεί να οδηγήσει «σε μια επανάσταση πιο ριζοσπαστική... που θα καταργήσει τα προνόμια της ολιγαρχίας».

Μιλώντας στην εκδήλωση για τη 16η Επέτειο του Κοινωνικού Μετώπου Φρανθίσκο Ντε Μιράντα στην πλατεία του προεδρικού μεγάρου, ο Μαδούρο προειδοποίησε ότι «θα είμαστε αδυσώπητοι κάνοντας μια επαναστατική αντεπίθεση... Αποκαλύψαμε, εξαρθρώσαμε και συλλάβαμε τη συμμορία των τρομοκρατών που ήθελαν να κάνουν ένα πραξικόπημα εναντίον της κοινωνίας και της δημοκρατίας της Βενεζουέλας". "Τους συλλάβαμε", τόνισε ο Μαδούρο, καταγγέλλοντας ότι τον συντονισμό του πραξικοπήματος είχαν αναλάβει οι κυβερνήσεις της Κολομβίας και των ΗΠΑ. «Ευτυχώς, έχουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις (FANB) ενωμένες, συμπαγείς και πιστές και οι οποίες συνέλαβαν έναν προς έναν αυτούς τους φασίστες» συνέχισε ο Μαδούρο.

«Ήθελαν να κάνουν μια πραγματική σφαγή» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, υποστηρίζοντας ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες σχεδίαζαν να διαπράξουν «μαζικές δολοφονίες», «να σκοτώσουν εξήντα στρατιωτικούς» και «να βάλουν βόμβες και να καταστρέψουν δημόσιες υπηρεσίες». Ο Μαδούρο τόνισε ότι στόχος των πραξικοπηματιών ήταν η δολοφονία του ίδιου, της συζύγου του, του προέδρου της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης Ντιοσλάδο Καμπέγιο και άλλων υπουργών και θεσμικών παραγόντων.

Ο «προσωρινός» Πρόεδρος Χούαν Γκουαϊδό αρνήθηκε τις καταγγελίες ότι συμμετείχε στο νέο πραξικόπημα κατά του Μαδούρο. Όμως η κυβέρνηση του Καράκας υποστηρίζει οι πραξικοπηματίες σχεδίαζαν επίσης να απελευθερώσουν τον στρατηγό Ραούλ Ισαΐας Μπαντουέλ και να τον μεταφέρουν στην έδρα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, από τις οθόνες της οποίας θα ανακηρυσσόταν... Πρόεδρος.

Ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκεθ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είχε δικούς της ανθρώπους μέσα στον πυρήνα των πραξικοπηματιών και ότι ο γιος του Μπαντουέλ παραδέχθηκε ότι «είχε έρθει σε επαφή με ομάδες Ισραηλινών που θα συμμετείχαν στο πραξικόπημα και στη δολοφονία μελών της κυβέρνησης», ενώ από τον Άγιο Δομίνικο ένας άλλο στρατηγός εν αποστρατεία θα διεύθυνε μέσω τριών ομάδων τη δολοφονία του Μαδούρο και του 95% των στρατηγών του.

Την ίδια στιγμή, στην Ουάσιγκτον ο Ιβάν Σιμόνοβις, ο εγκληματολόγος που διέφυγε από τον κατ’ οίκον περιορισμό του στο Καράκας λαμβάνοντας... «αμνηστία» από τον «προσωρινό» Πρόεδρο Γκουαϊδο, εμφανίστηκε σε συνέντευξή Τύπου και δήλωσε στις κάμερες δέκα αμερικανικών καναλιών ότι θα προσφέρει στις ΗΠΑ «κάθε πληροφορία για τα εγκλήματα της δικτατορίας του Μαδούρο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρωγμές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάθα κατήγγειλε χθες σε διεθνές σεμινάριο στη Βιέννη ότι οι ΗΠΑ μπλόκαραν 5 δισ. δολάρια της Βενεζουέλας σε διάφορες τράπεζες του κόσμου, έκλεψαν τη Citgo, που αξίζει 30 δισ. δολάρια, στήριξαν πραξικοπήματα, έκαναν επιθέσεις στο σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας και έχουν προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό της χώρας για να εμποδίσουν τις εισαγωγές τροφίμων στη Βενεζουέλα. Οι ΗΠΑ στοχεύουν «να σκοτώσουν με την πείνα τον λαό μας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL