Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
NBA - ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ / Πρώτος με τους Μπακς, αρχηγός στο All Star Game και όχι μόνο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

NBA - ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ / Πρώτος με τους Μπακς, αρχηγός στο All Star Game και όχι μόνο...

Αν στα παραμύθια η Σταχτοπούτα λίγο ήθελε για να γίνει βασίλισσα, τι να πούμε στην πραγματικότητα, όπου ένα παιδί μεταναστών που γεννήθηκε στα Σεπόλια, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, την πέμπτη χρονιά του στον "μαγικό κόσμο" του ΝΒΑ πάει να γίνει, σε ηλικία 24 χρόνων, ο "βασιλιάς" του μπάσκετ, ο κορυφαίος παίκτης του ΝΒΑ και κατ' επέκταση ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας στον κόσμο!

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας άσος οδήγησε τους Μιλγούοκι Μπακς σε μια μεγαλοπρεπή νίκη με 148-129 επί των Ουάσιγκτον Γουίζαρντς, με το ένα ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο! Όλα ξεκίνησαν από το ημίχρονο, όταν η ομάδα του Μιλγούοκι προηγήθηκε 85-65 και αυτά τα 24' λεπτά ήταν τα πιο παραγωγικά στην ιστορία τους. Σ' αυτο το διάστημα σημείωσαν τους 20 πόντους με 10 καρφώματα, που είναι η καλύτερή τους επίδοση την τελευταία εικοσαετία.

Ο ίδιος ο Γιάννης σημείωσε 43 πόντους, έναν μόλις λιγότερο από το προσωπικό του ρεκόρ, με θαυμάσια στατιστική: 14/18δ., 3/3τρ., 6/11β., 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα και 4 λάθη σε μόλις 31' συμμετοχής. Οι 148 πόντοι της ομάδας του είναι οι περισσότεροι της τελευταίας τριακονταετίας (το 1989 είχαν σημειώσει 155, αλλά σε πέντε παρατάσεις!). Μάλιστα το ρεκόρ παραγωγικότητας για τους Μπακς θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αν δεν έβγαινε από το ματς 6' πριν από τη λήξη ο Έλληνας άσος κι ενώ το σκορ ήταν 143-118. Αυτή ήταν η τρίτη φορά τη φετινή περίοδο που ο Αντετοκούνμπο ξεπερνούσε τους 40 πόντους και η τέταρτη που η ομάδα του σκόραρε πάνω από 140 πόντους.

Με τη νίκη τους αυτή οι Μπακς ήταν η πρώτη ομάδα στο ΝΒΑ που έφθασε φέτος στις 40 νίκες και το ρεκόρ τους (40-13) δεν είναι μόνο το καλύτερο στην Ανατολική Περιφέρεια, αλλά και σε όλο το ΝΒΑ. Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία της ομάδας που πετυχαίνει κάτι ανάλογο και η πρώτη την τελευταία 45ετία! Τις δύο προηγούμενες φορές είχε φθάσει μέχρι τους τελικούς των πλέι οφ, αρχικά τη σεζόν 1970-71, όταν κατέκτησε το πρώταθλημα με 4-0 των Μπούλετς και τρία χρόνια αργότερα (1973-74) όταν έχασε τον τίτλο με 4-3 από τους Μπόστον Σέλτικς.

"Παίκτης εβδομάδας" έξι φορές...

Όλα αυτά τα κατορθώματα έχουν αναδείξει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο έξι φορές "παίκτη της εβδομάδας" στην Ανατολική περιφέρεια και τον έχρισαν -στην τρίτη του συμμετοχή- αρχηγό της ομάδας στο 68ο All Star Game του ΝΒΑ, που θα διεξαχθεί την άλλη Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στο Spectrum Center του Σάρλοτ. Προπονητής της θα είναι αυτοδίκαια ο κόουτς των Μιλγούοκι Μπακς Μάικ Μπουντενχόλζερ.

Τα χαράματα της Παρασκευής (για την Ελλάδα) ο Γιάννης, ως αρχηγός, επέλεξε τους συμπαίκτες του για την αρχική ενδεκάδα και αυτοί είναι οι Στεφ Κάρι (Γουόριορς), Τζόελ Εμπίντ (Σίξερς), Πολ Τζορτζ (Θάντερ), Κεμπά Γουόκερ (Χόρνετς). Πρώτος αναπληρωματικός ο συμπαίκτης του Γιάννη στους Μπακς Κρις Μίντλετον και ακολουθούν οι Νίκολα Γιόκιτς (Νάγκετς), Κάιλ Λάουρι (Ράπτορς), Μπλέικ Γκρίφιν (Πίστονς), Ντ' Άντζελο Ράσελ (Νετς), Νίκολα Βούτσεβιτς (Μάτζικ), Σάελ Γουέστμπρουκ (Θάντερ) και τιμής ο Ντιρκ Νοβίτσκι. Αντίστοιχα, την ομάδα του Λεμπρόν Τζέιμς συμπληρώνουν οι Ντουράντ, Ίρβινγκ, Λέοναρντ, Χάρντεν, Ντέιβις, Όλντριτζ, Μπιλ, Λίλαρντ, Σίμονς, Τόμπσον, Τάουνς και Ουέιντ.

Θαυμασμός κι από τον Κλίντον...

Στις 4 Φεβουαρίου ο Γιάννης Αντετοκούνμπο οδήγησε τους Μιλγουόκι Μπακς σε μια ακόμη νίκη (94-113) επί των Νετς στο Μπρούκλιν. Ο "Greek Freak" ολοκλήρωσε τον αγώνα με 30 πόντους, με 12/17 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 6/8 βολές, 15 ριμπάουντ, 9 ασίστ και 3 κοψίματα και "ανάγκασε" τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον να εκφράσει τον θαυμασμό του:

"Λατρεύω να τον βλέπω να παίζει. Είναι απίστευτος και κάνει μία φανταστική χρονιά φέτος. Παίκτης σαν αυτόν βγαίνει μία φορά σε κάθε γενιά, είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στο ΝΒΑ. Το βασικό, όμως, είναι ότι πλέον έχει βοήθεια από τους συμπαίκτες του. Οι Μπακς είναι μία διαφορετική ομάδα πια, πρόσθεσαν έμπειρους παίκτες και μπορούν να έχουν τρεις με ύψος πάνω από 2.10 μέτρα στο παρκέ και να συνεχίζουν να τρέχουν. Ανυπομονώ να δω πώς θα εξελιχθούν. Μπορούν να κάνουν κάτι ξεχωριστό!".

Με την Εθνική στην Κίνα...

Μετά τον ίδιο αγώνα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δήλωσε στον "Εθνικό Κήρυκα" ότι σκοπεύει να αγωνιστεί με την Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο της Κίνας: "Δεν θέλω να σκέφτομαι για το βραβείο MVP. Αλλά για την Εθνική, θέλω να είμαι εκεί. Μακάρι να τελειώσει η χρονιά, να είμαι υγιής και να εκπροσωπήσω την Ελλάδα".

Αυτές ακριβώς οι δηλώσεις έγιναν την επόμενη μέρα πρώτο θέμα στο επίσημο site της FIBA, δείγμα του κύρους που έχει ο Γιάννης Αντεντοκούνμπο στον χώρο του παγκόσμιου μπάσκετ, με τη Διεθνή Ομοσπονδία να... πανηγυρίζει για την παρουσία του Έλληνα άσου στην κορυφαία διοργάνωσή της το 2019!

Το ρεπορτάζ της επίσημης σελίδας της FIBA τον αποκαλεί "σούπερ σταρ" και υπενθυμίζει ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε αγωνιστεί και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2016 στην Ισπανία. Ακόμη ότι η Εθνική Ελλάδας χωρίς τον άσο του ΝΒΑ στη δύναμή της, με 9 νίκες και 1 ήττα, έχει ήδη πάρει το "εισιτήριο" της πρόκρισης, ενώ απομένουν δύο ακόμη ματς, με τη Γεωργία στις 21 Φεβρουαρίου εντός έδρας και με τη Γερμανία στις 24 Φεβρουαρίου εκτός έδρας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL