Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 2018 / Σταθερές οι αξίες, αλλά και "νέο αίμα"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 2018 / Σταθερές οι αξίες, αλλά και "νέο αίμα"...

Ανεπανάληπτος ο ελληνικός θρίαμβος στο επί κοντώ γυναικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου στο Βερολίνο

Ολοκληρώνεται αύριο το 2018, μια χρονιά πολύ δημιουργική για τον ελληνικό αθλητισμό. Οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, που κατέκτησαν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, παραμένουν -όσοι συνεχίζουν- στην κορυφή των αγωνισμάτων τους στον κόσμο, ενώ "νέο αίμα" δίνει πολλές ελπίδες για το μέλλον.

Ο στίβος ήταν και πάλι ο "βασιλιάς" από πλευράς ατομικών αγωνισμάτων και χάρισε στην Ελλάδα την κορυφαία αθλητική στιγμή του 2018, την πρώτη και δεύτερη θέση στο επί κοντώ της Κατερίνας Στεφανίδη (4.85μ.) και Νικόλ Κυριακοπούλου (4.80μ.) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου. Στη γερμανική πρωτεύουσα, η Ελλάδα έκανε τη δεύτερη καλύτερή της εμφάνιση στη διοργάνωση μετά το 2002 και με την κατάκτηση τριών χρυσών, δύο αργυρών κι ενός χάλκινου μεταλλίου πλασαρίστηκε στην 5η θέση του πίνακα των μεταλλίων.

Τα άλλα δύο χρυσά μετάλλια κατέκτησαν δύο αθλητές του Γιώργου Πομάσκι, η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν (14.60μ.) και ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος (8.25μ.). Το δεύτερο αργυρό μετάλλιο πήρε η Μαρία Μπελιμπασάκη στην πρώτη της χρονιά ως αθλήτρια των 400μ., σημειώνοντας μάλιστα και πανελλήνιο ρεκόρ (50.45). Το μοναδικό χάλκινο κατέκτησε ο "αειθαλής" Δημήτρης Τσιάμης, που έκανε την ευχάριστη έκπληξη στο τριπλούν (16.78μ.).

Στον στίβο είχαμε κι άλλες επιτυχίες, από το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων του Εμμανουήλ Καραλή στο άλμα επί κοντώ (5.78μ.) μέχρι τις διακρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, με κορυφαία στιγμή την πρωτιά της Ελίνα Τζένκο με την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην ηλικία της στον ακοντισμό (63.34μ.) στην Ευρώπη.

Στην ενόργανη γυμναστική ο "άρχοντας των κρίκων" Λευτέρης Πετρούνιας παρέμεινε για δυόμισι χρόνια αήττητος, φτάνοντας τους τέσσερις διαδοχικούς τίτλους σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και τους τρεις σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, παρά το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε στον ώμο.

Η "διπλή" μας Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη συνέχισε να βρίσκεται στην "ελίτ" του αθλήματος της σκοποβολής, κατακτώντας τέσσερα μετάλλια στα Παγκόσμια Κύπελλα, ενώ σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα της, κατακτώντας για πρώτη φορά χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι, πετυχαίνοντας μάλιστα και παγκόσμιο ρεκόρ (587/600 με 21 κεντρικά 10άρια).

Στο μπάσκετ λάμπει το άστρο του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που είναι ένας από τους κορυφαίους στον "μαγικό κόσμο" του ΝΒΑ και οδηγεί την ομάδα του, τους Μιλγουόκι Μπακς, στην καλύτερη πορεία της εδώ και πολλά χρόνια (βρίσκεται, στη "δύση" του 2018, στη δεύτερη θέση της Ανατολικής Περιφέρειας με 24 νίκες και μόλις 10 ήττες). Στην Ελλάδα είχαμε την κατάκτηση του Μπάσκετμπολ Τσάμπιονς Λιγκ από την ΑΕΚ, που θύμισε στιγμές 1968 στους παλαιότερους.

Η μεγαλύτερη πρόοδος σε άθλημα σημειώθηκε στο τένις, όπου δύο Ελληνόπουλα έκαναν πολύ αισθητή την παρουσία τους. Ο 20χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς έφτασε μέχρι το νο15 του κόσμου κι έγινε ο καλύτερος Έλληνας όλων των εποχών, ενώ αντίστοιχες ήταν και οι επιτυχίες της Μαρίας Σάκκαρη, που έφθασε στο νο29 της παγκόσμιας κατάταξης, ξεπερνώντας τη μητέρα της Αγγελική Κανελλοπούλου και "απειλώντας" τη Λένα Δανιηλίδου, άλλοτε νο14 στον κόσμο.

Σε ομαδικό επίπεδο, το πόλο ήταν μακράν το κορυφαίο, με τον Ολυμπιακό να κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ στους άνδρες, την Εθνική ομάδα Εφήβων να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια κόσμου, την Εθνική ομάδα Νέων Ανδρών να "σαρώνει" στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, την Εθνική Γυναικών να παίρνει το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και την Εθνική Νεανίδων το χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας.

Ευρωπαϊκό τίτλο είχαμε μετά από πολλά χρόνια και στο βόλεϊ, με την ομάδα γυναικών του Ολυμπιακού να παίρνει την πρώτη θέση στο Τσάλεντζ Καπ. Επιτυχία για το άθλημα οι προκρίσεις στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2019 και στα δύο φύλα.

Στην κωπηλασία, το δίδυμο Χριστίνας Μπούρμπου - Μαρίας Κυρίδου κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια σε ισάριθμες διοργανώσεις στο διπλό σκιφ. Τα δύο κορίτσια κυριάρχησαν στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα Νεανίδων, πήραν το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 και ολοκλήρωσαν με θρίαμβο τον Οκτώβριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άιρες.

Αξίζει ακόμη αναφοράς η Έλενα Χατζηλιάδου, που αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 68 κιλά στο καράτε και βάζει πλώρη για διάκριση και στο Τόκιο, καθώς το άθλημα μπήκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα του 2020.

Πολύ καλή εμφάνιση με κατάκτηση 13 μεταλλίων έκανε η ελληνική κολύμβηση στους Μεσογειακούς Αγώνες, ενώ σε ατομικό επίπεδο οι Κριστιάν Γκολομέεβ, Απόστολος Χρήστου, Απόστολος Παπαστάμος και Σάββας Θώμογλου ανέβηκαν στο βάθρο μεγάλων διοργανώσεων.

Στην ιστιοπλοΐα οι Ιορδάνης Πασχαλίδης και Κωνσταντίνος Τριγκώνης είναι οι κυρίαρχοι του κόσμου και της Ευρώπης στα Tornando, ενώ μέσα στο 2018 αναδείχθηκε ένα ακόμη μεγάλο ταλέντο, ο 18χρονος Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης. Στην ιστιοσανίδα Techno 293 πήρε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων, το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων και δέκα μέρες αργότερα το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ηλικίας του.

Τέλος, ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση κατέκτησε η Εθνική Γυναικών στο μπιτς χάντμπολ, καθώς πρώτευσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του αθλήματος, που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL