Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
EYΡΩΛΙΓΚΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ / Δεν άφησε το στίγμα του ο Τσάβι Πασκουάλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

EYΡΩΛΙΓΚΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ / Δεν άφησε το στίγμα του ο Τσάβι Πασκουάλ

Ο Τσάβι Πασκουάλ είχε την βασική ευθύνη για την εικόνα της ομάδας του...

Ο Παναθηναϊκός κάνει τη χειρότερή του σεζόν στην Ευρωλίγκα, δεν παίζει ελκυστικό μπάσκετ και έτσι η λύση της συνεργασίας με τον προπονητή της ομάδας Τσάβι Πασκουάλ ήταν σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτη. Μετά την ήττα στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ, βρέθηκε στη 10η θέση στη βαθμολογία της Ευρωλίγκα, με 6 νίκες και 7 ήττες, όταν τις δύο προηγούμενες χρονιές είχε πάρει την 4η θέση στην κανονική περίοδο, άσχετα αν στη συνέχεια αποκλείστηκε με αβαντάζ έδρας από τις ομάδες που κατέκτησαν και τον τίτλο, τη Φενέρμπαχτσε το 2017 και τη Ρεάλ Μαδρίτης φέτος.

Πάει να τελειώσει το 2018 και η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού δεν έχει αποκτήσει ακόμη "ταυτότητα". Για να ακριβολογούμε, η "ταυτότητά" της είναι εντελώς αντίθετη από αυτή των έξι ευρωπαϊκών τίτλων και η ήττα θεωρείται απόλυτα "φυσιολογική" σχεδόν σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια της Ευρωλίγκα, αλλά πλέον και σε αναμετρήσεις στο ΟΑΚΑ.

Με τον Τσάβι Πασκουάλ να βρίσκεται δύο και πλέον χρόνια στο "τιμόνι" της ομάδας, θα περίμενε κανείς να βάλει τη δική του σφραγίδα στην εικόνα των "πρασίνων", αλλά το μόνο που βλέπουμε είναι μια ομάδα χωρίς "αρχή και τέλος", ειδικά όταν ο "εγκέφαλός" της Νικ Καλάθης δεν είναι στην καλύτερή του μέρα. Είναι προφανές ότι έγινε λάθος σχεδιασμός στις μετεγγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού κι αυτό φαίνεται σε όλα τα ματς, ακόμη και αυτά που η ομάδα νικάει, όπως π.χ. στο πρόσφατο ματς με την "ουραγό" Νταρουσάφακα, που το "πήρε" μόνο και μόνο επειδή ο Ντίνος Μήτογλου έκανε το καλύτερο παιχνίδί της καριέρας του.

Η εικόνα στο ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης την περασμένη Τετάρτη ανέδειξε ακόμη πιο πολύ τις παθογένειες. Βλέποντας τα στατιστικά στοιχεία του αγώνα, παρατηρεί κάποιος ότι ο Παναθηναϊκός έχει πάρει μόλις 24 ριμπάουντ (17-7), ενώ η πρωταθλήτρια Ευρώπης 42 (30-12). Ενδεικτικό είναι ότι εκτός από τα 3 ριμπάουντ του Γιώργου Παπαγιάννη, κανείς άλλος "ψηλός" δεν μάζεψε ούτε ένα "σκουπίδι", με τους Γκιστ, Λάσμε, Βουγιούκα να έχουν μηδέν συγκομιδή στον κατεξοχήν δικό τους τομέα! Ειδικά οι δύο Αμερικανοί είναι η μεγάλη απογοήτευση του φετινού Παναθηναϊκού, με χαρακτηριστική την "ατάκα" του άλλοτε άσου του Κώστα Τσαρταρή: "Με τον χρόνο δεν τα έχει βάλει κανείς"!

Η δεύτερη μεγάλη "τρύπα" του φετινού Παναθηναϊκού βρίσκεται στη δημιουργία. Μπορεί ο Νικ Καλάθης να είναι ο πρώτος σε ασίστ στην Ευρωλίγκα με 7,77 μ.ό., αλλά συνολικά ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 8 ασίστ στη Μαδρίτη, δείχνοντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και σ' αυτόν τον τομέα. Αυτό αποδεικνύεται και από τον πίνακα της στατιστικής, όπου ο Παναθηναϊκός είναι τρίτος από το τέλος (15,62 μ.ό.) στη συγκεκριμένη κατηγορία, όταν έχει στις τάξεις του τον πρώτο σε ατομικό επίπεδο!

Ήταν ευθύνη του Τσάβι Πασκουάλ που δεν είχε συστήματα ώστε να "βγαίνουν" ελεύθερα σουτ, αλλά και ευθύνη των παικτών να ευστοχούν όταν είναι "ελεύθεροι", ειδικά έξω από τα 6,75μ. Σ' αυτόν τον τομέα ο Παναθηναϊκός είναι η χειρότερη ομάδα στην Ευρωλίγκα, με ποσοστό μόλις 29,39% (82/279)! Ακόμη μια "πληγή" είναι ευστοχία στις βολές, καθώς κι εδώ οι "πράσινοι" βρίσκονται στην 12η θέση, με ποσοστό 72,41%, και εδώ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία...

Με τέτοια στατιστικά κανείς δεν μπορεί να έχει βλέψεις για "φάιναλ φορ". Με την αλλαγή προπονητή είναι απολύτως αναγκαίο να βρεθούν πιο νεαροί σε ηλικία σέντερ, αλλά και ένας δημιουργός καλύτερος από τον Λούκας Λεκαβίτσιους, που - και λόγω σωματικών προσόντων - δεν "ξεκουράζει" τον Καλάθη. Να μπουν δηλαδή οι βάσεις για μια ομάδα πρωταγωνίστρια τα επόμενα χρόνια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL