Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
UEFA - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ / Σε έξαρση οι "μαϊμουδιές" στις κερκίδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

UEFA - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ / Σε έξαρση οι "μαϊμουδιές" στις κερκίδες

Η στάση διαμαρτυρίας του Μόιζε Κεν προς τους ρατσιστές οπαδούς της Κάλιαρι...

Δεν υπάρχει βδομάδα που να μην παρουσιαστεί τα ρατσιστικό επεισόδιο στα γήπεδα της Ευρώπης. Η UEFA δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για να αντιμετωπίσει τη "γάγγραινα", αλλά, απ' ό,τι φαίνεται τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα δεν είναι αρκετά. Τις τελευταίες μέρες σοβαρά περιστατικά συνέβησαν στο Μαυροβούνιο, στην αναμέτρηση με την Εθνική Αγγλίας για τα προκριματικά του Euro 2020, για να ακολουθήσει ανάλογη συμπεριφορά στο "καμπιoνάτο" και στον αγώνα της Κάλιαρι με τη Γιουβέντους.

Στην Ποντγκόριτσα τα "τρία λιοντάρια" συνέτριψαν με 1-5 το Μαυροβούνιο, αλλά η νίκη πέρασε σε δεύτερη μοίρα μετά την αισχρή συμπεριφορά οπαδών των γηπεδούχων που "υποδέχθηκαν" με ρατσιστικά συνθήματα και ήχους μαϊμούς τους μαύρους παίκτες της αντιπάλου ομάδας, Ρόους, Χάντσον - Οντόι και Στέρλινγκ. Μάλιστα, ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι Ραχίμ Στέρλινγκ πανηγύρισε με τα χέρια στα αυτιά γκολ που σημείωσε, διαμαρτυρόμενος μ' αυτόν τον τρόπο για τη συμπεριφορά των ρατσιστών. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας κατήγγειλε το γεγονός στην UEFA, που από τη μια πραγματοποιεί σχετική έρευνα κι από την άλλη εξετάζει αυστηρότερα μέτρα.

Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σεφέριν δήλωσε σχετικά: "Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Υπάρχουν πολλοί μετανάστες που πηγαίνουν στην Δυτική Ευρώπη για οικονομικούς λόγους. Βλέπετε ότι και στην Ιταλία υπάρχει θέμα ρατσισμού, σεξισμού και ομοφοβίας. Στην Αγγλία επίσης έχετε το ίδιο πρόβλημα". Μιλώντας για τις λύσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί η δικαιοδοσία στους διαιτητές να διακόπτουν τους αγώνες, αλλά και να επιβάλλεται στις ομάδες τιμωρία κεκλεισμένων των θυρών.

Οι δηλώσεις του Σλοβένου αθλητικού παράγοντα ήταν... προφητικές, αφού μετά από 2-3 μέρες συνέβη ανάλογο σοβαρό περιστατικό στη Σικελία, με τη ρατσιστική συμπεριφορά προς τον 19χρονο Ιταλό διεθνή Μόιζε Κεν, που από την πλευρά του φρόντισε να πανηγυρίσει μπροστά στους οργανωμένους της Κάλιαρι το γκολ που πέτυχε για το 0-2 της Γιουβέντους, δίνοντας μ' αυτόν τον τρόπο απάντηση στους ρατσιστές.

Εκεί τα πράγματα πήραν ακόμη πιο άσχημη διάσταση, καθώς μετά το ματς ο συμπαίκτης του Κεν, Λεονάρντο Μπονούτσι, αλλά κι ο προπονητής του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, περισσότερο τα έβαλαν με το θύμα παρά με τους ρατσιστές. "Τα γκολ πανηγυρίζονται με τους συμπαίκτες. Η ευθύνη είναι 50-50. Ο Μόιζε δεν θα έπρεπε να το έχει κάνει αυτό και το πέταλο δεν θα έπρεπε να έχει αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο" δήλωσε ο Μπονούτσι, ενώ ο Αλέγκρι τον... συμπλήρωσε: "Δεν έπρεπε να πανηγυρίσει έτσι. Είναι μικρός και πρέπει να μάθει, αλλά συγκεκριμένα πράγματα επίσης δεν πρέπει να ακούγονται". Οι δηλώσεις του Μπονούτσι δέχθηκαν τη διεθνή -ποδοσφαιρική- κατακραυγή, με τον ίδιο να επανέρχεται και να ισχυρίζεται ότι τα λόγια του "παρερμηνεύτηκαν"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL