Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ - ΝΤΟΠΙΝΓΚ / "Δεκατριάρι" παρανομιών μέσα στον Δεκέμβριο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ - ΝΤΟΠΙΝΓΚ / "Δεκατριάρι" παρανομιών μέσα στον Δεκέμβριο!

Η άρση βαρών, ολυμπιακό άθλημα που δεν έλλειψε σε καμία διοργάνωση από το 1896, κινδυνεύει να μείνει εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Η ΔΟΕ είχε προειδοποιήσει την Παγκόσμια Ομοσπονδία Άρσης Βαρων, που έκανε κάποιες προσπάθειες για να καθαρίσει το πιο “βρόμικο” άθλημα από πλευράς ντόπινγκ, αλλά τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μετά τις ανακαλύψεις των τελευταίων ημερών, όταν 13 αθλητές και αθλήτριες της άρσης βαρών, μεταξύ των οποίων και ολυμπιονίκες, βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση αναβολικών ουσιών στους επενελέγχους που διενεργήθηκαν με δείγματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, αλλά και σε κανονικούς ελέγχους το τελευταίο διάστημα.

Ο Ουκρανός Ολέξι Τορόκτι, νικητής στην κατηγορία των 105 κιλών, θα χάσει το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά «ντοπέ» πιάστηκε και ο δεύτερος, ο Ουζμπέκος Ρουσλάν Νουρουντίνοφ, που είναι ο εν δυνάμει χρυσός ολυμπιονίκης στην κατηγορία, καθώς πήρε το χρυσό μετάλλιο το 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Στα δείγματα και των δύο ανιχνεύθηκε τεστοστερόνη πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμη ένας αρσιβαρίστας που θα χάσει το μετάλλιό του είναι ο Αζέρος Βαλεντίν Χριστόφ, ο οποίος στο Λονδίνο είχε ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία των 56 κιλών. Δύο αθλητές που βρέθηκαν “θετικοί” στους επανελέγχους του Λονδίνου, η Μελίνε Νταλουζιάν από την Αρμενία και ο Μικαλάι Νοβικάου από τη Λευκορωσία, δεν είχαν κατακτήσει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2012.

Tρεις μέρες νωρίτερα η IWF είχε ανακοινώσει άλλα οκτώ ονόματα που είχαν βρεθεί να έχουν κάνει χρήση αναβολικών ουσιών. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι χάλκινη ολυμπιονίκης του Λονδίνου Κριστίνα Ιόβου, που κατέχει ένα μοναδικό... ρεκόρ, να έχει βρεθεί “θετική” με τρεις διαφορετικές εθνικότητες! Το 2012 είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο στο Λονδίνο ως Μολδαβή και το χάνει τώρα με τους επανελέγχους, το 2013 πήρε "μετεγγραφή" στο Αζερμπαϊτζάν, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο των 53κ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά βρέθηκε να έχει κάνει χρήση οξανδρολόνης και το 2016, ως Ρουμάνα πλέον, πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Πρωτάθλημα Ευρώπης, όμως τιμωρήθηκε και πάλι από την IWF μετά από καταγγελίες που έγιναν εις βάρος της.

Οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούν τη 18άχρονη πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 48 κιλά Βουλγάρα Νταϊάνα Ντιμοτρόβα, τον 17άχρονο Τεεραπαάτ Τσομτσούεν και την 21άχρονη Ντουανγκαξόμ Σαντέ από την Ταϊλάνδη, τις αδελφές Βιρτζίνια και Βικτόρια Αράγια από την Κόστα Ρίκα, τον Βραζιλιάνο Γκρεγκόριο Μασάδο και τον Ινδό Πουνάλ Νταλάλ.

Την ευθύνη για την τελική τύχη των “ντοπέ” μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 την έχει η ΔΟΕ, ενώ "σε όλες τις περιπτώσεις που έχει διαπραχθεί παραβιάση των κανόνων της νομιμότητας η διαχείριση μεταβιβάζεται στη IWF και οι συνέπειες εκτείνονται πέρα από τη συμμετοχή των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες''.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL