Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΠΡΕΜΙΕΡ / Πρωταγωνιστές κι εδώ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΠΡΕΜΙΕΡ / Πρωταγωνιστές κι εδώ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Φάση από το ντέρμπι Ολυμπιακού - ΑΕΚ 23-23...

Στο φετινό πρωτάθλημα της κορυφαίας στην ιεραρχία κατηγορίας του εγχώριου χάντμπολ, της Χάντμπολ Πρέμιερ, δεσπόζει η μάχη ανάμεσα στον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Πρόκειται, δηλαδή, για μία άτυπη μεταφορά της αντίστοιχης ποδοσφαιρικής "κόντρας" των τελευταίων χρόνων, που αυξάνει το ενδιαφέρον και τη δημοφιλία του αθλήματος, αλλά ταυτόχρονα και τις απαιτήσεις.

Αυτή η συγκυρία είναι μία καλή ευκαιρία με γνώμονα να προωθηθεί ακόμα περισσότερο το ελληνικό χάντμπολ, αλλά και να μείνει μακριά από τις γνωστές παθογένειες που υπάρχουν στον ελληνικό διασυλλογικό αθλητισμό όσον αφορά στη βία και την πέρα από τα όρια αντιπαλότητα που διέπει συχνά τις εγχώριες διεκδικήσεις τίτλων. Και φυσικά, αυτή η συγκυρία πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο και για τις υπόλοιπες ομάδες να προσπαθήσουν περισσότερο για να μη μείνουν πίσω και να αποφευχθεί μία επαχθής πραγματικότητα δύο ή και περισσοτέρων "ταχυτήτων".

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου προηγείται στη βαθμολογία ο περσινός νταμπλούχος Ολυμπιακός ΣΦΠ/Όμιλος Ξυνή που προπονεί ο Γιώργος Ζαραβίνας με 21 βαθμούς, ενώ ακολουθούν στη δεύτερη θέση ο ΠΑΟΚ του Στέλιου Σεϊρεκίδη και η ΑΕΚ του Νίκου Γραμματικού με 18. Στα μεταξύ τους ντέρμπι στον πρώτο γύρο, αρχικά η ΑΕΚ απέσπασε εκτός έδρας ισοπαλία με 23-23 από τον Ολυμπιακό ΣΦΠ/Όμιλος Ξυνή, στη συνέχεια οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν στο Ρέντη τον ΠΑΟΚ με 21-16, ενώ στη 10η αγωνιστική ο ΠΑΟΚ επικράτησε εντός έδρας επί της ΑΕΚ με 23-17. Tην πρώτη εξάδα στην κατάταξη συμπληρώνουν ο Δούκας, ο Διομήδης Άργους και η ΑΕΣΧ Πυλαίας.

Την περασμένη εβδομάδα ξεκαθάρισαν κιόλας και τα δύο ζευγάρια της ημιτελικής φάσης του φετινού Κυπέλλου Ελλάδας, που είναι ΑΕΚ - Διομήδης Άργους και Ολυμπιακός ΣΦΠ/Όμιλος Ξυνή - ΠΑΟΚ, με τους διπλούς αγώνες να είναι προγραμματισμένοι για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης ιδρύθηκε το 1979, χρονιά στην οποία διοργανώθηκε και το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με νικητή τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας. Το 1983 ο θεσμός ονομάστηκε Α’ Εθνική, με τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας να κάνει και πάλι "ποδαρικό" στους τίτλους. Το 1990 έγινε το πρώτο πρωτάθλημα της Α1, με πρωταθλητή τον Φίλιππο Βέροιας. Από το 2015-2016 ο θεσμός ονομάζεται Χάντμπολ Πρέμιερ και οι ομάδες που τον έχουν κατακτήσει είναι κατά σειρά ο Φίλιππος Βέροιας, το ΙΕΚ ΞΥΝΗ και πέρσι ο Ολυμπιακός ΣΦΠ/Όμιλος Ξυνή.
Πολυνίκης παραμένει ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας με 10 τίτλους, ενώ ακολουθούν ο Φίλιππος Βέροιας με 9, ο Πανελλήνιος ΓΣ με 5, ο ΑΣΕ Δούκας και ο ΠΑΟΚ με 3, η ΑΕΚ και ο Διομήδης Άργους με 2, ενώ ένα πρωτάθλημα έχουν κατακτήσει τα Βριλήσσια, η Γ.Ε. Βέροιας, ο Αθηναϊκός, το ΙΕΚ ΞΥΝΗ και ο Ολυμπιακός ΣΦΠ/Όμίλος Ξυνή. Τα περισσότερα Κύπελλα Ελλάδας τα έχει ο Φίλιππος Βέροιας με 6 κατακτήσεις, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν με 5 Κύπελλα ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας και με 4 ο ΑΣΕ Δούκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL