Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
MΠΑΣΚΕΤ - ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / Τρίτος τίτλος σε ένα χρόνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

MΠΑΣΚΕΤ - ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / Τρίτος τίτλος σε ένα χρόνο

Από το αφιέρωμα της FIBA στην ΑΕΚ

Την ώρα που Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός "τρώγονται με τα... ρούχα τους", η ΑΕΚ, όχι... αργά, αλλά σταθερά, πάει να κλείσει την "ψαλίδα" και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στο ελληνικό μπάσκετ. Έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα δύσκολα χρόνια του υποβιβασμού και της τρίχρονης περιήγησης στη Β' Εθνική και την Α2 και συγκεντρώνει τα θετικά σχόλια των ουδέτερων για το πλάνο που εφαρμόζει...

Χωρίς... τυμπανοκρουσίες η "βασίλισσα" κατάφερε μέσα σε 365 ημέρες να προσθέσει τρία τρόπαια στη συλλογή της, δίνοντας τέλος στην "ανομβρία" που επικρατούσε από το 2002, αλλά και δύο στο ελληνικό μπάσκετ, τα μοναδικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Στις 17 Φεβρουαρίου 2018 στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας, ενώ λίγους μήνες αργότερα στο φάιναλ φορ της Αθήνας κατακτούσε και το Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA. Tην περασμένη εβδομάδα η ομάδα του Ιταλού προπονητή Λούκα Μπάνκι σημείωσε και μία παγκόσμιας υφής στέψη κατακτώντας το Διηπειρωτικό Κύπελλο στο φάιναλ φορ του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Η ΑΕΚ στον ημιτελικό της διοργάνωσης νίκησε τη Σαν Λορέντζο από την Αργεντινή με 86-64, ενώ στον μεγάλο τελικό, που έγινε ακριβώς ένα χρόνο μετά το νικηφόρο περσινό τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, έκαμψε και το εμπόδιο της βραζιλιάνικης Φλαμένγκο με 86-70. O δε Τζόρνταν Θίοντορ, που βρίσκεται στην ομάδα μόλις από τις αρχές του χρόνου, ψηφίστηκε ως ο MVP του τουρνουά.
Η ομάδα του Μπάνκι έπαιξε σταθερό και οξυδερκές μπάσκετ, έδωσε μεγάλη έμφαση στην άμυνα και εκμεταλλευόμενη τις αδυναμίες των αντιπάλων της κατάφερε να επιστρέψει στην Αθήνα με το 16ο συνολικά τίτλο της ιστορίας της. Πλέον, ο "δικέφαλος" έχει 8 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα Ελλάδας, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Κύπελλο Σαπόρτα, 1 Τσάμπιονς Λιγκ και 1 Διηπειρωτικό. Η "'Ενωση" έβαλε και το δικό της όνομα στη λίστα των ομάδων που έχουν κατακτήσει τον συγκεκριμένο θεσμό, ενώ έγινε η τρίτη ελληνική ομάδα που το καταφέρνει, μετά τον Παναθηναϊκό το 1996 και τον Ολυμπιακό το 2013.

Και μπορεί το Διηπειρωτικό να θεωρείται από πολλούς ως ένας θεσμός δίχως την αίγλη άλλων, στο παρελθόν όμως τον έχουν κατακτήσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς στερεώματος. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ορισμένες από τις κορυφαίες ομάδες του εκτός ΝΒΑ μπασκετικού πλανήτη, όπως η ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης, (με 5 τρόπαια είναι η πολυνίκης του θεσμού,) η ιταλική Βαρέζε (και μάλιστα τρεις φορές), η ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ, η ισπανική Μπαρτσελόνα, η σοβιετική όταν το πήρε, και λιθουανική εδώ και κάποιες δεκαετίες, Ζαλγκίρις Κάουνας, αλλά και η ιταλική Τρέισερ Μιλάνο.

H επόμενη πρόκληση της ΑΕΚ είναι να υπερασπισθεί τον περσινό της ευρωπαϊκό τίτλο και το πρώτο εμπόδιο γι' αυτό ονομάζεται ΠΑΟΚ. Οι αναμετρήσεις της φάσης των "16" θα γίνουν στις 5 και 13 Μαρτίου, με την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου να είναι "σκληρό καρύδι", όπως έδειξε στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL