Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟ / Από το "Hall of Fame" στον Παναθηναϊκό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟ / Από το "Hall of Fame" στον Παναθηναϊκό

Ο Ρικ Πιτίνο ήρθε στον Παναθηναϊκό για να αντικαταστήσει τον Τσάβι Πασκουάλ και αναμφίβολα είναι το μεγαλύτερο "όνομα" Αμερικανού προπονητή που πέρασε τον Ατλαντικό για να αναλάβει μια ομάδα μπάσκετ στην Ευρώπη. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι πρόκειται για τον μοναδικό κόουτς που μπήκε στο "Ηall of Fame" και κοουτσάρει τώρα ομάδα της Ευρωλίγκα!

Γεννημένος στις 18 Σεπτεμβρίου του 1952 στη Νέα Υόρκη, ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας μπάσκετ, με πολλές ασίστ στο ενεργητικό του, αλλά από τα 26 του χρόνια άρχισε να ασχολείται και με την προπονητική. Οι πρώτες του ομάδες, ενώ ακόμη σπούδαζε στο κολέγιο, ήταν γνωστές για την παραγωγικότητά τους στα σουτ των τριών πόντων, την "αχίλλειο πτέρνα" του φετινού Παναθηναϊκού.

Είναι ο μοναδικός προπονητής που κατάφερε και κατέκτησε το NCAA με δύο διαφορετικά πανεπιστήμια (Κεντάκι και Λούιβιλ) και ο μοναδικός που οδήγησε τρία διαφορετικά κολέγια στο φάιναλ φορ. Τα κατορθώματά του στο ΝCAA ήταν αυτά που έβαλαν το όνομά του στο "Hall of Fame" το 2013. Έφερε νέα ήθη και έθιμα στο κολεγιακό μπάσκετ και αποτελεί ένα "ζωντανό" κομμάτι της ιστορίας του μπάσκετ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνολικά, ο 66χρονος προπονητής σε 1.039 αγώνες του ΝCAA σημείωσε 647 νίκες και 392 ήττες, ενώ το ρεκόρ του σε 412 ματς στο ΝΒΑ είναι 192 νίκες - 220 ήττες.

Λάτρης της πίεσης σε όλο το γήπεδο, ο Πιτίνο συνεργάστηκε στην καριέρα του με σπουδαίους μπασκετμπολίστες, όπως οι Πάτρικ Γιούιν, Τζόνι Νιούμαν, Μαρκ Τζάκσον, Τσαρλς Όουκλι, Τζέραλντ Γουίλκινς, Αντουάν Γουόκερ, Μπρους Μπόουεν, Πολ Πιρς, Κένι Άντερσον κ.ά. στο ΝΒΑ και οι Τόνι Ντελκ (πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού), Τζαμάλ Μάσμπερν, Ρον Μέρσερ, Μπίλι Ντόνοβαν (πρώην προπονητής του Νικ Καλάθη στη Φλόριντα), Ντέρεκ Άντερσον, Γουόλτερ ΜακΚάρτι κ.ά. στο NCAA.

Δεν θα ερχόταν ποτέ στον Παναθηναϊκό αν δεν έχανε τη θέση του στο Πανεπιστήμιο του Λιούτβιλ από μια υπόθεση σκανδάλου με την οποία ασχολήθηκε το FBI. Το σχολείο και ο Πιτίνο συνδέθηκαν με την κατηγορία ότι νεαροί παίκτες δωροδοκήθηκαν με τεράστια ποσά για να επιλέξουν να σπουδάσουν στο Λούιβιλ, κάτι που απαγορεύεται ρητά στο ΝCAA. Οι πληροφορίες ήταν κωδικοποιημένες, αλλά το FBI έχει καταλήξει ότι το "ένοχο" κολέγιο ήταν το Λούιβιλ, κάτι που χρεώθηκε στον προπονητή του.

Με όλα όσα έγιναν το 2017 ο Πιτίνο έχασε κοντά στα 55 εκατομμύρια δολάρια, αφού ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στο κολεγιακό μπάσκετ. Στη συμφωνία του, που θα ίσχυε μέχρι το 2026, είχε λαμβάνειν 38 εκατομμύρια δολάρια, ενώ επιπλέον 17 εκατομμύρια θα έπαιρνε από τα μπόνους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL