Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΦΑΣΗ ΤΩΝ 16 / Ευκαιρία για εκπλήξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΦΑΣΗ ΤΩΝ 16 / Ευκαιρία για εκπλήξεις

Η Παναχαϊκή "έσπασε" το αήττητο του ΠΑΟΚ...

Την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν οι επαναληπτικοί αγώνες της φάσης των 16 για το φετινό Κύπελλο Ελλάδας. Από τους πρώτους αγώνες είχε προκύψει ένα άκρως αξιοσημείωτο και σπάνιο γεγονός. Κανένας από τους τέσσερις "μεγάλους" του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν κατάφερε να νικήσει!

Πιο αναλυτικά, ο κάτοχος του τροπαίου για δύο συνεχόμενες χρονιές ΠΑΟΚ ηττήθηκε στην Πάτρα από την Παναχαϊκή με 2-1, ενώ η φιναλίστ των δύο τελευταίων τελικών ΑΕΚ δεν έμεινε στο 1-1 τον Α.Ο. Χανιά - Κισσαμικό στον αγώνα που έγινε στην Κρήτη. Τόσο η Παναχαϊκή όσο και ο Α.Ο. Χανιά - Κισσαμικός είναι δύο ομάδες που αγωνίζονται στη Φούτμπολ Λιγκ, κάτι που κάνει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα ακόμα πιο σημαντικά. Ο Παναθηναϊκός «τήρησε» την αρνητική παράδοση που ξεκίνησε την περσινή αγωνιστική περίοδο στη Λαμία, χάνοντας ξανά στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδας από την τοπική ομάδα, αυτή τη φορά με 1-0, ενώ ο Ολυμπιακός «κόλλησε» στη «λευκή» ισοπαλία (0-0) στην έδρα της Ξάνθης.

Με βασικό γνώμονα την αύξηση του ενδιαφέροντος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως πρέπει να διεξάγονται μονοί αγώνες. Αυτό εναρμονίζεται περισσότερο και με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του Κυπέλλου και τον χαρακτηρισμό του ως "ο θεσμός των εκπλήξεων". Αν ίσχυε το σύστημα των μονών αγώνων στη φετινή διοργάνωση, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός θα είχαν ήδη αποκλειστεί, ενώ η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός θα πάλευαν στην παράταση για να μη μείνουν έξω τόσο πρόωρα από τη συνέχεια του Κυπέλλου Ελλάδας! Όταν είχε δοκιμαστεί νωρίτερα και στην Ελλάδα η καθιέρωση των μονών αγώνων, είχαν σημειωθεί αρκετοί αποκλεισμοί θεωρητικών φαβορί.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως την αγωνιστική περίοδο 2005-2006 είχαν αποκλειστεί ο Παναθηναϊκός από τον Εργοτέλη, ο ΠΑΟΚ από τον Αγροτικό Αστέρα, ο Πανιώνιος από τον Εθνικό Αστέρα, ενώ η ΑΕΚ έκαμψε το εμπόδιο του Εθνικού Πειραιά στη διαδικασία των πέναλτι του επαναληπτικού (τότε γινόταν επαναληπτικός μονάχα όταν ο πρώτος αγώνας έληγε ισόπαλος). Έναν χρόνο αργότερα η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να αποφύγει το «κάζο» του αποκλεισμού από το Χαϊδάρι, ομάδα που αγωνιζόταν τότε στη Β' Εθνική, ενώ και ο Άρης έπεφτε θύμα έκπληξης χάνοντας την πρόκριση από τη Νίκη Βόλου.

Τι γίνεται, όμως, στο εξωτερικό και ειδικά στις πιο προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες; Παραδοσιακά, όλοι οι αγώνες του Κυπέλλου Αγγλίας είναι μονοί, με εξαίρεση τους δύο ημιτελικούς και τον τελικό, που διεξάγονται σε ουδέτερα γήπεδα. Αυτό το γεγονός είναι άκρως συνυφασμένο και με την τεράστια αίγλη που έχει αποκτήσει ο θεσμός του Κυπέλλου Αγγλίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Και στο γερμανικό Κύπελλο ισχύει η περίσταση των μονών αγώνων, ενώ στην Ιταλία εμφανίζεται συχνά, παρότι οι αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής είναι αρκετές. Στην Ισπανία αποφασίστηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι πως από την επόμενη αγωνιστική περίοδο το Copa del Rey θα διεξάγεται με μονούς αγώνες "νοκ άουτ" ώς τα προημιτελικά. Μέχρι τώρα υπάρχουν διπλοί αγώνες από τη φάση των 32 και ύστερα.

* Το πρόγραμμα των αγώνων ρεβάνς του Κυπέλλου Ελλάδας είναι:

Τρίτη 22 Ιανουαρίου: 3 μ.μ. Πανιώνιος - ΠΑΣ Γιάννινα, 7.30 μ.μ. ΠΑΟΚ - Παναχαϊκή.

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου: 3 μ.μ. Ατρόμητος - Απόλλων Σμύρνης, 5.15 μ.μ. ΑΕΚ - Κισσαμικός, Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΛ, 7.30 μ.μ. Ολυμπιακός - Ξάνθη.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου: 5.15 μ.μ. ΟΦΗ - Εργοτέλης, 7.30 μ.μ. Παναθηναϊκός - Λαμία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL