Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ. Βασιλειάδης: Νομοθετούμε για να έχουμε βιώσιμες επαγγελματικές κατηγορίες

Eurokinissi

«Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το βασικό πρόβλημα που είχαμε όλη αυτή την περίοδο, όπου είχαμε δύο επαγγελματικές κατηγορίες και μία μη που ήταν μη βιώσιμες»

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, όπως αναμενόταν η τροπολογία της αναδιάρθρωσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που αφορά τη Super League 1, τη SuperLeague 2 και τη Football League. Εκτός από την τροπολογία «Ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου» συζητήθηκε και η τροπολογία «Ορισμός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ως φορέα διαχείρισης και εκμετάλλευσης του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων» που αφορά στη χρήση του κλειστού από την ΚΑΕ ΑΕΚ.

Οι δύο τροπολογίες έχουν ενταχθεί ήδη από τις 6 Μαΐου στο σχεδίου νόμου: «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου της Μελέτης - Κατασκευής - Χρηματοδότησης - Λειτουργίας - Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και Μελέτη - Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών του Συνδέσεων» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των δύο τροπολογιών, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Ερχόμαστε να νομοθετήσουμε ως προς τη δομή, ως προς το που θα ανήκει κάθε Λίγκα, ως προς άλλα ζητήματα που αφορούν την κεντρική τηλεοπτική διαχείριση, τα δικαιώματα, την αναδιανομή εσόδων μεταξύ των ομάδων και μεταξύ των κατηγοριών για να μπορέσουμε να έχουμε επαγγελματικές κατηγορίες βιώσιμες. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το βασικό πρόβλημα που είχαμε όλη αυτή την περίοδο, όπου είχαμε δύο επαγγελματικές κατηγορίες και μία μη (Γ΄ εθνική) που ήταν μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα ομάδες να αποχωρούν στα μέσα του πρωταθλήματος, να μην αντέχουν οικονομικά, να ψάχνουν διάφορους τρόπους να επιβιώσουν.

Αναφορικά στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων, το οποίο από την «ΕΤΑΔ Α.Ε.» επανέρχεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ο Γιώργος Βασιλειάδης υπογράμμισε: «Σκοπός μας είναι να λύσουμε προβλήματα στέγασης μεγάλων ομάδων στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε ούτως ώστε όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι να μπορούν να βρουν λύσεις, οι οποίες να συμφέρουν και το Δημόσιο, αλλά να μπορούν να διασφαλίσουν και τη βιωσιμότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης πριν τεθούν σε ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής οι δύο τροπολογίες:

«Είναι δύο οι τροπολογίες. Θα αναπτύξω πρώτα εκείνη με γενικό αριθμό 2162 και ειδικό 61, που αφορά στην αναδιάρθρωση και τη νέα δομή των επαγγελματικών κατηγοριών στο ποδόσφαιρο. Τον Αύγουστο του 2018, η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε την αλλαγή στη δομή των πρωταθλημάτων, με τη δημιουργία μιας νέας ενδιάμεσης κατηγορίας και ταυτόχρονα τη θέσπιση νέων κανόνων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Με την παρούσα τροπολογία και μετά την εισήγηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αλλά και των επαγγελματικών Λιγκών, ερχόμαστε να νομοθετήσουμε ως προς τη δομή, ως προς το που θα ανήκει κάθε Λίγκα, ως προς άλλα ζητήματα που αφορούν την κεντρική τηλεοπτική διαχείριση, τα δικαιώματα, την αναδιανομή εσόδων μεταξύ των ομάδων και μεταξύ των κατηγοριών για να μπορέσουμε να έχουμε επαγγελματικές κατηγορίες βιώσιμες. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το βασικό πρόβλημα που είχαμε όλη αυτή την περίοδο, όπου είχαμε δύο επαγγελματικές κατηγορίες και μία μη (Γ΄ εθνική) που ήταν μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα ομάδες να αποχωρούν στα μέσα του πρωταθλήματος, να μην αντέχουν οικονομικά, να ψάχνουν διάφορους τρόπους να επιβιώσουν.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται και με ένα ακόμη συνολικό πλαίσιο για τη μείωση του απαιτούμενο μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να μην είναι δυσβάστακτο, ειδικά για τις μικρές επαρχιακές ομάδες προκειμένου να μπορέσουν να συστήσουν μια ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία. Το κυριότερο και σε αυτό θέλω να επιμείνω είναι στην αναδιανομή των εσόδων, ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω και των φοβερών προβλημάτων που οδήγησαν και στην κάμψη της εμπορικότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με όλα αυτά και τις αλλαγές που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα στην επαγγελματική κατηγορία, τη Super League, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ξανά ένα οικονομικό προϊόν, όπως είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Θα ήθελα εδώ να τονίσω το εξής για οικονομία χρόνου. Στην τροπολογία δεν αναφέρεται αριθμός ομάδων. Ο αριθμός των ομάδων που παίζουν σε κάθε κατηγορία αποφασίζεται από την Ομοσπονδία, όχι από την Πολιτεία. Η Πολιτεία βάζει τις δομές των κατηγοριών: Πρώτη, δεύτερη, τρίτη επαγγελματική, Α1, Α2 η δεύτερη. Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση, η οποία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν αυτό έγινε μία πραγματικότητα, γιατί αυτή τη στιγμή επικυρώνουμε κάτι, το οποίο έγινε από πέρυσι το καλοκαίρι. Υπάρχουν κάποιες ενστάσεις από κυρίως ομάδες της προηγούμενης τρίτης εθνικής. Γνωρίζω ότι η Ομοσπονδία τις καταλαβαίνει, τις αναγνωρίζει και ενδεχόμενα και με το περιθώριο που της αφήνει η παρούσα τροπολογία –αλλά αυτό είναι θέμα για να μην υπάρχει εμπλοκή μεταξύ Πολιτείας και Ομοσπονδίας- να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις ως προς την Α2, δηλαδή να είναι κατά δύο ομάδες μεγαλύτερη και να έχουμε τρεις κατηγορίες με 14 ομάδες. Σας ξαναλέω ότι αυτά δεν είναι στην τροπολογία, αλλά είναι στην απόφαση της ΕΠΟ. Αυτά δεν αφορούν το Κοινοβούλιο, αφορούν την Ομοσπονδία.

Το παρόν σχέδιο από πέρυσι το καλοκαίρι τελεί υπό την έγκριση των διεθνών Ομοσπονδιών, και της ευρωπαϊκής (UEFA) και της Παγκόσμιας (FIFA), με δεδομένο το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει. Έρχεται σε συνέχεια και της νομοθετικής αλλαγής που κάναμε πριν από έναν μήνα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και στον τρόπο ελέγχου και λειτουργίας των επαγγελματικών ομάδων και πιστεύουμε ότι βοηθά στην εξορθολόγηση και στη δημιουργία ενός σοβαρού πλαισίου για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Η δεύτερη τροπολογία, με γενικό αριθμό 2167/65 αφορά τη διαχείριση του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, το οποίο από την «ΕΤΑΔ Α.Ε.» επανέρχεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με σκοπό να δημιουργήσουμε ακόμη μία βιώσιμη αθλητική εγκατάσταση εντασσόμενη σε έναν από τους φορείς της ΓΓΑ, καθώς και με σκοπό να λύσουμε προβλήματα στέγασης μεγάλων ομάδων στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε ούτως ώστε όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι να μπορούν να βρουν λύσεις, οι οποίες να συμφέρουν και το Δημόσιο, αλλά να μπορούν να διασφαλίσουν και τη βιωσιμότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις